Už 15. ročník výstavy bonsají se koná v Japonské zahradě trojské botanické zahrady, která je svým vzezřením unikátní. Bonsaje jí v prvních říjnových dnech dodají o to větší punc krásy a rekreace. K vidění je celkem 68 různě starých a různě velkých „miniaturních“ stromků.

Zasáhl koronavirus

Prezident České bonsajové asociace Ivan Macháček na slavnostním uvedení výstavy řekl, že se výstava rodila v problémech kvůli koronaviru. Zpravidla zde totiž měli zastoupení i zahraniční pěstitelé. „Letos 99,5 % vystavených bonsají pochází z tuzemských zdrojů,“ sdělil. Netřeba ale litovat, návštěvníci se nemusí cítit ošizeni. „Kvalita výpěstků v Čechách stále roste vstříc dokonalosti starých kvalitních stromů, které pochází z Japonska,“ dodal Macháček. Jediný letošní zahraniční vystavovatel je ze Slovenska.

„Jsem potěšen, že se letošní výstava opět koná, a to i navzdory všem nástrahám a úskalím, které s sebou přináší koronavirus,“ nechal se slyšet japonský velvyslanec Kaouru Shimazaki, který výstavu zaštiťuje. „Příprava probíhala stejně jako v předchozích letech. Jen letos se nám nezadařilo přivézt stromky z Německa, Maďarska či odjinud ze zahraničí. Bohužel se nám také neozvalo tolik pěstitelů, jako v jiných letech, takže bonsají je o něco málo méně,“ sdělil pro Blesk.cz kurátor sbírky bonsají botanické zahrady Miroslav Horský. Což v zásadě tak nevadí, protože návštěvníci, kteří navštívili předešlé ročníky, mají nyní možnost spatřit úplně jiné bonsaje, na které se loni či předloni nedostalo.
Video
Video se připravuje ...

Některé z vystavených bonsají jsou staré i více než sto let. David Zima

Letití „malí“ velikáni

Co je na výstavě konkrétně k vidění? V podzimních půvabných sceneriích, kdy se příroda zabarvuje do všemožných odstínů podzimu, o to více vyniknou stále zelené drobné bonsaje – tedy malé stromky tvarované v miskách tak, aby budily dojem malého, leč starého stromu. V některých případech se přitom skutečně jedná o úctyhodné stáří.

„Vystavené jsou zde například buk a hlošina, které bodovaly na loňském bonsajském triennalu v polských Wojslawicích,“ sdělil Horský. Buk obdržel cenu diváků, zatímco kaskáda hlošiny pichlavé byla dokonce nominovaná na strom roku. „Dále zde máme přes sto let staré bonsaje, které pochází z Číny, respektive byly koupené v čínských botanických zahradách, ale pěstují se už u nás. Jejich konkrétní stáří lze těžko odhadovat. A pozoruhodností podzimní výstavy je také to, že zde máme ovocné stromy, které plodí,“ zmiňuje kurátor trnku nebo čínskou kdouli.

Kaskáda hlošiny pichlavé byla na mezinárodní soutěži konané v polských Wojslawicích nominovaná na strom roku.
Autor: David Zima

Důležitá je trpělivost

Vyjma každodenně přístupné výstavy si trojská botanická zahrada připravila také doprovodný program na nadcházející sobotu a v neděli 3. a 4. října. Zájemci se mohou například účastnit čajového obřadu, mohou si prohlédnout japonské divadlo, poslechnout tradiční japonské bubnování či zažít japonský piknik onigiri. Zahrada zároveň v sobotu pořádá nevšední prohlídky výstavou po setmění, a ke všemu také přednášky i názorné ukázky o to, jak se o takovou bonsaj starat. Že to není nic jednoduché, se pro Blesk.cz svěřil náměstek primátora hl. m. Petr Hlubuček (STAN), který výstavu zahajoval.

Sám se totiž o pěstování bonsaje pokusil. A výsledek? „Měl jsem doma bonsaj z tlustice vejčité, což je sukulent, a moc se mi to nepovedlo. Po čase vypadala spíše jako malý les,“ usmál se nad otázkou náměstek. „Bonsaj je rostlina, která potřebuje lásku, péči a trpělivost. Od lidí, kteří je pěstují, bychom se měli učit, protože víme, že trpělivost plody přináší a jde o vlastnost pozitivní. I proto si myslím, že na výsledek péče všech vystavujících pěstitelů stojí za to přijít se podívat.“

Všude dobře, v zahradě nejlépe

„Zdejší Japonská zahrada je unikátní nejen v rámci celé zahrady, ale i v rámci Střední Evropy,“ myslí si Hlubuček. „Dnes je v ní k vidění vesměs ráj bonsají. Rád bych na výstavu Bonsaje v srdci Evropy pozval všechny Pražany i návštěvníky Prahy, protože je to právě botanická zahrada, která je i v rámci koronaviru příhodná k navštívení. Jde o překrásnou venkovní expozici určenou pro rekreaci, riziko nákazy je zde minimální,“ uzavřel náměstek primátora pro oblast životního prostředí nebo bezpečnosti.

Kde: Botanická zahrada hl. m. Prahy, Trojská 800/196.
Kdy: Do 11. října, otevřeno denně od 9:00 do 19:00.
Vstupné: Denní vstupenka činí 100,- Kč, snížené činí 45,- Kč.

Video
Video se připravuje ...

Nechte se pozvat na krátkou procházku trojskou botanickou zahradou. Takové pohledy jen tak nezažijete! David Malík

Fotogalerie
54 fotografií