Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záchranáři se pochlubili krásnými fotkami ze cvičení: Náročných zásahů přibývá

Autor: VaB - 
28. června 2020
19:46

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti! Horští záchranáři, záchranáři a hasiči cvičili v Adršpašsko-teplických skalách a v Broumovských skalách. Důvodem je zvýšený počet zásahů v těžko přístupném terénu, kde se používá vrtulník. Podívejte se na krásné fotky ze cvičení!

Královéhradečtí záchranáři v posledních týdnech zaznamenali zvýšený počet zásahů v turisticky atraktivních oblastech jejich kraje. Jde o krásy přírody v Adršpašsko-teplických skalách a v Prachově. Tyto scenérie ale skrývají mnoho nebezpečí, ročně je navštíví tisíce turistů z Čech i zahraničí. 

Pro záchranáře je vždy zásah v takto těžce přístupném terénu náročný a dlouhý. Rozhodli se proto, že si některé situace nacvičí. Téměř ve všech případech na místě zasahuje i vrtulník. V Broumovských skalách proto cvičili záchranáři a hasiči z Královéhradeckého kraje, Horská služba a Skalní záchranná služba Broumovsko.

Video  Cvičení záchranářů a hasičů z Královehradeckého kraje.  - HZS KHK
Video se připravuje ...

„Během této akce záchranáři procvičí vyhledání, záchranu a evakuaci zraněných osob z exponovaného terénu a skalních stěn za využití vrtulníku a lanových technik,“ uvedli záchranáři na facebooku. V podvěsu vrtulníku se tak objevil i čtyřnohý parťák, který je v některých situacích nenahraditelný.

„Speciálně vycvičení psi se stávají členy posádky hradeckého vrtulníku poměrně vzácně, ale v některých situacích je jejich úloha nenahraditelná. Nejčastěji jsou nasazováni do akce při lavinových nehodách v Krkonoších nebo rozsáhlých pátracích akcích v nepřístupném terénu,“ popsali záchranáři. Cvičení se účastnili celkem tři čmuchalové. Podle záchranářů to zvládli na jedničku! 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání