Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na demonstraci se mohla nakazit půlka lidí! Nejrizikovější shromáždění, popsal epidemiolog

Autor: pom, ČTK - 
19. října 2020
14:16

Dva tisíce lidí v jednolitém davu, žádné rozestupy, žádné roušky! Tak vypadala nedělní demonstrace antirouškařů na Staroměstském náměstí, která se poté, co ji magistrát kvůli porušování nařízení nechal rozpustit, zvrhla v útok chuligánů na policisty. Podle hlavního epidemiologa Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petra Smejkala se jednalo, co se týče nákazy koronavirem, o vůbec nejrizikovější shromáždění. Pokud byl na místě nějaký superpřenašeč, mohla se nakazit klidně polovina přítomných, tedy až tisícovka lidí.

Na demonstraci se v neděli odpoledne sešly dva tisíce lidí, mezi nimi i fotbaloví chuligáni. Povolený počet je přitom teď 500 lidí na demonstraci, musejí navíc stát v hloučcích po 20 a mít roušky. Nic z toho se ale na Staroměstském náměstí nedělo, opatření většina přítomných i přes výzvy organizátorů ignorovala.

Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020. Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020. | ČTK / Vondrouš Roman

„Procházel jsem dnes kolem, vím, jaká byla velikost demonstrace. Je to to nejrizikovější shromáždění, které si dovedeme představit. Nejenom že je tam velký shluk lidí na menší ploše a ti lidé nedodržovali rozestupy, neměli roušky, ale ještě se tam mluví hlasitě a křičí. To je pro šíření koronaviru ta nejrizikovější situace, kterou si dovedeme představit,“ popsal pro CNN Prima News epidemiolog Smejkal.

Uvedl, že doufá, že na místo nejel protestovat nikdo s příznaky koronaviru, podotkl však, že na místě klidně mohl být nakažený člověk bez příznaků. „Tímto způsobem se koronavirus rozšíří masivně, stoupne zavalení nemocnic. Všechny konsekvence, o nichž neustále mluvíme, vidíme v přímém přenosu. Nechápu, jak je tohle možné,“ uvedl s tím, že případná nákaza se projeví v klasické inkubační době, tedy do týdne až dvou.

Až tisíc nakažených?!

Podobná shromáždění by se podle něj v současné době vůbec neměla konat. „Víme, že jsou lidé, kteří jsou superpřenašeči, pokud mezi nimi byli, může se klidně nakazit třetina, polovina lidí, kteří se demonstrace zúčastnili, ale to jsou úplné spekulace. Těžko to budeme odhadovat,“ dodal epidemiolog.

Video  Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020.  - ČTK
Video se připravuje ...

Na demonstraci dorazily do Prahy v neděli dvě tisícovky lidí. Zhruba hodinu probíhala bez konfliktů, krátce po třetí však organizátor oznámil, že demonstraci na příkaz policie a magistrátu rozpouští kvůli porušení opatření. Pak se strhla hotová řež - radikálové zaútočili na policii, házeli po ní pyrotechniku, dlažební kostky, barely, polena, zkrátka vše, co našli po ruce.

Desítky zraněných

Policisté přímo na místě zajistili 130 lidí, dalších 14 zadrželi kvůli podezření z trestného činu. „Kriminalisté ve všech čtrnácti případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví,“ napsala policejní mluvčí Eva Kropáčová. Při protestech bylo zraněno 25 policistů. Policie původně uvedla, že čtyři z nich byli převezeni do nemocnice, mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová ale upřesnila, že byli pouze dva.

Zranění utrpěli i demonstranti, do nemocnice byli podle Poštové také převezeni dva z nich. Celkem záchranná služba ošetřila devět lidí, z toho pět na místě, mezi nimi byl jeden policista. Zbylí zranění nevyžadovali lékařské ošetření. Policisté, kteří byli odvezeni do nemocnice, již byli propuštěni do domácího léčení, doplnila mluvčí policie. Chování demonstrantů ostře odsoudil premiér Andrej Babiš (ANO), prezident Miloš Zeman i další politické špičky, které zároveň poděkovaly policii za nasazení.

Video  Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020.  - ČTK
Video se připravuje ...

jajanene ( 20. října 2020 02:01 )

Když člověk čte názor Ujčíka, který kritizuje policii a zapomíná, že všechno vyvolali idioti, kteří se přišli poprat, nestačí se divit, jak takovej vůl může být předsedou nějaké komise ve sportu. Je to stejnej blb, jako ti idioti, co se neumí chovat a vnucují to ostatním. Blbec z Jihlavi, jak vymalovanej.

Pohybovenadany ( 20. října 2020 01:45 )

COVID , Prymula, Berbr, Maláčová, Zeman , Babiš ....to je výkvět . Nevěřím ničemu a nikomu !!! Prolhaná havěť . 🤮🤮🤮

marmat ( 19. října 2020 23:29 )

A co dát všechny na takové velké TABLO/roletu
aby si svou historickou chvíli slávy všichni náležitě užili !!!
Postrádáme rozhovor s nimi i Předá­ky..­...nás­tupci profláklého spolku MCH

marmat ( 19. října 2020 23:25 )

altmanova:Je dobré si dát "ělaftruňk" na dobrou noc....
ale tahle TO přepálit ???
Hysterie a paranoia vylučují chlast

marmat ( 19. října 2020 23:22 )

kecamaprotiviru:
PAMATUJETE evidentně mnoho všeho..... Ale strašně se Vám to rozdrbalo !!!
Jen nick je moc povedenej ....asi od pravnoučátek CO???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa