Ani v důchodovém věku nemá Dana Syslová o práci nouzi. Už několik let hraje v oblíbeném seriálu Ulice oblíbenou postavu Amálie, tedy partnerky Rudolfa Hrušínského mladšího (74). Aktuálně je k vidění také v seriálu Sestřičky Modrý kód, kde hraje svéráznou, byť nepříliš bystrou Jarku, „parťačku“ bývalé policistky major Hartmanové v podání Daniely Kolářové (74). Komě toho je stále, i vzdor svému pokročilému věku, aktivní na prknech, která znamenají svět. Na herečce, která i v pokročilém věku zůstává dámou, se nikterak neprojevila bolestná období, která jí osud přinášel…  A že jich bylo!

Pytel s neštěstím se roztrhl v roce 1992. Manžel Syslové, herec Vlastimil Hašek (†64), jehož nejznámější rolí byl nadporučík Ruda Pekař v Malém pitavalu z velkého města, měl nemocné srdce. Když ho nakrátko v dubnu pustili na víkend domů z nemocnice, dostal infarkt. Naposledy vydechl Daně v náručí. Syn Jirka (†25), který byl podle herečky přecitlivělý a trpěl depresemi, otcovu smrt psychicky neunesl a v náhlém hnutí mysli se oběsil. Syslová měla ten den divadelní představení. I vzdor hrůzám, kterými si procházela, ho ale jako správná profesionálka odehrála…

Bylo to velmi těžké období. Nějakou dobu to trvá, než se z toho dokážete vzpamatovat. Ale nedá se s tím dělat absolutně nic. Buď se rozhodnete to přežít, nebo se upijete,“ řekla později Syslová o tom, jak se s touto neskutečnou životní tragédií vyrovnávala.

VIDEO: Ulice: Nyklovi se potýkají s opravdu těžkou životní zkouškou

Video
Video se připravuje ...

Ulice: Nyklovi se potýkají s opravdu těžkou životní zkouškou. TV Nova

Jako by nestačila úmrtí dvou nejbližších lidí, v dalších letech přibyly i problémy zdravotní. V roce 2006 jí lékaři na běžné gynekologické prohlídce našli zhoubný nádor. Herečka podstoupila operaci a léčbu chemoterapií. Zákeřnou rakovinu se jí ale podařilo překonat, a ani se kvůli tomu nemusela vzdávat hraní. Linka její postavy byla v seriálu jenom na čas upozaděna.

Aby nebylo nehod málo, v roce 2013 si natřikrát zlomila ruku. Herečka se ale všechno, co ji kdy potkalo, snaží brát pozitivně. „Má to výhodu. V životě mě potkalo tolik ošklivých věcí, že se mi už snad nic horšího stát nemůže. Řeším to s nadhledem,“ nechala se slyšet paní Dana, která by mohla být pro lecjakou zpovykanou hvězdičku skutečným příkladem.

Velkou oporou jí jsou němé tváře – Syslová je totiž velkou milovnicí zvířat. I ta jí jistě pomáhají bojovat proti depresím, kvůli nimž musela kdysi bojovat pomocí medikamentů. Pro Českou televizi kdysi moderovala pořad Mezi námi zvířaty a dlouhá léta byla její psí společnicí fenka Máňa. Brala si ji dokonce i na natáčení a stala se „hvězdou“ seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde Dana kdysi hrála. Posléze s ní hrála i v Ulici. 

Poté, co ji opustila i Máňa, si na počátku ledna loňského roku odnesla herečka a dabérka z útulku nechtěný vánoční dárek, štěňátko, co dostalo jméno Míša. „Paní Syslová chodila štěňátka pravidelně navštěvovat a nemohla se dočkat... Až dnes,“ napsali strážníci, kteří se zatím o opuštěné pejsky starali, na sociální síť. I Míša je teď před kamerami se svou paničkou jako doma…

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

VIDEO: Ulice: Tragédie v rodině Nyklových

Video
Video se připravuje ...

Ulice: Tragédie v rodině Nyklových TV Nova

Fotogalerie
29 fotografií