Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vládní opatření výlov, prodej ani cenu šupináčů neovlivní: Kapři na Vánoce budou! Ale…

Autor: Alexandra Vetkovská - 
11. listopadu 2020
05:45

Vánoce bez kapra? Žádný strach. I v době poznamenané koronavirem na váš sváteční stůl »připlavou«. Výlovy jsou v plném proudu a ceny budou srovnatelné s loňskými.

Kaprů bude letos podle Michala Kratochvíla, ředitele Rybářského sdružení ČR, dostatek. Koronavirová omezení rybáře neochromila. „Podle stanovisek ministerstev zdravotnictví i zemědělství můžeme provádět výlovy i ryby prodávat,“ řekl Blesku.

Video  Vylovili rybník Bezruč, vánoční kapři nezdražili  - Karel Janeček, Blesk
Video se připravuje ...

Nezdraží

Rybářství avizují, že ceny vánočních kaprů budou stejné jako loni, a to zhruba od 70 do 120 Kč/kg. Záleží na rybářství a také na marži obchodníků. Samozřejmě stále platí, že na sádkách nakoupíte nejlevněji. Nic by se nemělo změnit ani na způsobu prodeje.

Stánkový prodej tuzemských potravin, a tedy i našich ryb, je povolený. Obchody jsou otevřené a doufáme, že na tom se nic nezmění. Kdybychom kvůli opatřením prodávat nemohli, byla by to katastrofa,“ uvedl Kratochvíl a upozornil, že zákazníci budou muset počítat s povinností mít roušku a dodržovat dvoumetrové odstupy. Tím se už tak nekonečné fronty u kádí ještě protáhnou...

Video  Výlov rybníka Vrkoč u Pohořelic  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Rybáři v karanténě?

Kvůli koronaviru mohou mít problémy malá rybářství. Pokud se v některém kdokoliv nakazí, muselo by celé do karantény. Větší rybářství s dostatkem lidí pracují ve skupinách tak, aby v případě nákazy nebyl provoz ochromen.

Problémy pro vývozce Rybáře daleko více než domácí prodej trápí export do zahraničí. Odběrateli jsou často restaurace napříč Evropou, které teď mají zavřeno. Už nyní výrazně klesají objednávky např. z Polska či Rakouska.

marika1 ( 11. listopadu 2020 09:28 )

no, hlavně co žerete vy , ty hnusy od Mekáče ?

eriksonek ( 11. listopadu 2020 08:05 )

ty hnusy z bahna jeste nekdo zere

Zobrazit celou diskusi