Podnik zahájí opravu nejdříve pracemi, které umožní zachování provozu. Vzniknou nové výtahy pro bezbariérový vstup do stanice. Cestujícím budou sloužit dvě dvojice výtahů. Prvními se vyvezou z nástupiště k přestupní chodbě a odtud dalšími výtahy vyjedou na povrch ve Vinohradské ulici. Většina prací se uskuteční za provozu, který bude přerušen pouze při proražení stropu stanice.

Dělníci rovněž zrekonstruují či vyměnění rozvody a osvětlení, odstraní průsaky, vymění vzduchotechniku a opraví poškozené části obkladů a dlažby. Proveden bude také geotechnický monitoring raženého díla, tedy sledování podloží, a zjištěn stav budov, sítí a objektů souvisejících se stavbou.

Stanice uzavřena

Poslední fází oprav bude výměna eskalátorů. Vzhledem k tomu, že stanice má pouze jeden výstup, bude na deset měsíců uzavřena a vlaky jí budou projíždět od ledna 2023 projíždět.

Podnik se chystá na opravy dalších stanic. Na trase A to jsou například Hradčanská nebo Želivského. Nyní opravuje vestibul a vyměňuje eskalátory ve stanici metra B Anděl ve výstupu směrem Na Knížecí, kde mohou cestující vystupovat pouze směrem ke křižovatce u Anděla. V uplynulých letech byly opraveny například stanice metra B Jinonice a na trase C Opatov. DPP průběžně také vyměňuje pražce na lince C nebo modernizuje zabezpečovací zařízení.

DPP je největší městskou firmou, která provozuje metro, tramvaje, autobusy nebo lanovku. Zaměstnává zhruba 11 000 lidí. Město financuje fungování podniku prostřednictvím tzv. kompenzací. Loni bylo z rozpočtu města určeno pro DPP 14,6 miliardy korun a v letošním roce 15,3 miliardy korun.

Fotogalerie
5 fotografií