Hašek byl manželem o 17 let mladší herečky Dany Syslové, a jejich manželství trvalo 23 let, až do Haškovy smrti 12. dubna 1992. Hašek měl problémy se srdcem, což jeho rodina věděla dlouho. Když ho po jedné z hospitalizací propustili z nemocnice domů na víkend, postihl ho infarkt. Lékaři už mu bohužel nedokázali pomoci.

Rodinná tragédie však udeřila ještě silněji. Ve stejném roce spáchal sebevraždu jeho syn Jiří! Oběsil se. Prý smrt otce nesl velice těžce a tímto svůj smutek řešil. „Bylo to strašné období! Přežila jsem ho díky blízkému člověku. První roky jsem prožila jakoby v mlze, ani si to nepamatuju,“ vzpomíná Syslová, která má ještě syna Daniela.

S Haškem se představitelka Amélie Seidlové v seriálu Ulice seznámila ve svém prvním angažmá v pražském Divadle Komedie, kam nastoupila po DAMU. „Začal o mě pečovat, až z toho byl vztah a dítě na cestě. On mě vlastně vychovával, ochraňoval před nástrahami světa. Byl úžasný kuchař! Jinak byl hrozně nepraktický. Neuměl přibít ani hřebík,“ říká Syslová.

„Když jsem pak vedle něho dospěla, trochu se to mezi námi zadřelo. Měli jsme doma často Itálii. Byl cholerik, vyletěl kvůli každé hlouposti! A já jsem si taky nenechala nic líbit.“ Společně si zahráli v jediném projektu – manžele Pelcovy v seriálu Létající Čestmír (1984).

Málokdo ví, že se Vlastimil Hašek vyučil jako prodavač metrového zboží. Dlouho se ale téhle práci nevěnoval, protože ho to táhlo k herectví. Přihlásil se tedy na DAMU. Po úspěšném absolvování studia hrál v divadle v Karlových Varech. V polovině 60. let se pak stal členem Městských divadel pražských, kde setrval až do smrti.

Fotogalerie
7 fotografií