Stovky policistů se připravují na středeční státní svátek, kdy se v centru Prahy chystají lidé protestovat proti vládním nařízením. „Vzhledem k několika nahlášeným shromážděním na středu 28. října v centru metropole, se pražská policie připravuje na bezpečnostní opatření, jehož cílem bude především zajištění klidu a veřejného pořádku v ulicích Prahy,” sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. Dozorovat budou policisté z pořádkové, dopravní i kriminální služby a také členové antikonfliktního týmu. „Na bezpečnostním opatření spolupracujeme i se strážníky městské police.”

Podobná demonstrace se uskutečnila také v neděli 18. října na Staroměstském náměstí. Lidí se místo povolených 500 zúčastnily zhruba dvě tisícovky, i přes opakované výzvy organizátora nedodržovali vládní nařízení - shlukovali se a většina z nich demonstrativně neměla nasazené roušky. 

Byli mezi nimi i radikální fotbaloví fanoušci, kteří po předčasném ukončení demonstrace, k němuž došlo právě kvůli nedodržení nařízení, zaútočili na policisty! Policisté přesto věří, že se podobná situace tentokrát opakovat nebude. „Věříme v klidný průběh protestů,“ uvedl Daněk.

Video
Video se připravuje ...

Chuligáni rozpoutali na Staromáku peklo ČTK

Policisté budou podle něj dohlížet na veškerá shromáždění. Na akce dorazí také zástupci pražského magistrátu. Na jeho webových stránkách jsou zatím nahlášeny čtyři protestní či recesistické akce. Součástí některých z nich měl původně být průvod centrem Prahy, ten však magistrát s ohledem na vydaná opatření zrušil. Počet účastníků demonstrací je také omezen podle vládního nařízení na sto lidí. Nicméně vládní nařízení ze dne 26. října 2020 číslo 1102 omezuje právo se shromažďovat. Policie tak bude dohlížet na to, aby toto nařízení bylo dodržováno.

Poslední protest v Praze, který se uskutečnil 18. října na Staroměstském náměstí, skončil násilně. Část demonstrantů po oficiálním konci akce zaútočila na policii - pokusili se prolomit policení kordon, na policisty začali házet vše, co našli po ruce. Pyrotechniku, kameny, dlažební kostky, lahve, polena i odpadkové koše.

Celkem 25 policistů bylo při střetech zraněno. Na místě zadrželi 144 lidí, dva z nich už obvinili z trestného činu. Policie proti demonstrantům musela použít slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Chování demonstrantů pak odsoudil prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a řada dalších, zhrozeni byli i epidemiologové. 

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace proti vládním nařízením spojeným s pandemií koronaviru se na Staroměstské náměstí zvrhla v násilnosti. CNC / Václav Burian

Fotogalerie
146 fotografií