Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Očkování již za měsíc, ale ne všech, vzkázal epidemiolog z USA. Kdo dostane první vakcíny?

Autor: mav - 
27. října 2020
08:22

Spojené státy počítají, že první hotovou, ozkoušenou vakcínu proti SARS-CoV-2 budou mít zhruba za měsíc. Pro širokou veřejnost však ještě několik měsíců dostatek vakcín nebude, uvádí BBC. O očkování promluvili jak prezident Donald Trump, tak epidemiolog Anthony Fauci.

„Nemůžu to zaručit, ale bude to do konce roku,“ sliboval očkování Donald Trump minulý čtvrtek v předvolební debatě. Jeho slova nyní potvrdil epidemiolog z amerického koronavirového štábu Anthony Fauci.

„Budeme vědět, zda je vakcína bezpečná a funkční, do konce listopadu, začátku prosince,“ řekl v rozhovoru pro BBC a pokračoval: „Otázkou zůstává, když už máte bezpečnou a fungující vakcínu, jak ji co nejrychleji dostanete k potřebným lidem. Množství dávek, které bude dostupné v prosinci, rozhodně nepostačí k očkování všech. Musíte počkat ještě pár prvních měsíců roku 2021.“

Už byl vypracován jakýsi pořadník: První očkovaní budou podle Fauciho zejména zdravotníci, záhy přijde řada na lidi, kterým hrozí větší riziko komplikací.

„Pokud je řeč o očkování velké části populace, aby to mělo výrazný vliv na dynamiku pandemie, to velmi pravděpodobně nebude dřív než ve druhém či třetím čtvrtletí příštího roku,“ dodal Fauci. Zároveň se obává, aby moc lidí vakcínu neodmítalo kvůli nedůvěře ve vládu a úřady.

Farmaceutické firmy zároveň nečekají na povolení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a vyrábějí zatím ještě neschválené přípravky. „Až dá FDA zelenou, budeme už mít zásoby vyrobené a připravené k distribuci,“ uvedl v pátek ministr zdravotnictví Alex Azar.

„Vyrábíme ve velkém všech šest vakcín, do nichž jsme investovali a na něž máme smlouvy. Očekáváme, že do konce roku jich budeme mít dost na očkování všech nejzranitelnějších, do konce ledna všech seniorů a zdravotníků a koncem března i pro všechny Američany, kteří budou chtít,“ dodal.

To Arwyn Tomos Jones, profesor molekulární biologie a ředitel výzkumu Cardiffské univerzity, je skeptičtější než američtí představitelé. „Může trvat velmi dlouho, než se objeví vakcína jak bezpečná, tak účinná, a není to vůbec jisté. Pokud vše půjde dokonale, řekl bych, že je naděje na vakcínu zhruba za rok,“ uvedl pro BBC.

Santa Claus bez vakcín

Na americkém ministerstvu zdravotnictví se v létě vylíhl plán očkovat také Santu Clause a jejich elfy-pomocníčky - figuranti v nákupních centrech přijdou během adventu do blízkého kontaktu s ohromným množstvím dětí i rodičů.

„Jestli nejste pracovníci v první linii, tak už nevím kdo,“ řekl podle Wall Street Journalu do telefonu náměstek Michael Caputo šéfovi Bratrského řádu skutečných fousatých Santů. Vedle ochrany exponovaných lidí by zároveň Santa Clausové měli očkování propagovat mezi pochybovači. Jak píše BBC, Caputo však v úřadě skončil a mluvčí ministerstva o jeho plánu nic neví.

V září odborný magazín Nature registroval 321 vyvíjených vakcín, 33 z nich v klinických testech. Některé země už vlastní očkování používají, například Rusko. Jiní odborníci se obávají, že tyto vakcíny nebyly dost přísně ozkoušeny.

Podle doktorky Angharad Daviesové z velšské asociace zdravotního výzkumu deset vakcín dospělo do fáze, kdy se jeví bezpečné a účinně vyvolávají tvorbu protilátek. „Pak se musí otestovat, zda skutečně dokážou zabránit infekci a zda jsou široce bezpečné i co do vzácnějších vedlejších účinků,“ vysvětlila pro BBC.

jonn ( 27. října 2020 12:29 )

Zase se budou cpát peníze amikům . Asi si vezmu ruskou .

MAMKA2316 ( 27. října 2020 12:11 )

PRVNÍ BY MĚLI BÝT NAOČKOVANI TI S FDA PAK VŠICHNI V OSN, VŠICHNI ZAMĚSTNANCI EUROPARLAMENTU, VŠECHNY PARLAMENTY A VLÁDY TI PŘECE MUSI ŘIDIT STÁTY A SVĚT JÁ KLIDNĚ 3 ROKY POČKÁM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa