Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obletěl zemi za 44 dní jako nejmladší pilot (18) na světě. A stihl u toho 2. dávku vakcíny

Autor: tsv, sova - 
14. července 2021
21:49

Novým nejmladším pilotem, který obletěl zemi, se v úterý stal osmnáctiletý Angličan Travis Ludlow. Planetu stihl obkroužit za 44 dní a ještě se u toho stačil naočkovat druhou dávkou vakcíny proti covidu-19. Let dlouhý 46 300 kilometrů uskutečnil jednomotorovým letadlem Cessna 172 N5010. Během jediného dne občas stačil nacestovat až 1852 kilometrů.

Mladý Brit Travis Ludlow stihl během svého dětství dosáhnout hned několika úctyhodných výsledků, v pouhých 12 letech si vybojoval černý pásek v kickboxu a brzy na to se zúčastnil triatlonu na své jednokolce. Létání ho však lákalo víc než cokoli jiného, ve 14 začal trénovat a nyní ve svých 18 letech překonal světový rekord. Sám pouze za doprovodu svého letadla obletěl celou planetu za 44 dní a stal se tak nejmladším pilotem, který podnikl a úspěšně dokončil cestu kolem zeměkoule. Jeho příběh zveřejnil server DailyMail.

Covid ohrožoval plán

Na své dobrodružství se vydal z nizozemského Teuge, kde jeho cesta o šest týdnů později také skončila. Během výpravy se zastavil hned ve 13 zemích – v Nizozemsku, Polsku, Rusku, Spojených státech, Kanadě, Grónsku, Islandu, Velké Británii, Irsku, Španělsku, Maroku, Francii a Belgii. Během přestávky v Texasu si dokonce stihl zajít na druhou dávku vakcíny proti koronaviru.

Mladík se vydal na cestu z nizozemského letiště Teuge 29. května poté, co kvůli koronavirovým restrikcím několikrát odložil své původní datum vzletu v červnu 2020. Reálně tak hrozilo, že se mu cestu nepodaří dokončit včas a rekordmanem se nestane.

Porazil Američana

Nejmladším úspěšným letcem se stal poté, co o rekord připravil Masona Andrewse z americké Louisiany, kterému bylo 18 let a 163 dní. Ludlowovi bylo 18 let a 149 dní. Denně strávil řízením svého jednomotorového letadla Cessna 172 N5010 i osm hodin, někdy za jeden den urazil i 1 600 kilometrů bez jediné přestávky.

Aby světový rekord pokořil, musel uletět nejméně 24 520 mil (39 462 kilometrů). Tuto vzdálenost překonal minulý týden, kdy v pátek uletěl 1 300 mil (2 092 km) na trase z irského Donegalu na španělský Gibraltar. „Přistát na Gibraltaru byl splněný sen. Vždycky jsem tam chtěl letět,“ řekl Ludlow.

VIP v Rusku

„Byl jsem také opravdu nadšený, že jsem mohl navštívit Rusko během své cesty. Užil jsem si tam spoustu legrace. Když jsem byl v Jekatěrinburgu, třetím největším ruském městě, naskytla se mi příležitost jít na večeři na britský konzulát v Rusku, což mi dalo pocit, že jsem opravdu VIP,“ dodal se smíchem.

V průběhu své cesty se Travisovi naskytl nespočet nádherných výjevů. „Bylo to úžasné, některé z těch výhledů byly naprosto dokonalé. Nejlepší pohled jsem měl nad kanadskými Skalnatými horami a nad sibiřskou divočinou,“ sdělil Travis serveru DailyMail.

Cesta kolem světa však měla i stinné stránky. Travis si v letadle zažil mnoho nepříjemností spojených s počasím, prošel si bouřkami, sněhovými vánicemi i extrémním horským počasím. Nejtěžší však pro něj byla samota. „Bylo to hodně vyčerpávající, po několika týdnech každodenní samoty se to na mně začalo hodně projevovat. Rodina a přátelé mi chyběli opravdu hodně,“ svěřil se.

Travisův otec: Je to obrovský úspěch

Jeho rodina na něj nemůže být pyšnější. Travisův 59letý otec Nick Ludlow původně nevěřil, že by takovou cestu jeho syn opravdu chtěl podniknout. „Je to obrovský úspěch, ale nikdy jsem úplně nevěřil, že to opravdu udělá. Travis dělá úžasné věci už celkem dlouho. Jestli má někdo takovouhle věc udělat, je to právě on,“ řekl pyšný otec novinářům.

„Když mu bylo 10, přišel za mnou s tímhle šíleným nápadem. Ve čtrnácti letěl v kluzáku a od té doby to jen eskalovalo. V rodině nemáme žádné piloty, jen jeho. Létání si vydobylo jeho srdce,“ doplnil Nick Ludlow.

Travis se v pondělí vrátil zpět do Británie, kde se poprvé po více než 44 dnech setkal se svou matkou Loryn, sestrou Charlie a bratrem Lukou. „Jsme nadšení, že ho máme zase zpátky,“ zakončil otec Nick.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi