Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko „dobývá“ svět: „Výbuchu“ premianta první vlny si všímá i americká CNN

Autor: ČTK - 
19. října 2020
15:55

Za neskutečný označuje americká televize CNN vývoj pandemie covidu-19 v České republice, která podle ní výborně zvládla první vlnu šíření nákazy zejména díky včasnému zavedení plošného nošení roušek. Při druhé vlně však svůj předchozí úspěch nezopakovala. Mimořádného rozmachu koronaviru v Česku si všímají i další světová média. Upoutala je také nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze, která přerostla v násilné potyčky s policisty.

Ačkoliv Česká republika zažívá technicky vzato druhou vlnu epidemie, ta první z tohoto jara ve srovnání s nynějším stavem vypadá jako bezvýznamná tečka na radaru,“ píše server CNN. Připomíná také, že ještě před dvěma měsíci se premiér Andrej Babiš chlubil tím, že je jeho země „best in covid“, tedy že si s nákazou poradila nejlépe ze všech států.

Ke konci března Babiš rovněž napsal na twitteru americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, ať zkusí tamní epidemii porazit „českých způsobem“ a doporučil mu jednoduché látkové roušky domácí výroby, které podle něj sníží šíření viru o 80 procent. CNN však poznamenává, že nyní se v ČR za den odhalí jeden z největších počtů infikovaných na milion obyvatel na světě.

Pozornosti neunikla ani demonstrace ultras

Americký server ABC News napsal, že po letním uvolnění se řada českých občanů vrací k restrikcím jen s nelibostí a že se například z nošení roušek stalo zčásti politické téma, jako v několika jiných zemích.

V této souvislosti si pak světová média všímají nedělní demonstrace proti restriktivním opatřením na Staroměstském náměstí. O té informovaly světové agentury, britský list The Guardian či například agentura Nová Čína.

Web australské veřejnoprávní televize ABC stejně jako jiná světová média připomíná, že je v ČR v současnosti nejhorší epidemická situace z celé Evropy, a že tam od začátku září sedminásobně vzrostl celkový počet potvrzených nákaz. Poznamenává rovněž, že sousední Německo registruje asi desetkrát méně nově nakažených na počet obyvatel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa