Člověk neví hodiny ani minuty, co se stane. A to třeba i v momentě, kdy tělo vlastně odpočívá a nabírá síly na nový den. To se přihodilo herečce Ivance Deváté. Večer ulehla ke spánku a ráno bylo vše úplně jinak, noční můra ji čekala až po probuzení... Zjistila, že je ochrnutá!

Měsíc herečka ležela v nemocnici a vypadalo to hodně bledě. „Večer jsem šla spát a ráno se už probudila ochrnutá. Mozkovou mrtvici jsem dostala v noci ve spánku,“ svěřila svoje nedávné patálie Ivanka. Nikdo nevěděl, jestli matka herce a podnikatele Adama Vinkláře (49) a novináře Marka Hlavici (59), kterého má s hercem Milošem Hlavicou (†81), bude ještě plnohodnotně žít.

Musí mít pečovatelku

„Naštěstí mluvím. S rukama hýbu, nohama jakžtakž, ale není to už ono, mrtvička se na mně podepsala,“ přiznává Devátá, o kterou se už doma stará pomocnice a pečovatelka v jednom. „A stará se vzorně, stejně jako moji dva synové,“ upozorňuje herečka, která vydala okolo patnácti úspěšných knih a rozepsala další. „Jestli ji dokončím? Dejte pokoj. Kdo ví, jak tu ještě dlouho budu. Člověk neví hodiny ani minuty...“ mávla rukou Ivanka, kterou dnes syn Adam veze na kardiologické vyšetření.

VIDEO: Spisovatelka Ivanka Devátá (82): Nejen žena Vinkláře! Dcera známého skladatele!

Video
Video se připravuje ...

Spisovatelka Ivanka Devátá (82): Nejen žena Vinkláře! Dcera známého skladatele! Zuzana Bubílková, Aleš Brunclík

Záhada Pepíčkova života

Kdo ví, kdy se na poli narodil... Na výročí narození Josefa Vinkláře nebude mít Devátá vůbec myšlenky. „Ono je to ale sporné, kdy má ty narozeniny. Měl totiž dvě data narození, a to 10. a 14. listopadu,“ svěřuje herečka s tím, že v tom měla celý život pěkný zmatek. „Maminka Pepíka pracovala na poli, porodila ho někde na mezi a odložila snad někam do mraveniště nebo kam. No, a syna nahlásila až za čtyři dni,“ vysvětluje Devátá. Slavnému doktoru Cvachovi z legendární Nemocnice na kraji města se tedy data narození měnila a narozeniny herec slavil, jak se mu to hodilo. „Jaké datum měl zapsané v občance, jsem už ale zapomněla,“ dodala Devátá. Na náhrobku má ale uvedené datum narození 14. listopadu 1930.

Kvůli herci opustila manžela

Devátá kvůli Vinklářovi opustila manžela Hlavicu i s jejich společným dvouletým synem Markem. Dodnes si to vyčítá, protože dvě manželství s Vinklářem prý byla za trest. I když se s hercem kvůli jeho častým nevěrám rozvedla, vzala si ho tři roky po rozvodu znovu. „On brečel, přemlouval, prosil. Sliboval, že už bude hodný. Poslal za mnou dokonce našeho synka Adama, aby mě přesvědčil,“ říká s tím, že druhé manželství vydrželo ale jenom dva roky, protože si Vinklář našel v Národním divadle opět milenku.

Jako táta: Dvakrát s jednou!

Malíře a výtvarníka Jakuba Vinkláře (65) měl legendární herec se svojí první manželkou a legendární herečkou Janou Dítětovou (†65). „Jsem malíř v invalidním důchodu. Jsem introvert, což se vylučuje s herectvím. Herec musí mít touhu exhibovat, což já nemám,“ říká. V jiné věci ovšem Jakub otci podobný je: „Vlastně jsem si vzal taky dvakrát tu samou ženu, stejně jako táta Ivanku Devátou!“

Fotogalerie
29 fotografií