„Potvrdili jsme rozsudek soudu prvního stupně. Podle nás bylo jednoznačně prokázáno, a to jak z přímých, tak nepřímých důkazů, že obžalovaní vybudovali velkokapacitní výrobnu metamfetaminu, kterého vyrobili ve velkém rozsahu a nadále poté distribuovali," řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

V hlavní roli Chemik

Velkokapacitní chemickou laboratoř pro výrobu drog podle obžaloby ve svém domě vybudoval František Matura (47) přezdívaný Chemik. Původní profesí vývojář raketových motorů pervitin podle obžaloby vyráběl od roku 2006. Za mřížemi stráví nejvíc - 11 let.

Soudy mu přičetly kromě nedovolené výroby a prodeje drog i obecné ohrožení z nedbalosti, neboť přechovával velké množství nebezpečných látek a směsí, které skladoval nevhodným způsobem. Podle žalobce byly některé obaly porušené a chemické látky mohly zapříčinit výbuch. Nemovitost se přitom nachází u vlakového nádraží.

Muž byl souzen i za nedovoleného ozbrojování, v domě se našla dlouhá zbraň s tlumičem, trinitrotoluen (TNT) a dělostřelecký granát.

Chemikovými pomocníky při výrobě a prodeji drog a údržbě laboratoře byli Radek Zicha a Miroslav Maňák. Prvně jmenovaný stráví za mřížemi 10 let, Maňák inkasoval devítiletý trest.

Čelí i obžalobě z vraždy

Matura s Maňákem jsou kromě tohoto případu souzeni od února u Krajského soudu v Brně roku také v případu šest let staré vraždy, která se stala na Hodonínsku. Muži podle obžaloby pálili drogově závislého mladíka (†22) rozžhavenou tyčí a udusili jej pytlem. Tělo poté zakopali v lese. Oba vinu popřeli, Maňák přiznal, že jen pomohl s „úklidem“ těla.

Časovaná bomba

V domku na třídě Komenského policisté našli několik set kilogramů chemikálií potřebných k výrobě pervitinu i potenciálně výbušné látky. Třaskaviny pyrotechnici zlikvidovali na louce za městem. Velké množství chemikálií zůstává v zapečetěném obydlí dodnes.

Kraj i město Kyjov mají legislativně svázané ruce, vyklidit objekt může jen majitel domu Matura. Ten to však odmítá. „Společně s Jihomoravským krajem proto město Kyjov požádá ústřední orgány České republiky o pomoc při řešení této patové situace. Domníváme se, že je to záležitost precedentní – majitel obou nemovitostí žije, nicméně je ve vězení a odmítá jakoukoliv součinnost,“ řekl Blesk.cz mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil.

VIDEO: Zátah na drogové doupě v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Zátah na drogové doupě v pražských Lipencích, 8. prosince 2020. Policie České republiky

Fotogalerie
12 fotografií