Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeští hasiči vyrazili na pomoc Řecku, které devastují požáry. Čeká je 2000 kilometrů cesty

Aktualizováno -
7. srpna 2021
11:05
Autor: ČTK, tsv - 
7. srpna 2021
09:15

Moravskoslezští hasiči v sobotu ráno vyrazili do Řecka pomáhat s lesními požáry, kromě nich budou součástí speciálního odřadu také hasiči ze Středočeského a Jihomoravského kraje a Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR. Do zahraničí vyrazilo celkem 36 hasičů a 15 vozidel, z Moravskoslezského kraje bylo vysláno 14 hasičů. Nejprve se i s technikou přesunuli na shromaždiště v Podivíně na Břeclavsku, odkud dnes po desáté hodině vyrazili do Řecka. Novinářům to sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Konvoj 15 hasičských vozů vyrazil na 2000 kilometrů dlouhou cestu. Na místo by měli dorazit v pondělí ráno a stráví tam přibližně deset dní.  „Bude se to odvíjet od situace. Kdyby se zlepšila, může náš modul odjet podle potřeby. Když to bude horší, budeme diskutovat o prodloužení a o případném střídání,“ poznamenal náměstek generálního ředitele hasičů Petr Ošlejšek.

„Na hasiče čeká trasa dlouhá přibližně 2000 kilometrů, a to přes území Evropské unie. Nasazeni budou v okolí Atén, předběžně se předpokládá, že budou přímo na místě zasahovat deset dnů, další čtyři dny mají na cestu tam a zpět,“ uvedl Kozák. Dodal, že z Moravskoslezského kraje na místo vyráží dvojice cisternových automobilových stříkaček, automobilová dílna určená jak pro technickou podporu vozidel, tak i pro zajištění spojení a rovněž automobil s logistickým a týlovým zajištěním.

„Jedním ze základních požadavků na záchranný odřad obecně je co největší soběstačnost, vyslané týmy by měly zatěžovat infrastrukturu postižené oblasti co nejméně. Náš tým proto veze pro všech 36 hasičů jídlo, pití a část stanů, zbylé prostředky pro ubytování zajišťují kolegové ze záchranného útvaru,“ uvedl Kozák. Dodal, že odřad, který byl vyslán na základě požadavku Řecka o mezinárodní pomoc, vede Richard Franc z moravskoslezského hasičského záchranného sboru.

Několik středomořských států v současné době bojuje se silnými lesními požáry. V Řecku hasiči likvidují desítky lesních požárů. Úřady evakuovaly několik vesnic poblíž ničivého požáru severně od Atén, včetně střediska pro žadatele o azyl. Oheň zničil desítky domů, dva lidé zemřeli. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí. Situace se zhoršila také na druhém největším řeckém ostrově Euboia.

Video  Požár haly v Uhříněvsi způsobil škodu zhruba 120 milionů.  - Hasiči Praha
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi