Říká se, že kdo hledá, najde. Platí to i pro vás a vaši zahradu? 

Ano, dlouho jsem hledala dům, asi dva roky. A vždy, když jsem někam přijela, tak jsem byla nešťastná, protože se mi místo nelíbilo tak, jako původně na obrázku. Ale když  jsem přišla sem, tak jsem od první minuty věděla, že to je ono, že tady se mi líbí, že tady chci zapustit kořeny. Od první chvíle, jsem se zamilovala do téhle zahrady. Byla založená už před deseti lety. Samozřejmě, že tehdy takhle úplně nevypadala, všechno povyrostlo. 

Fotogalerie
16 fotografií

Dostala jste nějakou dobrou radu, která se vám při péči o ní vyplatila? 

Když jsem se nastěhovala, byla jsem zahradničením netknutá. Nicméně po vlastní zahradě jsem toužila a proto jsem byla připravená se učit. V podstatě všechny rady, které jsem tehdy dostala, se vyplatily. Péče o zahradu můj život výrazně obohatila.

Pozemek obklopují bujně vzrostlé stromy, tvarujete je nebo jim necháváte divokou volnost? 

Jednou za rok pozvu zahradníka, který udělá odborný zásah do dřevin. Vždy buď na jaře, nebo na podzim. Ale keře a menší stromky si v průběhu sezony upravuji sama.

Co jste sem dosadila vy?

Třeba kvetoucí rostliny, pak jsem přidala pro dcerku jahody, ostružiny, rybíz, angrešt, borůvku a pro sebe na vaření nějaké bylinky.

Jsou tu dvě vodní plochy, jedna je koupací a ta druhá? 

To je kořenový systém, který čistí koupací biotop. Probíhá tam filtrace. Kořenový systém kosatců zachycuje nečistoty. Občas se vysaje dno a stěny a jinak jen zachytávám drobné nečistoty síťkou. Jezírko si také vyhřívám. A máte velké štěstí, že jste stihli krásné kosatce, protože kvetou jen týden v roce. 

Trávník vypadá jako v péči robotické sekačky, ale vy sekáte sama a ráda.

Seču hrozně ráda, miluji vůni posečené trávy, pohyb na čerstvém vzduchu je to pro mě relax. A zároveň je sekání trošku fyzicky náročnější, takže funguje i místo fitka.

Co vás na zahradě těší nejvíc?

Ten klid, který tu je. Jsme na dosah Prahy, ale je to oáza klidu. 

Celý rozhovor s Janou Doleželovou si můžete přečíst v novém čísle Blesk Hobby. Dozvíte se v něm také vše o množení rostlin. Poradí vám, jak vybrat správný obklad do kuchyně a jak jednoduše vyrobit ty nejlepší přírodní sirupy. Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.