Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Peklo na Staromáku. Bezmozek kopl policistku zbaběle zezadu! Lékaři: Jako byste nám flusli do tváře!

Autor: Kristýna Beránková, Michaela Kalkusová, ryc - 
20. října 2020
05:00

Kopli zezadu policistku, rvali se s jejími kolegy, házeli dýmovnice, kameny a odpadky. Česko je stále v šoku z konce nedělního protestu proti vládním opatřením na Staroměstském náměstí v Praze. V tu samou dobu přitom lékaři bojovali na jednotkách intenzivní péče o život 587 lidí. Jako by nám plivli do tváře, říkají.

Bez roušek a těsně u sebe stáli naštvaní odpůrci opatření, která mají zabránit kolapsu zdravotnického systému. Organizátoři akce z Hnutí občanské nespokojenosti (HON) sice vlažně nabádali k dodržení rozestupů, ale nikdo je příliš neposlouchal. Původně měla být demonstrace dvouhodinová, pražský magistrát ji ale po hodině rozpustil. Místo povolených pěti set účastníků, přišlo na náměstí více než dva tisíce lidí. Mezi nimi i fotbaloví chuligáni. A především ti pak odmítli odejít a rozpoutali peklo.

Hyenismus, zuří Hamáček

Chuligáni se snažili prolomit policejní kordon a házeli na muže zákona petardy a odpadkové koše. Jeden z „protestujících" pak dokonce kopl policistku, která k němu byla zády a telefonovala. Nepokoje museli nakonec potlačit těžkooděnci, za pomoci jízdní policie, psovodů a s nasazením vodních děl.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) popsal, že chuligáni napadali policisty i ve chvíli, kdy se snažili pomoci ženě, která na místě zkolabovala. „To je hyenismus nejvyššího kalibru,“ zlobil se ministr. A zuří i lékaři, kteří často na hranici vlastních sil zachraňují životy na jednotkách intenzivní péče. „Vy všichni hrdinové ze Staromáku: Jako byste nám pohrdavě flusli do tváře...“ nebral si servítky lékař z covidové jednotky v Mostě.

Zadrženo 144 lidí. Obviněno bude 14?

Policisté během bitky po demonstraci „sebrali" 144 lidí! „Čtrnáct z nich je podezřelých z trestního činu násilí proti úřední osobě a výtržnictví,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová, podle které patří do tohoto počtu i vytipované osoby, které byly zadrženy ještě před demonstrací a byly u nich nalezeny zbraně.

Zbytek zadržených se dopustilo přestupku. V cele zůstali pouze dva ze zadržených. „U nich bylo prokazatelné, že se dopustili trestného činu a měli by být neprodleně obviněni,“ řekla Kropáčová. Její kolegové stále ještě vyhodnocují stovky kamerových záznamů.

Poškozeno 10 policejních aut

Škody, které zůstaly po výtržnostech, dosud policie nespočítala. „Jde o poškození deseti služebních vozidel a dále k poškození policejních helem, štítů a dalšího vybavení, převážně způsobené házením předmětů, kopy a údery útočníků,“ uvedla Kropáčová, podle které není vyčísleno ani to, kolik celé opatření stálo peněz.

Čtyři policisté skončili v nemocnici

Policie v pondělí také upřesnila, že během zásahu se zranilo 25 policistů. „V sedmnácti případech se jednalo o pohmožděniny a naraženiny, tedy zranění, která nevyžadovala okamžitě lékařské ošetření. Osm policistů však potřebovalo pomoc záchranářů. Čtyři z nich odvezli do nemocnice,“ řekla dále Kropáčová a upřesnila, že všichni byli nakonec propuštěni do domácího léčení. Podle České televize navíc jeden z policistů, kteří bránili zmíněnou telefonující policistku, která byla napadena zezadu kopanci, skončil s těžkým otřesem mozku v nemocnici po zásahu lahví.

Video  Demonstrace proti vládním nařízením spojeným s pandemií koronaviru se na Staroměstském náměstí zvrhla v násilnosti.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

Jágrová: Demonstranti ohrožují i své blízké

O tom, jak velký může být covid-19 problém, se teď možná někteří demonstranti přesvědčí sami. Pravděpodobnost, že se někdo na akci nakazil, je velká. Navíc zbytečně ohrozili policisty, říká šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

I když se akce konala pod širým nebem, podmínky pro snadný přenos koronaviru byly z lékařského hlediska naplněny. „Skandování je stejně rizikové jako zpěv, možná ještě víc. Záleží, kolik síly do něj člověk vloží a jak daleko kapénky doletí,“ upozorňuje Jágrová.

Ještě nebezpečnější pak byly potyčky po ukončení akce, kdy se lidé dostávají do těsného kontaktu. „Strašná škoda, že kvůli takové zbytečnosti jsou v ohrožení policisté, kteří nám mohou chybět, pokud budou nemocní,“ říká epidemioložka. Demonstranti podle ní vůbec nechápou, co jim hrozí.

MUDr. Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hl. města Prahy MUDr. Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hl. města Prahy | Archiv Blesku

Koronavirus mohou zavléct do svých rodin a ohrozit své blízké z rizikových skupin. „Oni jsou mladí, patrně nebudou mít příznaky. A pokud jsou tak neukáznění, jak se projevovali, stanou se zdrojem nákazy pro své okolí,“ obává se Jágrová, která v pondělí odpovídala čtenářům Blesku v rámci akce Odborníci na telefonu.

Boxer i komik po násilnostech otočili

Boxer Ondřej Pála (36) a komik Miloš Knor (52) patřili k řečníkům, kteří vystoupili na nedělní demonstraci. Pála hřímal o možném střetu zájmů ministra zdravotnictví Romana Prymuly (ANO). Komik Miloš Knor mluvil o svém strachu o svobodu projevu a ještě se chlubil, že sám roušku nenosí. Od násilností, které propukly po konci akce, se distancoval, stejně jako Pála. „Každýmu z vás, který něco hodil po policajtech, nebo začal sprostě nadávat, bych nejradši osobně dal pěstí,“ vzkázal boxer na sociální síti.

Komik Miloš Knor Komik Miloš Knor | Martin Hykl

V červnu na značkách

Nešlo o první velkou demonstraci v době pandemie koronaviru, v červnu lidé při protivládním protestu stáli spořádaně na vyznačených značkách a přes ústa měli roušku. Stalo se tak 9. června 2020. Tehdy se na náměstí stálo na značkách.

 

e.lesanova ( 20. října 2020 21:48 )

Kradesit...úplně v klidu Takto to totiž funguje všude za podobných okolností, že vy jste naivní trdlo, za to fakt nemůžu

e.lesanova ( 20. října 2020 21:45 )

No, ještě dají další pokus a bezmozkům se to může splnit i u nás...na hrubý pytel, hrubá záplata... Prodavače a hereckou šmíru Sochora a Knora, olizovačku klik Peterkovou atp. holt musí stádo následovat

montevideo ( 20. října 2020 20:42 )

Všechny účastníky té nesmyslné "demonstrace" by měli identifikovat a v případě, že budou v budoucnu potřebovat jakoukoliv lékařskou pomoc, by měli být odsunuti až daleko na konec. Nezaslouží si ji.

montevideo ( 20. října 2020 20:32 )

To je marné, prazanda1 je zjevně nevzdělatelná.

montevideo ( 20. října 2020 20:25 )

Takže i tobě mohou poděkovat kadeřnice a podobné živnosti za to, že budou brzy muset skončit s podnikáním a že bude vyhlášen zákaz vycházení. Fakt díky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa