Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koupání v Česku: Kde je voda čistá a kam vyrazit? Velký přehled po krajích

  • Autor: ČTK,sova - 
    17. 6. 2021
    18:03

    V současných tropických dnech čím dál víc lidí vyhledává přírodní koupání v přehradách, rybnících či jezerech. Ve většině těch, které pravidelně kontrolují hygienici, je voda momentálně čistá, vhodná ke koupání. Jen výjimečně má mírně horší vlastnosti, lidem ale po koupání nehrozí zdravotní problémy. Na některých místech, která od návštěvníků vyžadují prokázaní bezinfekčnosti v souvislosti s nemocí covid-19, pociťují provozovatelé oproti minulosti menší zájem veřejnosti.

  • 1.Královéhradecký kraj

    Většina koupališť v Královéhradeckém kraji již zahájila sezonu. V pátek zahájí sezonu koupaliště v Milovicích na Jičínsku, v sobotu by měla návštěvníky přivítat koupaliště v Lodíně na Hradecku a v Polici nad Metují na Náchodsku. Voda ke koupání je v umělých i přírodních koupalištích bez závad. Pouze v Oborském rybníku u Jinolic na Jičínsku hygienici upozornili na sníženou průhlednost vody a zvýšené množství chlorofylu ve vodě. Část lidí od návštěvy odrazuje povinnost mít takzvané covidové potvrzení, zjistila ČTK u provozovatelů koupališť a hygieniků.

    Jako jedno z prvních v kraji zahájilo letošní sezonu koupaliště Flošna v Hradci Králové, a to 4. června.Dosud přišlo přes 7000 lidí, “ řekl ČTK vedoucí koupaliště Jan Konvalinka. Návštěvnost v nynějších teplých dnech je ale podle něj nižší než při podobném červnovém počasí v minulých letech. Přičítá to tomu, že lidé musejí mít při návštěvě koupaliště potvrzení o očkování, prodělání nemoci nebo testu na covid. „Spoustu lidí to odrazuje. Je to komplikace, kterou nechtějí řešit,“ řekl.

    Konvalinka věří, že návštěvnost Flošny zlepší meteorology předpovídané nadcházející tropické dny. „Na pátek a sobotu připravujeme i noční koupání,“ řekl. Kapacita Flošny je v souvislosti s epidemickými opatřeními snížená na polovinu, tedy 900 lidí.

    Otevřeno již mají také například koupaliště v Trutnově, Jičíně, Třebechovicích pod Orebem, Jaroměři, Pecce, Dachovech, Dvoře Králové nad Labem, Nové Bydžově, Opočně, Dobrušce, Chlumci nad Cidlinou, Rychnově nad Kněžnou. V Kostelci nad Orlicí chystají otevření koupaliště na 1. července.

    Jiráskovo koupaliště v Náchodě letos neotevře. Důvodem je rekonstrukce dětského bazénu a brouzdaliště. V době uzavření koupaliště mají Náchodští k dispozici krytý plavecký bazén. Kvůli rekonstrukci je letos zavřené i koupaliště ve Vamberku v údolí řeky Zdobnice.

    Hygienici upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách. Jinde není kvalita vody monitorována, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.

  • 2.Jihomoravský kraj

    Přírodní koupaliště v Jihomoravském kraji mají vodu vhodnou ke koupání. Hygienici jich sledují přes 20, letos přibyl lom Janičův vrch v Mikulově. ČTK to řekl Miroslav Staněk, ředitel hygieny obecné a komunální jihomoravské hygienické stanice. Podle něj má voda na koupalištích kolem 19 až 20 stupňů.

    Hygienici provádějí měření nejméně jednou za měsíc, na některých místech i častěji. Z části sledovaných koupališť jim posílají údaje i provozovatelé, u Brněnské přehrady i Povodí Moravy. „Voda je vhodná ke koupání. V nejbližších týdnech nečekáme zhoršení, ještě je brzy,“ uvedl Staněk. Horší kvalita vody nastává například kvůli horku, nižším průtokům vody, přemnožení sinic nebo kvůli dešťům.

    Voda je vhodná na Blanensku v rybníku Suchý, v Letovicích i na Pálavě, v Brně pak na přírodním biotopu Brno-jih, v jezírku Wellness Infinit Maximus i na přehradě na všech koupalištích, a to Kozí horka, Rakovec, Rokle, Osada a Sokolské koupaliště. Bez problémů je voda i v Kovalovicích i Oslavanech na Brněnsku, na Nových Mlýnech i Janičově vrchu v Mikulově na Břeclavsku, v Bohuslavicích a na Lučině na Hodonínsku, v Lulči na Vyškovsku a ve Vémyslicích, Banticích, Výrovicích a na Vranovské přehradě na Znojemsku.

  • 3.Olomoucký kraj

    Kvalita vody v koupacích nádržích v Olomouckém kraji, které sledují hygienici, je v pořádku. Vyplývá to z výsledků rozborů, které na sledovaných místech odebírali hygienici tento týden. Bez obav se tak mohou lidé vydat v těchto tropických teplotách k Plumlovské nádrži u Prostějova i na štěrkopísková jezera Poděbrady u Olomouce. Voda je tam podle hygieniků čistá a lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí. ČTK to ve čtvrtek řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

    Z obou nádrží brali hygienici vzorky v pondělí. „Můžeme konstatovat, že v obou případech se jedná o vodu vhodnou ke koupání. Jedná se o nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi,“ uvedla hygienička.

    Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytovaly v minulých letech během prázdnin na Plumlově, a to i přesto, že přehrada byla před časem rekonstrována, kdy Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni se na přehradě kvalita vody zhoršovala od poloviny srpna a na začátku září už hygienici lidem koupání v Plumlově nedoporučovali. Důvodem byly především přemnožené sinice.

    V souvislosti s tropickými teplotami se lidé vyrážejí koupat i na další místa, obsazují například pískovnu Náklo na Olomoucku či lom ve Výklekách na Přerovsku. Plní se i otevřená koupaliště, vyšší návštěvnost zaznamenávají například ve Šternberku na Olomoucku. „Otevírali jsme 5. června, první týden tady bylo tak 50 návštěvníků, ve středu tento týden jich bylo už 200. Návštěvnost čekáme vyšší i v nadcházejících dnech a na víkend,“ řekl ve čtvrtek ČTK správce koupaliště Jaroslav Vyhnánek.

    Otevřený je i prostějovský akvapark Koupelky, šumperské Aquacentrum, koupaliště v Přerově, venkovní areál olomouckého plaveckého stadionu či letní Aquapark Olomouc. Bratrušovské koupaliště v Šumperku přípravy na zahájení sezony urychlilo, a otevře nakonec příští týden v pondělí - o deset dní dříve, než se původně počítalo, a to právě kvůli současnému počasí. ČTK to řekla mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

  • 4.Plzeňský kraj

    Velmi kvalitní vodu ke koupání a teplotu 23 stupňů mají v současné době všechny bolevecké rybníky v Plzni. Na přítomnost sinic ve vodě je ještě brzy, i později v létě se v boleveckých rybnících sinice vyskytují jen nepatrně a pro plavce nepředstavují riziko. Velký Bolevecký rybník má nyní vodu průhlednou do dvou metrů, jemný zákal způsobený zvířenými mikročásticemi z mělkého dna se už téměř usadil. Hladina vody se po zimě zvýšila o necelých 20 centimetrů, aktuálně ale stále zhruba metr vody chybí, řekl ČTK hydrobiolog Jindřich Duras. Hygienici, kteří v kraji provedli už několik kontrol kvality vody, nezaznamenali zatím nikde větší problémy, pouze Košutecké jezírko v Plzni má podle nich zhoršenou jakost vody.

    Chladné jaro a zákal vody je faktor, který zpomalil růst vodních rostlin. Vyžínací loď Bolek tedy biomasu vodní vegetace nesklízí, protože sklízet není co. Plavci se v nejbližší době nemusejí obávat kontaktu s vodními rostlinami, protože se jejich výhonky drží zatím v blízkosti dna,“ doplnil Duras. Malý Bolevecký rybník neboli Chobot má podle něj vodu velmi dobré kvality, ale je silně zarostlý vodní vegetací, ale třeba pro koupání psů je to rozhodně vhodné místo.

    Senecký rybník získal na jaře poměrně hodně vody, v předchozích třech letech byl závislý výhradně na prosakování podzemní vody. „Tím se zde výrazně změnil chemismus vody. Voda se stala značně kyselou se zvýšeným obsahem síranů, což z pohledu koupání bylo spíše přínosem, protože kůže a sliznice mají raději nízkou hodnotu pH, tedy kyselé prostředí. Voda ale nebyla vhodná pro život ryb,“ řekl Duras. Zároveň se v Seneckém rybníce rozšířily vzácné vodní rostliny bublinatky s bohatými žlutými květy.

    Kamenný rybník má vodu tradičně zbarvenou hnědými rašelinnými látkami, což ho odlišuje od ostatních rybníků soustavy. Hnědá barva vody také brání v růstu vodním rostlinám tím, že jim bere světlo. Voda v Kamenném rybníce je výborné kvality a ke koupání ji lze podle Durase jedině doporučit. Vodu vhodnou ke koupání s průhledností kolem dvou metrů má i Třemošenský rybník, kde je slabý hnědavý vegetační zákal. Během sezony se v rybníku kvůli většímu množství ryb mírně sníží průhlednost. Ryby ale zase zajišťují udržitelné množství ponořených vodních rostlin. Dobré podmínky pro rekreaci a koupání a vodu průhlednou téměř do dvou metrů má Šídlovský rybník, který se na jaře zcela naplnil vodou.

    Košutecké jezírko se podle Durase po jarním vegetačním zákalu, který způsobily mikroskopické planktonní řasy, už dostalo do fáze takzvané čiré vody. Průhlednost je tam mírně přes dva metry. „Pro rybáře může být zajímavá informace, že od hloubky pěti metrů ke dnu už není žádný kyslík, a ryby tam tedy s jistotou nebudou,“ dodal Duras.

  • 5.Středočeský kraj

    Kvalita vody ve středočeských koupalištích je velmi dobrá. Na všech místech, která hygienici kontrolovali, hodnotili vodu stupněm jedna nebo dva. V pětistupňové škále se jedná o nejlepší nebo mírně zhoršené hodnoty. Víceméně na všech lokalitách zůstává voda výborné kvality. ČTK to ve čtvrtek řekl vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram Luboš Mandík.

    Počasí je poměrně horké, já bych čekal, že zhoršení kvality vody bude razantnější,“ uvedl Mandík.

    Na stupni dva je podle posledního měření například kvalita vody v Písníku Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku či v jezeře Ostrá na Nymbursku. Důvodem je zhoršená průhlednost vody, kterou ale způsobily řasy, ne sinice. Řasy a sinice se vyskytly ve slapské koupací lokalitě Županovice na Příbramsku, také zde platí stupeň dva, podle Mandíka se nejedná o razantní zhoršení kvality vody. Na některých vodních plochách se mohou také tvořit povlaky způsobené nánosy pylu, zdraví škodlivé nejsou.

    Bude-li výrazně horké počasí pokračovat, není vyloučeno, že se kvalita vody bude zhoršovat. „Jedná se o běžný jev,“ dodal Mandík.

  • 6.Pardubický kraj

    Voda v přírodních koupalištích v Pardubickém kraji je většinou nezávadná. Hygienici zjistili při posledních odběrech vzorků mírné znečištění pouze v rybnících Hluboký na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku. Nepředstavuje to však riziko pro koupající.

    V Rosničce byly zjištěny nízké počty vodních mikroorganismů a chlorofylu, průhlednost vody dosahuje jednoho metru. Vhodné je se po koupání osprchovat. Rybník Hluboký vykazuje sníženou průhlednost vody, což je vzhledem k charakteru dna obvyklé.

    Naopak kvalita vody se zlepšila v rybníku Dlouhý na Orlickoústecku. Před dvěma týdny tam hygienici zjistili zvýšenou hodnota chlorofylu a nižší průhlednost vody, nyní k lokalitě nemají připomínky.

    Ostatní přírodní koupaliště jsou bez připomínek. Bez obav mohou lidé zamířit k přehradám Seč na Chrudimsku a Pastviny na Orlickoústecku, písníkům u Mělic a Březhradu na Pardubicku, nádržím Konopáč na Chrudimsku a Březina na Svitavsku nebo na Tyršovu plovárnu ve Vysokém Mýtě.

  • 7.Liberecký kraj

    Na většině přírodních koupališť v Libereckém kraji, která jsou už v provozu, je na začátku sezony čistá voda. Mírně zhoršenou kvalitu mají podle prvního měření hygieniků jen koupaliště, v Dubé - Nedamově na Českolipsku a rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Vyplývá to z dat na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Obě koupaliště jsou na druhém z pěti stupňů kvůli zakalené vodě, což značí, že riziko zdravotních obtíží je malé.

    Počasí v posledních dnech ke koupání láká a i na další dny předpovídají meteorologové tropické teploty. Podle oslovených provozovatelů přírodních koupališť je ale zatím mezi lidmi malý zájem. To platí i pro nejmodernější venkovní koupaliště v kraji, které je v Turnově. „Máme každý den 100 až 200 lidí, ale na to, jaké je teplo, bych v tomto období čekal 600 až 700 lidí,“ uvedl manažer Maškovy zahrady v Turnově Tomáš Špinka. Voda v bazénu je podle něj už teplá a odpoledne mívá až 26 stupňů, takže se vypíná i solární ohřev. Špinka míní, že zájem je nižší kvůli opatřením v souvislostí s pandemií koronaviru. „Myslím, že část lidí se bojí chodit a část odrazují nařízení, která jsou,“ dodal. Návštěvníci musí mít potvrzení o provedeném testu, očkování nebo prodělání nemoci.

    Jen pomalu roste návštěvnost ve venkovním koupališti Sluníčko v Liberci - Vratislavicích. „Ve středu jsme tady měli 120 lidí za celý den. Myslím, že lidé jsou stále ještě trochu zabrždění těmi proticovidovými opatřeními a odrazuje je to. Ale myslím, že jak se udělá vedro, tak se to prolomí,“ uvedl správce koupaliště Petr Polda.

    Zatím malý zájem o koupání je i v Máchově jezeře na Českolipsku. „Ve středu tady mohlo být 200, možná 300 lidí, což na ploše hlavní pláže je skoro nic,“ uvedl správce pláží Hlavní a Klůček na Máchově jezeře Aleš Zumr.

  • 8.Moravskoslezský kraj

    Moravskoslezští hygienici v tomto týdnu kontrolovali kvalitu vody v přírodních nádržích na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku. Nezjistili závažnější nedostatky. Výjimkou je znovu pouze nádrž Brušperk, kde stále není vyloučeno riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Na dalších vodních plochách je voda vhodná ke koupání. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla.

    Zaměstnanci krajské hygienické stanice odebrali vzorky vody na třech místech Žermanické přehrady, na dvou místech přehrady Olešná, v nádržích Brušperk, Baška, Větřkovice, Kacabaja v Hodslavicích, Čerťák v Novém Jičíně a v nádrži Údolí mladých v Bílovci. „Ve srovnání s minulými výsledky nedošlo k významnějším změnám, pouze v nádrži Čerťák se mírně zhoršila kvalita vody po senzorické stránce,“ uvedl Kotrla. Dodal, že vyhovující kvalitu vody potvrdily i laboratorní analýzy v přírodním koupališti ve Sportovně rekreačním areálu v Hlučíně, kde kontrolu zajišťuje provozovatel.

    V Moravskoslezském kraji jsou již v provozu také oba přírodní koupací biotopy, a to v Úvalně na Bruntálsku a Studénce na Novojičínsku. Jejich provozovatelé zajistili první kontroly kvality vody s vyhovujícím výsledkem. V provozu jsou rovněž některé nádrže ke koupání s řízeným přítokem a odtokem chemicky neupravované pitné nebo podzemní vody. Kvalita vody byla ověřena v areálu Letního koupaliště Ostrava a v nádrži ke koupání Kuňkaliště v Ostravě-Proskovicích. Výsledky provedených rozborů odebraných vzorků byly vyhovující,“ doplnil Kotrla.

    Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž umístěny informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

  • 9.Zlínský kraj

    Kvalita vody v přírodních koupalištích Zlínského kraje je na začátku letní sezony dobrá. Voda je na všech sledovaných místech vhodná ke koupání, řekla ve čtvrtek ČTK Eva Javoříková z krajské hygienické stanice. Ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku, v Luhačovické přehradě na Zlínsku a také v nádrži Bystřička na Vsetínsku má voda mírně zhoršené vlastnosti. Podle hygieniků je tam proto po koupání vhodné se osprchovat.

    Mírně zhoršené senzorické vlastnosti jsou na Pahrbku, v Luhačovické přehradě a v Bystřičce kvůli zvýšenému výskytu chlorofylu. „Voda má nižší průhlednost,“ uvedla Javoříková.

    Na dalších místech ve Zlínském kraji je voda podle zjištění hygieniků naprosto v pořádku. Platí to pro přehradu Horní Bečva a štěrkoviště v Novém Hrozenkově na Vsetínsku a Štěrkáč v Otrokovicích. Na přehradě Všemina na Zlínsku a přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku se kvalita vody testuje jednou za měsíc. Na konci května tam byla voda zcela v pořádku.

    Podle Javoříkové odpovídá kvalita vody předchozím letům a začátku sezony. Kvalita vody by se mohla teoreticky zhoršit, pokud by vedra trvala déle. V létě dělají problémy také náhlé lijáky, které do vodních ploch mohou spláchnout případné znečištění z okolních ploch.

    Stejně jako v předchozích letech, také letos kontrolují hygienici ve Zlínském kraji osm přírodních koupališť. Znovu budou zveřejňovat i výsledky měření majitelů tří přírodních koupacích biotopů, a to v Honěticích na Kroměřížsku, Modré na Uherskohradišťsku a Prostřední Bečvě na Vsetínsku. Voda v biotopu v Modré byla na začátku června vhodná ke koupání. Informace o kvalitě vody na vybraných místech jsou k dispozici na webových stránkách krajské hygienické stanice.

  • 10.Karlovarský kraj

    Koupaliště v Karlovarském kraji mají na začátku letní sezony kvalitní vodu nebo jen s mírně zhoršenými vlastnostmi. Horší jakost vody má například koupaliště v Nové Roli nebo Velký rybník v Hroznětíně. Vyplývá to z posledních měření Krajské hygienické stanice Karlovy Vary. Díky tropickému počasí již v kraji otevřela většina koupališť.

    Hygienici kontrolují pravidelně přírodní koupací místa, která mají provozovatele, i některá oblíbená koupaliště bez provozovatele. Hlavní přírodní koupaliště s provozovatelem, sokolovský Michal, zahájil letní sezonu tento týden, otevřený je tam také kemp. Podle posledních odběrů ze začátku června tam byla voda vhodná ke koupání. Teplota vody je 24 stupňů Celsia.

    Naopak zhoršenou kvalitu vodu v kraji má přírodní koupaliště Velký rybník v Hroznětíně, kde hygienici zjistili chlorofyl, vodní květ a sinice. Nekvalitní vodu má také další koupaliště na Karlovarsku v Nové Roli nebo rybník Tajch v Šindelové na Sokolovsku.

    Na Sokolovsku se mohou lidé bez problémů vykoupat ve vodní nádrži Tatrovice, Bíle Vodě v Chodově nebo ve vodní ploše Boden v Habartově. Na Karlovarsku je kvalitní voda v koupališti na Rolavě nebo v Lesíku v Nejdku.

    Počasí koupání v Karlovarském kraji v těchto dnech přeje. Teploty se ve čtvrtek pohybují kolem 30 stupňů nad nulou. Tropy mají zůstat i o víkendu, na sobotu hlásí meteorologové až 35 stupňů Celsia. Kvůli teplému a suchému počasí vzrostlo riziko vzniku a šíření požárů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi