Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šéfkuchař servíroval vězňům drogy? Výnosný kšeft v Pardubicích zachytila kamera

Autor: VaB - 
23. září 2020
11:21

Šéfkuchař pardubické věznice předával se svým kumpánem vězňům pervitin a další věci. V distribuci mu pomáhala přítelkyně jednoho z odsouzených a jeho otec. Drogy šéfkuchaři předávali jak mimo areál věznice, tak přehozením balíků přes zeď. Tak zní obvinění, která prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Občanský zaměstnanec se svou činností, spojenou s prodejem drog ve věznici v Pardubicích, měl začít minimálně v březnu loňského roku. Podle policie šéfkuchař pervitin předával odsouzenému a ten jej následně distribuoval mezi ostatní vězně společně se svým bratrem.  

Případem se začala zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů. Detailním vyšetřováním se jim podařilo zjistit, že výrobu drog zajišťovala přítelkyně jednoho z odsouzených bratrů a otec obou mužů pak zajišťoval provoz bankovních účtů a nakládal s penězi. 

Video  Šéfkuchař ve věznici distribuoval drogy.  - GIBS
Video se připravuje ...

„Přítelkyně i otec předávali drogy kuchaři jako prostředníkovi, a to buď osobně v místech mimo areál věznice, nebo přehozením balíků přes zeď věznice. Dále bylo zjištěno, že tímto způsobem nebyly přehazovány pouze drogy, ale i další zakázané předměty, včetně mobilních telefonů, přes které z věznice (...) komunikovali,“ popsala mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Pervitin se ve vězení prodal za přibližně čtvrt milionu korun! „Případ začali naši příslušníci dokumentovat od podzimu loňského roku a vlastní realizace proběhla na začátku června 2020 v samotné věznici a na dalších místech celé České republiky, kdy při domovních prohlídkách byly zajištěny čtyři laboratoře na výrobu pervitinu, pervitin samotný v množství přes 300 gramů, který byl určený k další distribuci,“ dodala Nguyenová.

GIBS v souvislosti s touto činností začala stíhat celkem třináct osob. Proti pěti osobám zahájili trestní stíhání ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a nakládání s psychotropními látkami a s jedy, dále z účasti na organizované zločinecké skupině a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. „V případě prokázání viny jim hrozí až desetiletý trest odnětí svobody,“ doplnila mluvčí.

Dále zahájili stíhání proti dalším osmi civilním osobám, které se na činnosti podílely. „Šlo především o účast na organizované zločinecké skupině, výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy nebo maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ zakončila mluvčí s tím, že příslušníci děkují za pomoc pardubické věznici.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání