„Rozhodli jsme se obrátit se na Ombudsmana Blesku proto, že jsme si před asi dvěma roky pořídili z posledních našetřených peněz nový plot za 100 tisíc a sousedé chataři nám ho postupně ničí, když k nim jezdí těžká technika. Nikdo nám není schopen pomoci,“ shodují se senioři.

Od začátku…

Pozemek s domem zdědil po svém otci pan Hanzlík před 54 lety. „Když to táta pořizoval, musel přepustit 3 metry podél celého pozemku. Stejně tak to měli udělat i sousedé na druhé straně, aby zde vznikla plnohodnotná cesta,“ vzpomíná s tím, že cesta měla být nakonec široká 6 metrů.

„Věděl jsem to od táty. To samé jsme se dozvěděli od bývalého starosty a jeho slova následně potvrdila i vedoucí stavebního odboru, když jsme žádali o přístavbu baráku,“ pokračuje senior.

Jenže…

Cesta zůstala široká jen 3 metry, sousedé naproti se části pozemku nevzdali… Nový plot Situace se vyhrotila poté, co si manželé Hanzlíkovi před dvěma roky pořídili nový plot. „Stál nás 100 tisíc. Jenže ti sousedé chataři mi ho postupně ničí. Vždy jim sem přijede nějaká těžká technika, a jak se snaží k nim prorvat, tak mi ho už několikrát poničili,“ říká pan Jindřich.

Manželům vadí hlavně přístup sousedů, se kterými nejsou schopni se dohodnout: „Nepřijdou s tím, že se stala nehoda a že to nějak opravíme a dohodneme se. To vůbec. Radši mlčí a dělají, že nic. Stejně tak nechtějí slyšet o popuštění pozemku.“

Neuspěli na úřadech

Hanzlíkovi se pokoušeli situaci vyřešit sami a obrátili se na vedení obce i na stavební úřad. Nikde ale nepochodili. „Na stavebním úřadu se s námi nechtěli moc bavit s tím, že ani nevědí, jak by nám pomohli. V lednu jsme pak poslali na obecní úřad dopis, na který nám neodpověděli, a když jsme tam tedy volali, tak nám jen řekli, ať zavoláme policii,“ popisují. Uposlechli jediné rady, kterou dostali, ale ani tudy cesta pro ně nevedla.

„Policisté dorazili, nafotili si škody a odjeli. Pak přijeli ještě po měsíci, že to jedou došetřit a hledat stopy. Jenže mezitím ikskrát pršelo. A ptali se nás, zda máme fotodokumentaci. Jsme rádi, že jsme se nastará kolena naučili aspoň trošku s počítačem a internetem,“ upozorňují. „Ale když mi někdo řekne, vyfoťte to a pošlete mi to, tak vůbec nevím, co po mně chce,“ zdůrazňuje paní Anna.

Starostka: Situace vyplývá z historického rozmístění pozemků

Podle starostky obce je řešení této situace v dané lokalitě velmi problematické. „A to vzhledem k vlastnictví okolních pozemků třetími osobami a musí se řešit v souladu se zákony,“ říká Věra Lehká. „V této lokalitě jde historicky o chatovou oblast, a tudíž zmiňovaná situace není nová, ale vyplývá z historického rozmístění pozemků,“ doplnila. Blesk oslovil i stavební úřad, ten ale svoje vyjádření nezaslal.

Musí se to nějak udělat

Při jedné z posledních »nehod« pan Hanzlík neváhal a zavolal starostce. „Dorazila nějaká vrtná soustava. Ten chlápek z té firmy se mi válel po plotu, aby se dostali aspoň kousek dál. Tak jsem volal sousedku a reakce byla, že se to »ale nějak musí udělat«,“ byl senior překvapený a dodává: „Tak proč si nepopustí svůj plot? Ono je asi lepší ničit ten můj nový. Starostka nám řekla, že obecní úřad jim nedal povolení, aby sem ta těžká technika vjela, ale dali jen souhlas. Tak mi řeknete, jaký je v tom rozdíl,“ ptá se.

Chtěl obci darovat 17 metrů

Pan Hanzlík vlastní 17 metrů, které jsou součástí této cesty. Plánoval je darovat obci kvůli například budoucí výstavbě kanalizace. „Jedinou podmínku jsem měl, ať vyřeší můj problém, a klidně jim těch 17 metrů dám. Neklaplo to, bohužel,“ říká.

Nechtějí dělat zle, ale ochránit majetek

Hanzlíkovi se shodují, že nechtějí mít s nikým žádné nepříjemnosti a dělat zle. „Ale už nevíme, jak jinak ochránit náš majetek. S těmi chataři, konkrétně se jedná o dva majitele, se opravdu špatně komunikuje. Ten jeden je tu asi 12 let, ti druzí tu jsou již od 50. let. Tedy jejich rodina. Tito to zdědili. Podle nás to vědí, že by měli přepustit kus pozemku, ale nechtějí to řešit,“ uzavírají.

Ministerstvo radí: Vyřeší to jen soud

Vyjádření k problému s příliš úzkou silnicí zaslalo i ministerstvo pro místní rozvoj, konkrétně jeho mluvčí Vilém Frček: „Je nám velmi líto, že manželům Hanzlíkovým nemůžeme pomoci radou nebo doporučením. Jedná se totiž čistě o soukromoprávní spor mezi dvěma vlastníky, který může vyřešit pouze soud. V tomto případě stavební úřad nemá žádnou pravomoc.“

Ombudsmanka Blesku: Pojistěte plot!

K případu pana Hanzlíka a jeho problému s příliš úzkou Úzkou ulicí se vyjádřila Ombudsmanka Blesku a advokátka JUDr. Jaroslava Šafránková. „Jestliže panu Hanzlíkovi auta poškozují plot, doporučuji mu, aby si vždy pečlivě vyfotil vozidla, která projíždějí a která plot ničí, zaznamenal si jejich RZ, zdokumentoval si, kam míří a komu patří, a vše řešil jako dopravní nehodu,“ radí Ombudsmanka Blesku.

„Je třeba zavolat policii a o této nehodě pořídit záznam, aby vše zaprotokolovala. A následně požadovat po viníkovi náhradu škody, kterou způsobil, a to případně i u soudu,“ pokračovala.

Náhradu škody za poškozený plot může pan Hanzlík podle Jaroslavy Šafránkové vymáhat po osobě, která se škody dopustila a plot poškodila, což nutně nebudou sousedé, ale řidiči či provozovatelé automobilu.

„Vzhledem k tomu, že se situace opakuje, doporučuji panu Hanzlíkovi, aby si plot nechal pojistit. Také doporučuji panu Hanzlíkovi, aby se obrátil na Obecní úřad obce Černošice, protože Černošice jsou obcí s rozšířenou působností, pod níž spadá obec Březová-Oleško. Ten jako místně příslušný obecní úřad může po předchozím písemném vyjádření příslušného orgánu policie umístit dopravní značení, které by omezilo vjezd do ulice pro určitá vozidla,“ přidává další radu Šafránková.

Ombudsmanka Blesku se vyjádřila také k problému s rozšířením stávající cesty. „S tím, že sousedé neprodali část svého pozemku, a tím neumožnili, aby byla vybudována širší cesta, se bohužel nic dělat nedá. A sousedy není možné k prodeji části pozemku přinutit,“ uzavřela.

Fotogalerie
8 fotografií

VIDEO: Jak se starat o svou zahradu v červnu? Tyto základní tipy vám rozhodně pomohou!

Video
Video se připravuje ...

Jak se starat o svou zahradu v červnu? Tyto základní tipy vám rozhodně pomohou! Videohub