Dům, ze kterého je vidět až na věže zámku Mníšku pod Brdy, navrhli architekti ze studia Pátý rozměr na svažitém pozemku s převýšením sedmi metrů. Problém vyřešili jednopodlažní stavbou na zahradě, která má tři různé úrovně, jež spolu vzájemně komunikují. „První je vstupní partie na pozemek, kde je parkovací stání, sklad a zahrada. Střední partie je vyhrazena pro vlastní dům, terasu, jezírko, altán a zahradu a v horní partii zahrada navazuje na střešní rovinu domu, zelenou střechu s terasou,“ vysvětluje architekt Radek Začal. Rodina měla o svém domě poměrně jasnou představu. Chtěla bydlení, které bude co nejvíc v souladu s přírodou. „Důležitými tématy v rozhovorech o domě a zahradě byly udržitelnost, soběstačnost zdrojů a energie, kvalita vnitřního klimatu v domě a podpora přirozeného a přírodního mikroklimatu na pozemku a v okolí.

Fotogalerie
11 fotografií

Zahradní patio

Základní myšlenkou bylo tedy postavit ekologicky udržitelný dům co nejméně zatěžující životní prostředí a zároveň vytvořit pohodlné bydlení, které umožní propojit život uvnitř domu se zahradou. „Měli jsme obrovskou výhodu, že jsme dostali důvěru vytvářet a koordinovat celý proces od prvotní studie až po poslední součásti a instalace v domě,“ říká architekt. Dům je rozdělen na dva samostatné objekty. Hlavní budovu a samostatnou dispozičně oddělenou depandanci – víceúčelový prostor s koupelnou, saunou a kuchyňkou. Ten je využíván pro bydlení hostů, ale i jako pracovna, herna a zašívárna. Oba objekty jsou propojeny ve střešní rovině. Mezi hlavní budovou a depandancí tak vzniklo patio, tedy klidový prostor určený k odpočinku a hrám. Doplňuje jej stavba zahradního altánku s krytým posezením. Jižní stranou se tento prostor otevírá do zahrady a k jezírku, které je napájeno vodou z vlastní studny.

Vytáhnout dům ze země

Do nového se majitelé stěhovali na Vánoce 2017, zhruba po roce a půl od prvního kopnutí do země. „Problémů při realizaci moc nebylo, spíš takové drobnosti jako sesuv svahu, překopnutá trubka apod. Největším úskalím bylo stavební řízení, kolaudace a vše kolem. To by ale bylo na samostatné a dlouhé povídání,“ vzpomíná architekt. „Samozřejmě výstavba rodinného domu na míru je něco jako stavba prototypu. V dáli vidíte výsledek, blížíte se k němu, ale cestou musíte řešit aktuální otázky a výzvy. Stavební procesy, materiály a další součásti bývají většinou předem známé, určitou neznámou je lidský faktor. V tom je však stavařina zároveň těžká i krásná. Umění vytáhnout dům ze země je náročné, i když se to mnohým z nás takzvaně od stolu může zdát triviální.

Spokojení majitelé

Součástí projektu domu byl i návrh interiéru. Na jeho tvorbě se výrazně podíleli majitelé, kteří jsou velmi kreativní a mají rádi neotřelá řešení. Téměř veškeré vnitřní truhlářské vybavení je navržené na míru. Jedná se především o kuchyni, obytný prostor s atypickou knihovnou, dále veškeré úložné prostory a například sedací výklenek v ložnici majitele. V koupelnách jsou to znovu úložné prostory a zrcadla. A jak jsou se svým bydlením po pár letech majitelé spokojeni? „Zatím dostáváme kladné reference. Dům je navržen v energeticky pasivním standardu, poskytuje tepelnou pohodu a mnoho dalších benefitů. Majitel je navíc vášnivý rybář, takže podle jeho slov není problém si v rámci home office skočit do vody nebo si chytit pstruha k obědu,“ uzavírá Radek Začal.

Vizitka

Ateliér Pátý rozměr architektů Radka Začala a Karolíny Začalové je více než jen architektonické studio. Nabízí architekturu, komplexní projektování, design interiéru, realizace, energeticky efektivní stavby, udržitelný přístup, zdravé životní prostředí, nízké provozní náklady, ekologicky šetrné materiály, soběstačnost staveb, individuální návrhy na míru, otevřenost, spolupráci, důvěru, odpovědnost, pozitivní přístup. Ateliér je členem Centra pasivního domu

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.