Státní zastupitelství vinilo Martina N. a Aleše Š. z vraždy, když měli před dvanácti lety usmýkat za autem u přehrady Bílý Halštrov u Aše muže (†26) z Chebska.

Utajený svědek neobstál

Teď je ale všechno jinak. Zásadním důkazem obžaloby byla totiž výpověď utajovaného svědka. Ten se před dvěma lety přihlásil policii a uvedl, že viděl, jak Martin N. a Aleš Š. jedou v autě a za ním táhnou svázaného člověka. Oba muži tak skončili ve vazbě a před soudem. „Judikatura dovozuje, že výpověď utajeného svědka nemůže být výhradním či převážným podkladem pro rozhodnutí o vině,“ uvedl soudce Tomáš Bouček.

Oběť prý zvedal

Vražda se stala v listopadu 2008. Od začátku vyšetřování v případu figuroval Martin N., tehdejší policista z obvodního oddělení v Aši. Na těle mrtvého byly objeveny jeho pachové stopy. To vysvětloval, že opilého zvedal ze země na diskotéce. Pro nedostatek důkazů byl případ v roce 2009 odložen. Loni se ale přihlásil nový svědek. Oba muži tak skončili ve vazbě a před soudem.

Nic jsme neudělali

Martin N. i Aleš Š. vinu odmítají. „S jeho smrtí nemám nic společného,“ řekl Martin N. Vyloučil, že by měl důvod na zavražděného žárlit. Právě o tom se jako o možném motivu od začátku spekulovalo. „Je to blbost, partnerka mi by mi nikdy nebyla nevěrná,“ řekl Martin N. Jeho údajný kumpán Aleš Š. tvrdil, že si prý z onoho listopadového dne prakticky nic nepamatuje.

Před smrtí trpěl

Martin N. a Aleš Š. měli podle obžaloby oběť nejdříve zmlátit, s přeraženou nohou pak ještě živého mladíka měli přivázat u přehrady Bílý Halštrov za auto a rozjet se. Z výčtu zranění mrazí. „Utrpěl rozsáhlou ránu na temeni a v týlu hlavy s obroušením kosti, rozsáhlé ztráty tkáně na bérci a nártu, zlomeniny čelisti, odtržení kůže od svalstva na stehně,“ uvedl státní zástupce Roman Šustáček. Na těle se prakticky nenašlo zdravé místo. Zmučená oběť zemřela na úrazový šok spojený s otokem mozku.

Fotogalerie
9 fotografií