V lese spadl sloup s telefonním vedením. Přestože jde o jediné možné spojení odlehlého tábora s civilizací, lékaři, dodavateli potravin, odmítla servisní firma vedení spravit. Co víc: od 7. července se rozhodla linku do zastrčeného údolí bez signálu mobilních operátorů po 55 letech zrušit. Prý se nevyplatí, napsali údržbáři vedoucím.

Tábor zahájil činnost v roce 1955. Telefonní linku do údolíčka zřídili tehdy kvůli bezpečnosti dětí – a od té doby je vždy zaplacena a plně funkční.

Operátor slíbil pomoc

„Je ironií osudu, že na počátku prázdnin chtějí demontovat funkční linku a tím ohrozit zdraví rekreovaných dětí,“ povzdechl si táborník Bohumil Žandovský.

Video
Video se připravuje ...

Blesk pomohl letnímu táboru Jitřenka v lesích u Bučovic OS Jitřenka

Poté co se do věci vložil Blesk, začaly se dít věci! Telefonní operátor slíbil vstřícně tři varianty možného řešení, aby tábor nezůstal bez spojení. V krajním případě půjčí dokonce vlastní satelitní telefon!

„Rozhodně nepřipustíme, aby tábor a děti zůstali letos v létě bez spojení,“ slíbil dětem prostřednictvím Blesk.cz mluvčí O2 Hany Farghali.

Operátor slíbil tábor neodstřihnout

Po intervenci deníku Blesk slíbil operátor táboru pomoci. „Prověříme všechny dostupné technické možnosti. Dočasné přesměrování signálu z nejbližšího vysílače bude problematické, to by mohli zůstat bez spojení obyvatelé vesnic okolo. V krajním případě půjčíme táborníkům satelitní telefon,“ podotkl Farghali. Na řešení přípojky bude podle něj čas po sezoně.

Tábor funguje 66 let

Tábor založily deset let po válce odbory UP Bučovice. V roce 1993 jej od zaniklé fabriky koupil a provozoval Bohumil Žandovský z Archlebova. V roce 2004 bylo založeno občanské sdružení Jitřenka a pan Žandovský mu veškerý majetek, který sloužil táboru, daroval. Jitřenka nemá žádného trvalého zaměstnance, veškeré aktivity dělají dobrovolně mladí lidé, kteří mají zájem o práci s dětmi.

Fotogalerie
11 fotografií