Projekt „Přineste starý mobil a podpořte strážce pralelesa“ funguje v pražské zoo už od roku 2010. „Sběrem a recyklací starých telefonů či tabletů společně podporujeme boj proti pytláctví a rozvoj zodpovědného přístupu místních obyvatel ke gorilám a k deštnému lesu,“ uvádí Pavlína Sporková, koordinátorka projektu Chytrá recyklace.

Navíc se recyklací kobaltu či tantalu, vzácného kovu ve starých mobilech, snižuje potřeba jeho těžby. Ta má totiž v Africe negativní dopad na tropický deštný les s gorilami. Celkově se díky návštěvníkům zoologické zahrady podařilo vybrat už na 80 tisíc mobilů a tabletů. 

Společnost REMA Systém, jeden ze zakladatelů vzdělávacího projektu Chytrá recyklace, nadto přispívá Zoo Praha z každého odevzdaného mobilu nebo tabletu částkou 10 korun. Peníze putují na speciální sbírkové konto zoologické zahrady. Do projektu se v průběhu let zapojily i další české zoologické zahrady či safari – například Safari Park Dvůr Králové, Zoo Brno nebo Zoo Ostrava.

Motorky a Toulavý autobus

A jak projekt pomáhá tam, kde je nejvíce zapotřebí, tedy v pralesích? Už třeba zajistil strážcům biosférické rezervace Dja v Kamerunu vybavení, nebo pomohl v nákupu strážcům kamerunského parku Campo Ma’an nové motorky.

Stěžejní činností celého projektu je Toulavý autobus. Děti naskočí do vozidla a několik dní cestují po Africe v rámci environmentálně vzdělávacího programu. Dozvídají se o hrozbách pytláctví a seznamují se s tropickým deštným lesem i zvířaty, které v něm žijí.

Malí cestovatelé se také podívají do střediska ekologické výchovy Kabilone, kde projdou naučnou stezku tropickým deštným lesem a naučí se třeba, jak pěstovat plodiny šetrně k životnímu prostředí. Vrcholem cesty je návštěva záchranné stanice pro primáty Méfou, kde na vlastní oči uvidí gorily.

„Toulavý autobus sváží v Kamerunu děti z pralesních oblastí do Méfou, aby v tamní záchranné stanici absolvovaly vzdělávací program, ale zejména spatřily gorily nikoli jenom jako maso na talíři, ale jako fascinující živé tvory,“ dodává Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. Od roku 2013, kdy Toulavý autobus, jejž vypravuje Zoo Praha, vyjel poprvé, má za sebou již 70 jízd a svezlo se v něm přes 1 300 dětí s učiteli a rodiči.

Video
Video se připravuje ...

Zoologická zahrada: Historie chovu goril Videohub

Fotogalerie
115 fotografií