Ve velkých bolestech a vyhladovělý zemřel podle obžaloby předloni v červnu teprve dvouletý Honzíček, kterého spolu s jeho bráškou - dvojčetem Míšou (4) - měla týrat jeho matka Jana G. (45), jež v době narození chlapečků měla už další čtyři děti (tehdy 5letého syna a dcery ve věku 6, 14 a 18 let). Ve středu znovu stanula před Městským soudem v Praze, soudkyně Zuzana Zápalková začala čtením znaleckých posudků.

Podle toho z oboru psychologie a psychiatrie Jana G., která pracovala jako uklízečka v baru, netrpí a ani netrpěla duševní chorobou. „Je zde smíšená porucha osobnosti, která je sebestředná. Preferuje bezprostřední uspokojování potřeb bez ohledu na okolí, je zde chorobné užívání pervitinu i marihuany,“ stojí v něm.

Motiv trestných činů prý vycházel z jejích osobnostních rysů a názorů. Podle posudku má také nižší intelekt. „Emočně je výrazně nevyvážená, vykazuje rysy nezodpovědnosti. Lze konstatovat, že její jednání byla afektogenní, není ovšem agresivní osobností,“ uvedl znalec v posudku.

Po rozchodu partnerů v roce 2017 dostala děti do péče matka, otec Roman O. na ně měl platit výživné. Míšu pak dostal do péče až na podzim 2019. Toxikologický posudek prokázal, že chlapeček měl v těle metamfetamin a amfetamin. „Přítomnost kokainu se nepotvrdila, stejně jako podávání diazepamu,“ stojí v posudku. Amfetamin prokázal i rozbor vlasů u zemřelého Honzíka, něhož se přišlo také na přítomnost jak kokainu, tak i diazepamu, tedy léku na zklidnění. 

Matka užívání pervitinu nepopřela, uvedla ale, že ho začala brát až poté, co jí byl malý Míša odebrán. „Předtím jsem jej nebrala a nevím, jak je možné, že byl nalezen u Míši,“ dodala. „Podle posudků ho chlapci museli požít. Třeba přenosem špinavých rukou, nebo se s ním dostali jinak do kontaktu,“ kontrovala soudkyně. Ještě před smrtí Honzíka se o rodinu zajímal Odbor sociálně-právní ochrany dětí pro Prahu 4, anonym si totiž stěžoval na hluk v bytě.

Vážil necelých 8 kg

Soudkyně upozornila, že zesnulý chlapec vážil v jednom roce věku 8,8 kg, když o rok později zemřel, měl o kilogram méně, tedy zhruba jako půlroční až roční dítě. V době smrti měl navíc také na hlavě modřiny, podle obžaloby měl i zánět v ústech. 

Video
Video se připravuje ...

Jana G. u pražského městského soudu, 26. srpna 2020. David Zima

Následovaly výpovědi svědků z řad přímých příbuzných, sousedů i dalších známých rodiny. Podle některých děti vychovala dobře a starala se o ně, jiní tvrdili, že z bytu, kde byl prý velký nepořádek, byl často slyšet křik, vulgární nadávky i dětský pláč. „Netvrdím, že jsem nikdy nedala dítěti na zadek. Ale v životě jsem žádnému svému dítěti nedala pár facek, ani jsem žádné neuhodila přes obličej,“ uvedla Jana G. Matka se u některých výpovědí pochechtávala, její obhájce ji v jedné chvíli musel domluvit. 

Soud následně rozhodoval o prodloužení ženiny vazby. „Nemohu je (děti, pozn. red.) opustit, ony by to nesly špatně. Kdybych za nimi aspoň mohla na tři měsíce, mohla bych jim vysvětlit, co se stane a proč se to stane. Ale byla jsem jim vzatá, nejsou na tuto situaci připraveny. Nejhorší je, že vím, že to je moje chyba. Ale už teď jsem svým dětem ublížila moc a potrestaní už jsme všichni,“ kála se žena na svou obhajobu.

Zůstává ve vazbě

Její obhájce uvedl, že obžalovaná byla už dost ponaučena, nemá kontakty ani prostředky, aby mohla utéct, vazba podle něj proto není na místě, soud mu ale nakonec nevyhověl a ženu ve vazbě ponechal. „Nezazněly argumenty, které by změnily náš názor. Už u minulého jednání jste argumentovala stejně, že vás děti potřebují a že máte k dispozici byt po mamince, kde vaše děti bydlí. Nicméně z výpovědi vaší dcery dnes vyplynulo, že to tak není. To, že byste se vrátila k nim, sama nepovažuje za dobrý nápad,“ zdůvodnila soudkyně usnesení. Obhájce se následně práva stížnosti vzdal.

Už v červenci u soudu vypovídal přítel Jany G. Roman ze Vsetína, který se s ní seznámil v restauraci v pražských Holešovicích, začal u ní bydlet a spolubydlení následně přerostlo ve vztah. Malého Míšu loni na podzim získal do péče. „Měl zuby černé i s dásněmi. Opruzeniny od plen jsme léčili měsíc,“ řekl. Uvedl také, že matka neměla Honzíka ráda a ostatní děti proti němu naočkovala, takže vůči němu pak měly odpor. Matce hrozí až dvanáctileté vězení, soud byl odročen na neurčito.

Fotogalerie
8 fotografií