Podle obžaloby k incidentu došlo 8. listopadu 2018 poté, co byl obžalovaný mladík s Peterem S. v baru a později mezi nimi venku vypukl konflikt. Tělo mrtvého muže se o pět dní později objevilo v čističce odpadních vod. Jan B. původně na policii řekl, že svého známého škrtil tkaničkou do bezvědomí a pak ho hodil do kanálu. To nakonec ale popřel - jeho poslední verze zní tak, že do Petera jen strčil a odešel pryč.

Poté, co Peter zmizel, po něm začal pátrat jeho bratr Tomáš S. spolu s matkou. U soudu řekl, že spolu komunikovali v podstatě denně, a proto mu brzy přišlo divné, že se jeho bratr najednou neozýval. V den, kdy mělo dojít k vraždě, mu prý Peter řekl, že jde domů a o víkendu bude ještě pracovat. Když mu pak Tomáš v sobotu volal, už se neozýval. „Telefon byl nedostupný, ale nepřišlo mi, že to bylo něco nestandardního,“ řekl během své výpovědi.

Obvolávali všechny kontakty

Poté se pokoušeli i s matkou kontaktovat jeho kolegy v práci, kteří si nejprve mysleli, že jen přijde později. Když pak nedorazil, začali si také dělat obavy a šli se podívat k němu domů, zda se tam svítí. Tomáš S. se pak dostal přes svůj počítač k výpisu hovorů svého bratra a začali s matkou pátrat na vlastní pěst. „Začali jsme intenzivně volat na kontakty s tím, že v úterý po obědě jsme kontaktovali i obžalovaného,“ řekl.

Podivná SMS

Působil na něj, že byl dost v klidu. „Nebyl z něj cítit žádný stres,“ poznamenal bratr zavražděného. Obžalovaný mu prý tvrdil, že se s bratrem prostě rozešli každý domů. Matce pak přišla z mobilu nezvěstného syna krátká zpráva se slovy „Jsem v pořádku“, psal ji ale ve skutečnosti Jan B. Překvapilo ji, že byla bezchybnou slovenštinou. „Nebyl to Peťkův styl psaní, psal bez diakritiky,“ stojí v její výpovědi. Matka u soudu mluvit nechtěla, výpověď se tedy jen četla.

Obžalovaného Jana B. brala zpočátku jako „spojku“, přes kterou by se mohla dozvědět, co se se synem stalo. Přišlo jí ale, že vůbec nezapadá mezi kamarády, se kterými se Peter běžně vídal. „Byl to člověk s minimálním vzděláním a neúspěšný,“ řekla.

V den, kdy se našlo tělo, dokonce obžalovaný rodině řekl, že u Petra v bytě slyšel za dveřmi šramot. Na Tomáše S. působil podle jeho slov chaoticky. „Chtěl navodit dojem, že bratra viděl a že je v pořádku,“ myslí si. I po nálezu těla mu prý obžalovaný tvrdil, že jeho bratr chce odjet do Německa a že u něj viděl kufr s věcmi. Postupně začal spolupracovat s policií, která začala Petra B. podezřívat a nakonec ho zadržela.

Za co se omluvil?

Ten ale u soudu popírá, že by Petera S. zabil, začal se také omlouvat. „Věřím, že to byl skvělý člověk, je mi to moc líto. Měl jsem s ním konflikt, ale nejsem si vědom toho, že bych způsobil jeho smrt,“ řekl bratrovi mrtvého muže a žádal, aby vyřídil omluvu i matce. Omlouval se ale pouze za to, že vykrádal byt, používal platební karty a komunikoval s rodinou. Tomáš S. mu na to odpověděl, že nechápe, za co se vlastně omlouvá. Soudní znalec z oboru psychiatrie o obžalovaném dříve u soudu řekl, že když ho vyšetřoval, muž žádnou lítost neprojevil.

Šlo o peníze?

U soudu také již zaznělo, že Jan B. měl dluhy ve výši asi milionu korun. „Osobně si myslím, že cílem toho setkání v pátek bylo, že obžalovaný žádal bratra o finanční prostředky,“ řekl Tomáš S. na to, co bylo původním smyslem setkání Jana B. s jeho bratrem. Zaznělo také, že obžalovaný jemu i jeho matce nabízel odškodnění 500 korun měsíčně pro každého.

Video
Video se připravuje ...

Čistička vyplavila 13. listopadu 2019 mrtvé tělo, vyšlo najevo, že muže škrtil jeho známý a pak ho do kanálu hodil. Policie České republiky

Fotogalerie
20 fotografií