Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Je mi to nesmírně líto.“ Politici vzpomínají na Šafránkovou (†68), Zeman smutní ve Vídni

  • Autor: Jakub Veinlich,lbp - 
    9. 6. 2021
    15:35

    Zpráva o smrti pohádkové Popelky Libuše Šafránkové zasáhla i české politiky, včetně prezidenta Miloše Zemana, který je aktuálně ve Vídni. Informaci mu na hotelu Imperial, kde měl ve středu odpoledne domluvené soukromé schůzky, sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Divadelní a filmová herečka zemřela jen krátce po svých 68. narozeninách. Její úmrtí potvrdil CNN Prima News syn Josef Abrhám.

  • 1.Zemana odchod filmové Popelky hluboce zasáhl

    Prezident Miloš Zeman reagoval na smrt oblíbené herečky téměř okamžitě. Jeho upřímnou soustrast tlumočil mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. „Prezidenta republiky Miloše Zemana zpráva o odchodu Libuše Šafránkové hluboce zasáhla,“ zmínil mluvčí. „Je mi to nesmírně líto, rodině vyjadřuji upřímnou soustrast,“ řekl prezident se silnými pohnutky v hlase Blesku. Zeman v roce 2015 Šafránkovou vyznamenal Medailí Za zásluhy o stát v oblasti kultury.

    Herečku mnoha filmových rolí mají lidé nejčastěji spojenou s filmovou pohádkou Tři oříšky pro Popelku. Právě o tuto pohádku se před Vánoci přetahovaly všechny televize. Bez Popelky už podle mnohých proto nebudou Vánoce jako dřív. Co říkají další politici?

    Libuše se kvůli nemoci nemohla zúčastnit slavnostního ceremoniálu. Ocenění za ni převzala z rukou prezidenta sestra Miroslava Šafránková-Drozdová. Libuše se kvůli nemoci nemohla zúčastnit slavnostního ceremoniálu. Ocenění za ni převzala z rukou prezidenta sestra Miroslava Šafránková-Drozdová. | Petr Novotný, archiv

  • 2.Babiš: Bez Popelky si neumím představit české Vánoce

    „Paní Libuši Šafránkovou jsem měl moc rád. Její Popelku jsem viděl snad stokrát. Bez ní si neumím představit české Vánoce. A myslím, že nikdo z nás. Je mi strašně líto, že odešla. Upřímnou soustrast všem pozůstalým a blízkým,“ reagoval na síti premiér Andrej Babiš (ANO). 

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Profimedia

  • 3.Zaorálek: Nikdy se nesnažila být celebritou

    Umění Šafránkové ocenil také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Herečka se podle něj nikdy nesnažila být celebritou...

    „Libuše Šafránková byla herečkou, která se nikdy nesnažila být celebritou a své herectví předřazovala před vše ostatní. Je to smutný den pro nás všechny. Bylo v ní něco silného a statečného a také potřeba jít si vlastní cestou. Díky za vše, co nám rozdala,“ reagoval ministr.

    Jednání vlády: Ministr kultury Lubomír Zaorálek Jednání vlády: Ministr kultury Lubomír Zaorálek | Úřad vlády ČR

  • 4.Hřib: Čestná občanka Prahy 4. A vždy skromná

    „Libuše Šafránková, čestná občanka Prahy 4, byla jednou z nejmilovanějších českých hereček. Přesto vždy působila velmi skromným projevem. Stejně jako její Popelka, princezna s laskavým srdcem. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ zmínil na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

    Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v Partii (21. 3. 2021) Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v Partii (21. 3. 2021) | FTV Prima

  • 5.Dostálová: Odešla žena, která je symbolem Vánoc

    Vánoční popelku vzpomněla také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). 

    „Odešla žena, která je pro mě mnoho let symbolem Vánoc. Její nádherné pohádkové role mě provází celý život,“ reagovala na twitteru. 

    Video  Zemřela Libuše Šafránková: Jaký byl její životní příběh?  - Videohub
    Video se připravuje ...

    Jednání vlády: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová Jednání vlády: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová | Úřad vlády ČR

  • 6.Pekarová Adamová: Dnešní den je pod psa

    „Dnešní den je pod psa,“ lituje odchodu Šafránkové šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v narážce na film Báječná léta pod psa, ve kterém oblíbená herečka hrála hlavní ženskou roli.  „V mých očích byla Libuše Šafránková nejsympatičtější a nejmilejší česká herečka. Je mi nesmírně líto, že odešla, ale jsem vděčná za to, co tu po ní zůstalo. Nejen Báječná léta… Čest její památce a upřímnou soustrast blízkým,“ dodala. 

    Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09 | Archiv Blesku

  • 7.Skopeček: Odešel kus dětství mnoha z nás

    „Popelka odešla a s ní kus z dětství mnoha z nás. Libuše Šafránková ztvárnila spoustu krásných rolí, ale díky Popelce zůstane „nesmrtelná”. Po Haně Maciuchové po krátké době další, těžko nahraditelná ztráta pro českou kulturu. Nechť odpočívá v pokoji,“ reagoval na náhlý odchod herečky poslanec ODS Jan Skopeček

    Ve Středočeském kraji začíná povolební vyjednávání koalice. Na fotografii ekonomický expert ODS Jan Skopeček (4.10.2020) Ve Středočeském kraji začíná povolební vyjednávání koalice. Na fotografii ekonomický expert ODS Jan Skopeček (4.10.2020) | ČTK/Říhová Michaela

  • 8.Zdechovský: Odešla příliš mladá

    „Odešla příliš mladá,“ lituje další herecké ztráty europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). 68. narozeniny Libuše Šafránková oslavila teprve 7. června. 

    Europoslanec Tomáš Zdechovský během debaty kandidátů na předsedu KDU-ČSL (17. 1. 2020) Europoslanec Tomáš Zdechovský během debaty kandidátů na předsedu KDU-ČSL (17. 1. 2020) | ČTK/Vondrouš Roman

    Šafránková se narodila 7. června 1953 v Brně, vyrostla v nedalekých Šlapanicích. Lásku k divadlu u ní zřejmě vzbudil otec, který připravoval čas od času v místní sokolovně ochotnická představení, od dětství chodila do různých dramatických kroužků. Po matce, která učila na oděvní průmyslovce, zase zdědila zálibu v navrhování šatů. Po studiu na brněnské konzervatoři se vydala do Prahy, kde začínala v Krejčově legendárním Divadle za branou. V roce 1971 také debutovala ve filmu - jako Barunka v dvoudílném televizním filmu Babička v hlavní roli s Jarmilou Kurandovou. Se svým manželem, hercem Josefem Abrhámem, ztvárnili nezapomenutelné hlavní role například ve filmu Svatební cesta Jiljí či Vrchní, prchni.

manunu ( 10. června 2021 07:27 )

stemik: Jste neuvěřitelný chudák.

.tg.bb ( 9. června 2021 22:16 )

Ono se k Babišovi nedostalo, že už je to natočený a že to, co dávají v televizi, není přímý přenos?

dvorece ( 9. června 2021 19:37 )

Pane Ludere, osoby, které tu jmenujete, opravdu považujete za umělce ? To snad ne...

dvorece ( 9. června 2021 19:35 )

Byli to slušní a velmi skromní lidé - Libuše Šafránková s manželem Josefem. Byli to opravdu umělci a národ si jich vážil a miloval je. Kterému umělci se podařilo zaujmout pohádkou tolik zemí na tolik roků ? Tak, jako se to povedlo L. Šafránkové...

Jsou lidé, umělci, že otevřou usta a neřeknou nic, ani mnoha slovy. Nikoho neosloví...a jsou brzy zapomenuti..

Jsou ale i umělci, že ta usta neotevřou a přesto osloví svět a malá zemička uprostřed Evropy se díky této umělkyni stala známá a dělala radost mnoha generacím různého věku..

Odpočívejte v pokoji a míru paní Libuško, vzpomínka na Vás a Vaši Popelku dál bude oslovovat další generace se vzpomínkou na Vaše umění.

sasajebedokopce ( 9. června 2021 19:15 )

Nechovej se jako de--bil!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa