„Překvapilo nás, že jsem vytáhli i devatenáct tolstolobiků, každého asi dvacetikilového a dlouhého devadesát centimetrů,“ přiznal šéf blanenských rybářů Martin Sklář. V sítích uvázlo i 28 úhořů.

„Před dvěma roky jsme je nasazovali jako pěticentimetrové rybky a teď mají už kolem pětatřiceti centimetrů,“ září rybáři. Vylovené ryby přemístili rybáři do vrbické nádrže. Tam počkají, než rybáři spraví prasklá, netěsnící potrubí.

Více vody kvůli škeblím

Při výlovu se objevily i chráněné škeble rybničné. Kvůli nim se po výlovu hladina Palavy znovu zvýší.

„Voda zaplaví výlovem odkryté bahno, ve kterém škeble žijí. Tím se zajistí, aby nedošlo k narušení jejich životního cyklu,“ vysvětlil Jaroslav Konečný z blanenského odboru životního prostředí.

Škeble, nacházející se po výlovu mimo vodní hladinu, rybáři v příštích dnech sesbírají. Nahážou je pak zpěž do vody nebo přemístí do horní vodní nádrže Vrbice.

Do opravy netěsnícího potrubí padesát let staré přehrady se dělníci pustí na přelomu listopadu a prosince. Měla by zabrat jen několik dní. Poté se přehrada začne hned napouštět. Na obvyklou zimní hladinu by se voda měla dostat po týdnu.

VIDEO: Loňský výlov rybníka Vrkoč u Pohořelic.

Video
Video se připravuje ...

Loňský výlov rybníka Vrkoč u Pohořelic TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
9 fotografií