Angela Brigid Lansburyová je slavná britská herečka a zpěvačka, která v těchto dnech slaví velké životní výročí: Dožívá se neuvěřitelných pětadevadesáti let. Přestože na svět přišla v Londýně, za druhé světové války její rodina emigrovala do USA, kde již zůstali. V té době se již Angela začínala prosazovat u filmu a v roce 1944 úspěšně debutovala ve filmu Plynové lampy. Dokonce byla nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli zlomyslné služebné. Nakonec ale ve stejné kategorii získala „pouze“ Zlatý Globus. Na Cenu Akademie byla jmenována rok poté, za svůj výkon ve snímku Obraz Doriana Graye. Sošku však ani tentokrát nedostala.

Během šestnácti let získala čtyři ceny Tony za své účinkování v broadwayských muzikálech a svůj výrazný hlas (v češtině jí většinou dabovala herečka Hana Talpová) propůjčila různým animovaným postavičkám - třeba v Disneyovkách Poslední jednorožec či Kráska a zvíře, kde si i zazpívala. V následujících letech zůstala velkou herečkou malých, vedlejších rolí, přesto však byla považována za velký talent. Na zajímavé pracovní nabídky neměla šťastnou ruku - mohla si třeba zahrát zákeřnou sestru Ratchetovou ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem uznávaného režiséra Miloše Formana (†86), ale bohužel ji odmítla.

VIDEO: Jan Kuželka, který natočil 300 filmů: Formana jsem si spletl s rekvizitářem.

Video
Video se připravuje ...

Jan Kuželka, který natočil 300 filmů: Formana jsem si spletl s rekvizitářem. Petr Macek, Aleš Brunclík

Po celém světě ji proslavila až role všetečné spisovatelky Jessicy Fletcherové z To je vražda, napsala. Seriál byl původně inspirován povídkou Agathy Christie To je vražda, řekla, o všetečné staré panně slečně Marplové. Premiérově se vysílal v letech 1984 až 1996 na stanici CBS a došlo ke vzniku dvanácti sérií o 264 epizodách. Ty získaly šest Zlatých Glóbů a 23 dalších televizních cen, například  ASCAP Film and TV Music Award, American Cinema Editors Eddie Award, BMI TV Music Award či Emmy. Anglická královna Alžběta II. (94) poté Angelu dokonce povýšila do šlechtického stavu.

Lansburyová se vdala celkem dvakrát. Rok byla ženou amerického herce Richarda Cromwella (†50). Jí bylo tehdy pouhých 19 let, jemu bylo pětatřicet. Vztah však neměl dlouhého trvání - především kvůli Cromwellově přelétavosti. Byl totiž bisexuální (některé zdroje uvádějí, že byl dokonce přímo gay) a své mladé manželce zahýbal prakticky s kýmkoliv, kdo o něj projevil zájem. I po rozvodu však zůstali blízkými přáteli. Podruhé se vdala za herce Petera Shawa (†84), s nímž zůstala až do jeho skonu v roce 2003. Měli spolu dvě děti, syna Anthonyho (68) a dceru Deirdre (67), díky nimž je dnes ze známé herečky babička na plný úvazek.

VIDEO: Znělka k seriálu To je vražda, napsala

Fotogalerie
24 fotografií