Libuše Švormová, která před lety propůjčila svůj nezapomenutelný hlas slavné „markýze andělů“, prožívala vždy, stejně jako její hrdinka, romantiku i v soukromém životě. Hereččinou první životní láskou byl známý scenárista Jan Otčenášek (†54), muž, který stojí za známými filmy, jako je Láska mezi kapkami deště, Milenci v roce jedna či Romeo, Julie a tma, snímkem natočeným podle jeho slavné knihy. Vztah se ženatým otcem dvou dětí byl ale komplikovaný. Libuše ho tolik milovala, že ustoupila do pozadí. A kdyby náhle po 19 letech známosti nezemřel, žila by stažená ve stínu nejspíš dodnes.

Osud jí do cesty ale přihrál Jana Patera (67), o 18 let mladšího muže, jenž jí zcela učaroval. Přestože mnozí jejich vztahu nedávali šance a předvídali mu brzký konec, v roce 1982 se vzali – a jsou spolu dodnes. „Je to můj hlavní zdroj energie. Všechno za mě doma dělá. Nakupuje, uklízí, skvěle vaří, udržuje domácnost v pořádku. Já jsem si prostě uměla vybrat muže,“ vychvalovala si vždycky svého manžela Švormová, která vzdor svému věku vypadá naprosto neskutečně.

VIDEO: Libuše Švormová: S Drbohlavovou odchází kus divadelní historie.

Video
Video se připravuje ...

Libuše Švormová: S Drbohlavovou odchází kus divadelní historie. Veronika Kuželková, Lukáš Červený

Dáma, která si před více než čtyřiceti lety zahrála zlou sestru Melánii v pohádce Jak se budí princezny, je i po osmdesátce stále velice aktivní. „Chodím plavat a s manželem podnikáme výlety. Nemusí to být do velkých strmých kopců, ale mám třeba ráda procházky kolem řek anebo podél potoků. Miluju Jeseníky, kde jsou nádherná místa, kam můžu jezdit znovu a znovu,“ prozradila vloni svůj recept na štíhlou figuru i v pokročilém, babičkovském věku. Že by tedy k dobré vizáži stačila jenom láska dobrého muže?

I když, nejenom láska, ale i jeho peníze... „Můj důchod je jedenáct tisíc. A to je prý průměr. Nemáme žádnou vilu, bydlíme v paneláku na sídlišti,“ poznamenala před pár lety herečka, jejíž jméno mimochodem vůbec není ve skutečnosti Švormová, ale Schwormová - kvůli poválečné nechuti k čemukoli německému si své příjmení sama počeštila. Chod její domácnosti tak většinou sponzoruje manžel. „Díky tomu, že ještě něco tvořím, tak si přivydělám. Ale nedělám to jen kvůli penězům. Mrzelo by mě, kdybych musela úplně přestat hrát divadlo,“ uvedla herečka.

VIDEO: Hlas Angeliky Libuše Švormová: O 18 let mladší manžel se držel stranou!

Video
Video se připravuje ...

Hlas Angeliky Libuše Švormová: O 18 let mladší manžel se držel stranou! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
38 fotografií