Výzkum, při němž kotel archeologové objevili, byl záchranný před stavbou domu. V době Velkomoravské říše, jejíž historie se datuje do 9. století, byla v místě dřevohlinitá hradba, u jejíž paty byl zasypaný sklípek. V něm archeologové našli kotel dnem vzhůru a pod ním uschované mlýnské kameny a keramické nádoby. 

„Unikátní je v tom, že se zachoval celý a také že se jej podařilo celý vyjmout,“ liboval si archeolog. 

Památky z dílny zručného slovanského řemeslníka se poté ujali konzervátoři. „Obra“ z nýtovaných plátů zrentgenovali, odsolili a vysušili, vyčistili mikrotryskacím zařízením a natřeli roztokem, který má zamezit korozi. Navrch pak přišel ještě jeden ochranný nátěr.

Nádoba, ze které se nasytily početné rodiny Slovanů, teď patří do sbírek Jihomoravského muzea ve Znojmě. K vidění ve zdejším Domě umění bude do konce října.

Záchranný výzkum a zpracování probíhalo pod hlavičkou Ústavu archeologické památkové péče Brno a Národního památkového ústavu ve spolupráci s Archeologickým ústavem Akademie věd v Brně. 

VIDEO: Archeologové udělali rekonstrukci vojenského tábora Římanů.

Video
Video se připravuje ...

Archeologové udělali rekonstrukci nálezů po Římanech v Rakousku, vojenský tábor by měl podle nich přibližně odpovídat tomu brněnskému. Archaia Brno

Fotogalerie
5 fotografií