U soudu vypovídali dva svědci, kteří patří k rodinným známým Tomáše F. Svědek Pavel P. uvedl, že se s rodinou obviněného ho spojuje hlavně sport, hrával volejbal s jeho otcem i dědečkem. Blíže se poznali při společném lyžování, kdy spolu strávili hodně času, protože ho například vozil spolu s jeho vlastními dětmi do sportovních středisek. S Tomášem F. se také společně účastnili různých lyžařských závodů.

Slušný hokejista

Kromě toho Tomáše F. přizval i do svého hokejového oddílu. Mladíka popisoval jako hráče, který narozdíl od řady dalších, kteří hrají spíše agresivně, hrál tak, že nechtěl přijít s nikým do nějakého razantnějšího kontaktu. „Velmi slušný hráč,“ dodal na závěr.

Podobně u soudu vypovídal i další svědek, který se představil jako známý rodičů Tomáše F. a uvedl, že sám má děti ve zhruba ve stejném věku jako je obviněný. Rodiny spolu podle něj trávili společné dovolené a nějakou dobu bydleli vedle sebe. „Znali jsme se jako sousedé od Tomášových asi devíti let,“ uvedl.

Nadstandardně inteligentní 

Obžalovaný mladík byl také členem jeho házenkářského týmu a do jeho asi 17 let s ním díky tomu trávil mnoho času hlavně o víkendech. Mluvil o něm jako o nadstandardně inteligentním. Podobně jako první svědek upozornil na to, že házená je kontaktní sport postavený hodně na technice. Tomáš F. se podle něj například v obraně bál, aby někoho nezranil. „Spíše jsem mu vytýkal, že je málo důsledný a tvrdý,“ dodal na závěr.

U soudu už proběhlo čtení řady výpovědí svědků i rekonstrukce činu podle výpovědi Tomáše F., kterou soudní znalec v mnoha ohledech zpochybnil. Předseda soudního senátu tento týden nevylučoval, že by mohlo dojít na závěrečné řeči, obhájce Tomáše F. nicméně požaduje osobní výslech dalších svědků. Proti tomu se vyjádřila státní zástupkyně spíše odmítavě. Jedná se mimo jiné o zaměstnankyně pošty v Uhlířských Janovicích. „Obě řekly, že měly frmol a že si na nic nepamatují,“ uvedla a dodala, že má pochyby o tom, zda by jejich výpověď mohla mít nějaký větší význam.

Nekonečný poslech

Kromě toho chce vyslechnout svědka ze Slovenska, který u výslechu uvedl pouze, že „vezl dva kluky“. Podle státní zástupkyně jsou všechny požadavky obhajoby  nepodstatné a jen by prodlužovaly soudní řízení, obhájce Tomáše F. nicméně trvá na výslechu s tím, že na ně má otázky. Kromě toho požaduje přehrání všech odposlechů bytu obou obžalovaných, na což soudce upozornil, že se jedná až o 50 hodin záznamu. Na řadě z nich není vůbec nic podstatného, jsou tam slyšet například jen útržky hovorů během sledování televizních zpráv. Státní zástupkyně požadovala přehrání pouze některých částí a několika celých záznamů, které jsou podle ní pro soud podstatné. 

Fotogalerie
37 fotografií