Libuše Šafránkovábyla v den svých 68. narozenin hospitalizována v pražské Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí, kde v úterý podstoupila náročnou operaci. V pavilonu A6, kde byla přijata, sídlí onkologická klinika, klinika tuberkulózy a respiračních onemocnění a centrum plicní endoskopie. Podle syna zemřela ve středu ráno.

Oblíbená herečka už v roce 2014 onemocněla rakovinou dýchacího ústrojí. Už tehdy podstoupila náročnou operaci, při které jí byl odstraněn nezhoubný nádor plíce spolu s částí plicního laloku – později se uvádělo, že během léčby přišla o dobrou pětinu plic.

Šafránková v roce 2008 vyhrála anketu České televize „Hvězda mého srdce“ o nejoblíbenější herečku. S manželem Josefem Abrhámem vždycky tvořili krásnou dvojici - a to jak v životě, tak i na televizních obrazovkách. Dokázali to například v komediích Svatební cesta do Jiljí, Vrchní, prchni a oba se objevili i v seriálu Náhrdelník. Byli spolu už od 70. let, kdy mladá talentovaná Šafránková získala angažmá v Činoherním klubu, a slušelo jim to spolu dokonce i v pokročilém věku.

Kvůli své nemoci se musela naučit používat injekční stříkačku, přestože do té doby měla z jehel málem fobii. „Měla jsem nejdřív trému, ale sestřička, která mě to učila, řekla, že si mám myslet, že třeba dávám prádlo do pračky. Je to činnost jako každá jiná. A tak si teď i v jiných situacích říkám, ano, dávám prádlo do pračky, dávám prádlo do pračky… A jde to. Musí,“ přiznala hvězda pohádek Tři oříšky pro Popelku, Malá mořská víla či Třetí princ Motivačním diáři Evy Hruškové. V Malé mořské víle si mimochodem zahrála se svou mladší sestrou Miroslavou, taktéž herečkou, známou například coby Borůvka z komedie Jak svět přichází o básníky.

VIDEO: Tohle je nová Popelka! Šafránková, jak jste ji ještě neviděli!

Video
Video se připravuje ...

Tohle je nová Popelka! Šafránková, jak jste ji ještě neviděli! ČT

Kvůli své onkologické diagnóze pak v době koronavirové pandemie ani Libuška, ani její muž nevycházeli z domu. Covid byl totiž pro herečku příliš nebezpečný, a tak se oba uzavřeli před světem. Ostatně díky synovi Josefovi z nich byli už delší dobu čtyřnásobní prarodiče na plný úvazek. Roli babičky si Libuška natolik užívala, že kvůli ní odmítala i role filmové, co jí byly nabízeny. Naposledy se na stříbrném plátně objevila v roce 2014, v rodinné komedii Jak jsme hráli čáru.

Rodinná pohoda jí zkrátka byla cennější, tím spíše, když si možná díky vážné nemoci uvědomila, že s nimi nebude navždycky. „Vnoučata jsou jedno moje velké štěstí,“ rozplývala se vždy Šafránková, která mimochodem v roce 2015 obdržela prezidentskou medaili Za zásluhy. 

Ke smrti Šafránkové se kromě jejích kolegů začali vyjadřovat i někteří politici, včetně premiéra Andreje Babiše. „Paní Libuši Šafránkovou jsem měl moc rád. Její Popelku jsem viděl snad stokrát. Bez ní si neumím představit české Vánoce. A myslím, že nikdo z nás. Je mi strašně líto, že odešla. Upřímnou soustrast všem pozůstalým a blízkým,“ reagoval na síti.

Abrháma přebrala Urbánkové

Její štěstí po boku charismatického Josefa, jehož si diváci zamilovali coby zásadového doktora Blažeje z Nemocnice na kraji města, bylo ale vykoupeno krutou křivdou. Mezi mladinkou herečkou z brněnské konzervatoře a tehdy už známým hercem prý před lety okamžitě přeskočila jiskra. Traduje se dokonce, že na něj tehdy cílevědomá Šafránková ukázala prstem a prohlásila, že si ho jednoho dne vezme.

Mělo to však jeden vážný háček: Josef, o třináct let starší než ona, byl v té době zadaný. A šlo o dost vážný vztah, s herečkou a zpěvačkou Naďou Urbánkovou dokonce plánovali, že založí rodinu. Jenže jak už to bývá, citům se poroučet nedá,a zamilované hrdličky se spolu začaly tajně stýkat.

VIDEO: Zemřela Libuše Šafránková: Jaký byl její životní příběh?

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Libuše Šafránková: Jaký byl její životní příběh? Videohub

Dvojí život vydržel Abrhám vést celé dva roky, než se nic netušící Naďa o hercově nevěře dozvěděla - poněkud potupně - od své kadeřnice. „Strašně jsem se do něj zamilovala. Vydrželi jsme spolu osm let. Nikdy jsme se nevzali, byl to však jeden z nejdelších vztahů mého života. A z mé strany určitě nejsilnější! Jen na ten rozchod nerada vzpomínám,“ říkala s odstupem času Urbánková.

Zatímco jí se dále v milostném životě už tolik nedařilo, ze Šafránkové a Abrháma se stal jeden z nejstabilnějších párů českého showbyznysu. Vzali se v roce 1976 a byli spolu šťastni až do Libuščiny předčasné smrti…

Fotogalerie
52 fotografií