Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pohřešovaných po sesuvu půdy v japonském letovisku je ještě 80. Čtyři lidé zemřeli

Aktualizováno -
5. července 2021
17:20
Autor: ČTK - 
5. července 2021
10:00

 Po sobotním sesuvu půdy, který zavalil japonské letovisko Atami, záchranáři stále pátrají zhruba po osmi desítkách pohřešovaných. Uvedla to agentura AP, která se odvolává na místní úřady. Zatím jsou potvrzeny čtyři smrtelné oběti neštěstí, které následovalo po několikadenních přívalových deštích.

Úřady dříve uváděly, že se pohřešuje zhruba 150 lidí. Později ale zjistily, že několik desítek lidí bylo evakuováno či lidé nebyli v době neštěstí doma. Zachránit se zatím podařilo 25 lidí, oznámily úřady prefektury Šizuoka, kde Atami leží.

Atami je turistické středisko známé svými horkými prameny, které leží asi 90 kilometrů jihozápadně od Tokia. Zjišťování počtu pohřešovaných úřadům komplikuje skutečnost, že tam řada lidí jezdí pouze na víkendy či na dovolenou. Úřady chtějí zveřejnit jmenný seznam pohřešovaných, aby zjistily, kolik lidí se mohlo v oblasti nacházet v době sesuvu.

Premiér: Záchranáři dělají, co mohou

Japonský premiér Jošihide Suga uvedl, že záchranáři dělají, co mohou, aby co nejrychleji zachránili uvězněné pod bahnem a troskami. Podle agentury AFP byly záchranné práce přes noc přerušeny a začnou v úterý ráno. Do hledání se zapojila policie, hasiči i vojáci.

Před sesuvem půdy v této prefektuře napršelo za 24 hodin stejné množství srážek, jaké jindy napadá za celý červenec. Voda strhla na několika místech záplavu bahna a kamení z horských svahů, které v sobotu ráno zasypalo město a zničilo asi 130 budov.

Velká část Japonska nyní zažívá období dešťů, které často vyvolávají záplavy a sesuvy půdy. Sesuvy se objevily nejméně na osmi místech Japonska. Tento jev podle vědců zesiluje vlivem klimatických změn, protože teplejší ovzduší je nasyceno více vlhkostí, čímž stoupá riziko a intenzita extrémních průtrží. V roce 2018 si záplavy na západě Japonska vyžádaly více než 200 životů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi