Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch v thajské továrně si vyžádal 62 zraněných. Jeden ze záchranářů zemřel

Aktualizováno -
5. července 2021
13:30
Autor: ČTK - 
5. července 2021
10:55

Mohutná exploze v továrně na předměstí Bangkoku dnes časně ráno otřásla letištním terminálem a vynutila si evakuaci tisíců obyvatel celé oblasti. Zraněno bylo 62 lidí včetně dvanácti, kteří pomáhali při hašení a záchranných pracích. Jeden ze záchranářů přišel o život, uvedla s odvoláním na thajské úřady agentura AP.

Kolem třetí hodiny ranní místního času (v neděli asi dvě hodiny před půlnocí SELČ) se ozvala exploze v továrně na pěnové a plastové palety v jihovýchodní části Bangkoku v blízkosti letiště Suvarnabhumi. Následně v továrně vypukl požár, který se do odpoledních hodin podařilo hasičům dostat pod kontrolu, ale stále hoří obří nádrž styrenu. Nad továrnou se na nebi vznáší hustý oblak černého kouře.

70 poškozených domů

Tlaková vlna škodila 70 domů. Úřady rozšířily evakuaci v obavě z jedovatých výparů z hořící nebezpečné chemikálie, a kvůli riziku dalších detonací.

Styren je tekutá chemikálie, která se používá při výrobě jednorázových polystyrenových šálků a dalších produktů. Krom jedovatého plynu, který vzniká při hoření, samotný styren vylučuje neurotoxin, který může být při vysoké koncentraci smrtící. V loňském roce při úniku styrenového plynu z chemičky v Indii zemřelo 12 lidí a více než 1000 se přiotrávilo.

Mezi evakuovanými jsou i lékaři a pacienti z nemocnice, kam bylo původně převezeno mnoho zraněných. Záchranáři stále prohledávají trosky továrny, kde by mohli být uvězněni další lidé.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi