V Hostivaři jsou sinice letos od května, v přehradě jsou dlouhodobě. Ve vodě by se tak neměli koupat lidé s citlivou pokožkou. Těm hrozí vyrážka, zarudlé oči, rýma, případně dýchací obtíže.

Podle koordinátorky provozu na Hostivařské přehradě Petry Laňkové je kvalita vody tento rok v porovnání s minulými léty abnormálně dobrá. „Na webu Hygienické stanice sice vychází jako nejhorší v Praze, ale to díky přísným normám,” řekla ČTK. Podle Laňkové se zlepšila proti loňskému roku i průhlednost vody v přehradě. To potvrzují výsledky soukromé laboratoře PEAL, která vodu v nádrži otestovala v polovině července. Výsledky měření jsou dostupné na webu přehrady.

Jinde koupání na jedničku

V rybníce Šeberák v Kunraticích je voda s horší průhledností podle hygieniků od poloviny července, v předcházejících měsících byla čistá. Přesto se kvalita vody v rybníce, který hlavní město koupilo od soukromého vlastníka v roce 2017, po odbahnění a opravách výpustného zařízení a hráze výrazně zlepšila. V roce 2018 platil na místě zákaz koupání a loni bylo kunratické přírodní koupaliště mimo provoz.

V dalších čtyřech přírodních koupalištích v Praze, které hygienická stanice sleduje, je voda hodnocena nejlepší známkou. Bez obav se tak lidé mohou osvěžit v motolském rybníce a v biotopech Lhotka a Radotín. Nejvyššího stupně hodnocení jakosti vody dosáhla i voda v nádrži Divoká Šárka. Poslední známé výsledky z této lokality jsou však pět týdnů staré.

Největší v Praze

Hostivařská přehrada je největší vodní plochou v hlavním městě s rozlohou větší než 40 hektarů. Hluboká je přes deset metrů. Nachází se na nejdelším pražském potoce Botič. V letech 2010 a 2011 byla vypuštěna a odbahněna.

Fotogalerie
77 fotografií