V historickém seriálu už hrál, v Četnících z Luhačovic ale vystačil s tenkým knírkem a dobovou uniformou. Tentokrát to pro něj tak snadné nebylo. „Maskér Jirka Sadílek řekl, že by bylo nesmírně obtížné lepit vlasy a bradku na každé natáčení, a hlavně jsme chtěli být co nejautentičtější, tak jsme se dohodli na tom, že je budu mít svoje. Na deset měsíců jsem byl ostříhaný tak, jak se v té době chodilo,“ prozradil.

S vizáží obvodního inspektora Rudolfa Havlíka z roku 1922 se musel i oženit s dlouholetou partnerkou Adélou Gondíkovou. „Od pasu nahoru jsem byl dobový, od pasu dolů současný. První měsíc jsem si připadal zajímavě, druhý měsíc mi to přišlo pěkný a třetí už jsem byl zoufalej,“ popsal. Na svou adresu si vyslechl i pár vtípků a dotazů nejen kvůli bradce.

Režisér Jaroslav Brabec (66) ho obsadil do role inspektora, kterému v policejním sboru přezdívají – proutník. Častokrát totiž stačí jediný pohled a dáma je jeho. Jeho tlustý notes navíc obsahuje jména všech pražských prostitutek... „Je to bourač, ale v jádru je to jemnej a něžnej kluk, proto to hraje on. Nepřipomíná mi nikoho, jenom Langmajera, proto to Jirka dostal,“ shrnul Brabec. Další díl sledujte 7. února od 20.10 na ČT1.

Neměl možnost volby

Režisér Jaroslav Brabec prý Langmajera postavil před hotovou věc. „Seriál se připravoval několik let. Chvilku trvalo, než se to začalo točit a dokončilo se to. Jednoho dne mi zavolal kamarád, tady pan režisér, a oznámil mi, že v tom budu hrát. A bylo to,“ popsal Langmajer, jak vznikala spolupráce.

Zkušený rakousko-uherský kriminalista Hynek Budík (Jaroslav Plesl), manžel šlechtičny (Lenka Vlasáková) a otec dvou dcer (Sabina Rojková, Darija Pavlovičová), se po převratu v roce 1918 stává Čechoslovákem a příslušníkem policie nově vzniklého státu. V roce 1922, kdy se děj seriálu začíná odvíjet, se dočká i toužebně očekávaného povýšení. Má to ovšem háček: toho roku byly k centru připojeny Dejvice, Břevnov, Smíchov, Žižkov i další okrajové čtvrti a sloučením vznikla takzvaná Velká Praha. A právě ta výrazně zasáhne do osudu hlavního hrdiny. Spolu se svými kolegy, inspektorem Rudolfem Havlíkem (Jiří Langmajer) a policejním agentem Martinem Nováčkem (Denis Šafařík), bude inspektor Budík zápasit se zločinem v trochu jiném prostředí, než na jaké byl dosud zvyklý.

VIDEO: Těšíte se na nový seriál? Přicházejí Zločiny Velké Prahy

Video
Video se připravuje ...

Těšíte se na nový seriál? Přicházejí Zločiny Velké Prahy. Česká televize

Fotogalerie
36 fotografií