„Veřejná výběrová řízení se v Brně konala jen naoko. Existovala síť asi devíti firem, které mezi sebou soutěž jen předstíraly. Vždy jedna z nich byla v pozici předen určeného vítěze, další se účastnily soutěže jako křoví,“ popsal v obžalobě brněnské zvyklosti žalobce Radek Mezlík.

Švachula, který sedí už druhým rokem ve vazbě, má nyní další vážný problém. Po obžalobě z kšeftaření s obecními zakázkami v hodnotě půl miliardy korun čelí obvinění v kauze úniku informací z policejních spisů.

Podle ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiřího Mazánka na radnici Brno-střed „evidentně existovalo období, kdy nikdo nemohl získat zakázku bez úplatku“.

Korupční kauza otřásá Brnem i vysokou politikou

V kauze úniku z policejních spisů, která začala před třemi lety, byl namočený i zeť ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) David Rusňák – bohatý majitel investičního fondu DRFG, někdejší sponzor Babišova hnutí i hokejové Komety. Ten se ale přiznal, a proto prokurátor jeho stíhání podmíněně zastavil.

Mezi obviněnými je několik elitních policistů, detektiv z protimafiánského útvaru, podnikatelé, ale i advokátní koncipient. Vyšetřován byl i předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj (exČSSD), jehož úřad měl na čistotu hospodářské soutěže dohlížet.

Faltýnek dává ruce pryč

Do brněnské buňky ANO přivedl Švachulu spolu s několika vlivnými podnikateli, kteří pak v minulém volebním období obsadili místa v nejvyšším vedení brněnského magistrátu, korunní princ Babišova ANO Jaroslav Faltýnek (ANO).

Ten mezi obviněnými podle informací Blesku není a od brněnské kauzy „dává ruce pryč“.

Ostře sledovaný proces, který vedl v červnu až k rozpadu hnutí ANO v Brně a odchodu exprimátora Petra Vokřála z Babišova hnutí, začne v polovině září. Švachulovi i ostatním deseti lidem hrozí za účast na zločinecké organizované skupině až 16 let vězení.

Fotogalerie
8 fotografií