„Byla to hodná holka, na kterou se dalo vždycky spolehnout,“ popsala u soudu zavražděnou ženu jedna z jejích spolupracovnic. Další z lidí, co ji znali, o ní u soudu řekl, že „byla bez chyby“.

Co předcházelo smrti Markéty, se nikdo již s jistotou nedozví, u soudu ale vyšlo najevo, že se pár před útokem přel. Tomáš N. tvrdil, že byl pod vlivem alkoholu, a po noži sáhl během vyhrocené hádky. Tvrdil, že myslel na rozchod, přestože přítelkyni velmi miloval. K činu se už po svém zatčení přiznal, nesouhlasil ale s právní kvalifikací. 

Vraždil kvůli penězům?

Z výpovědi svědků, na které poukázal soud i obžaloba, ale vyplynulo, že to bylo spíše opačně a Markéta se chtěla rozejít s ním. „Měla už dost parazitujícího způsob života obžalovaného, kterého měla několik let tzv. na krku,“ řekla státní zástupkyně Radka Miclíková.

Motiv Tomáše F. mohl podle ní být tedy jednoduše zištný.Bydlel totiž v bytě své přítelkyně a očividně si také často půjčoval peníze a používal i její platební karty. Před přáteli se přitom snažil vypadat jako úspěšný podnikatel, který naopak kupuje dárky své přítelkyni. „V případě vystěhování by se z něj stal de facto bezdomovec. Uvědomil, co všechno mu hrozí, a v afektu zaútočil,“ myslí si. 

Útok byl neuvěřitelně brutální „Opakovaně ji bodal do hlavy, hrudníku, zad a končetin, a to celkem 21 ranami,“ řekla státní zástupkyně. Pak měl ještě sebrat v bytě elektroniku, vybrat peníze z účtu zavražděné a odjet jejím autem na Slovensko, kde ho pak dopadli policisté. Škodu obžaloba vyčíslila na více než půl milionu. 

Projev naprostého cynismu

Miclíková odmítla, že by jednal ve stavu pomatení mysli nebo v opojení alkoholem, jeho jednání naopak označila za  o promyšlené, racionální  a chladnokrevné. Upozornila i na velmi znepokojující věci, které řekl. „Považuji za naprostý projev cynismu výpověď obžalovaného ve směru, že elektroniku a další věci, které si vzal z bytu poškozené a které jí patřily, si vzal proto, že dospěl k závěru, že Markétka již ty věci nebude potřebovat a on by je mohl využít. Toto zaznělo v jeho výpovědi,“ řekla. Upozorňoval také na to, že podle ní také účelově stále měnil svojí výpověď. 

Mohla to i přežít

U soudu také zaznělo, že Markétě způsobil „obzvlášť trýznivou smrt“. Podle znalců mohla umírat až několik minut a celu dobu byla při vědomí. Soudní lékařka upozornila na to, že pokud by jí partner poskytl první pomoc a přivolal záchranku, mohla ještě přežít.

Obhájce Tomáše N. u soudu tvrdil, že policie během vyšetřování porušovala zásady trestního řízení a ignorovala jeho návrhy. Ohradil se i proti tomu, jak popsali znalci smrt poškozené. „Podle obžalovaného umírala v řádu sekund až minuty,“ řekl v závěrečné řeči a požadoval podstatně mírnější trest s protialkoholní léčbou. Proti rozsudku na místě podal odvolání. 

Sliboval, že se polepší

Obžalovaný se během své závěrečné řeči pustil do polemiky se závěry soudních znalců a kritizoval i práci vyšetřovatelů. Tvrdil, že vyšetřovatel v zákulisí komunikoval se svědky a manipuluje s nimi. Obvinil také otce zavražděné ženy, že na něj „seslal nenávist“ skrze své přátelé u policie. „Nemohu připustit, že by ch si byl jen částečně vědom toho, co činím,“ ohradil se proti tvrzení státní zástupkyně.

Na soud apeloval, aby mu uložil podle jeho slov „výchovný“ trest třeba 8 let. Tvrdil, že chce pomáhat lidem a odčinit vše, co udělal. „Promiňte mi to, dejte mi druhou šanci,“ prosil a mluvil o tom, že se dal víru a po propuštění se chce kromě toho, že navštíví hrob Markéty, vydat na pouť do Santiaga de Compostelly.

Bylo to jen divadlo?

Státní zástupkyně  Radka Miclíková však veškeré jeho projevy lítosti odmítla. Je přesvědčená, že jakákoliv lítost, kterou u soudu projevil, byla pouze „účelové divadlo“ a snaha vzbudit soucit. Tomáš N. u soudu už dříve například četl své obsáhlé prohlášení, kde tvrdil, jak Markétu stále miluje a plakal. „Z mého pohledu neprojevuje žádnou lítost nad tím, co udělal,“ dodala a požadovala dokonce 20letý trest odnětí svobody.

Předsedkyně soudního senátu Iveta Havlíková v odůvodnění rozsudku uvedla, že nenašla žádnou polehčující okolnost. Naopak mu přitížilo to, že Markétě způsobil obzvlášť trýznivou smrt. Neuvěřila ani tomu, že by se neovládal. „Dobře si uvědomoval, co činí,“ řekla.

Fotogalerie
17 fotografií