Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V Krkonoších se po pádu vážně zranila žena: Záchranáři nasadili vrtulník

Autor: VaB, ČTK - 
1. června 2020
15:47

Záchranáři si prošli v Krkonoších těžkou zkouškou připravenosti! Žena (36) se v horách vážně zranila, zachraňovat jí museli pomocí vrtulníku a podvěsu. 

Šestatřicetiletá žena se v sobotu odpoledne vážně zranila po pádu z malé výšky. Na místo pro ni musel přiletět vrtulník letecké záchranné služby, který ji přepravil do nemocnice. Zásah byl kvůli nepřístupnému terénu velmi náročný, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Horské služby Radek Zeman. 

Po nahlášení nehody v lokalitě boudy Na Křižovatce nad Velkou Úpou byl na místě jako první vrtulník. „My jsme se mezitím snažili ke zraněné dostat velmi těžkým terénem nejprve autem a poté terénní čtyřkolkou. Následovali nás zdravotničtí záchranáři z Trutnova, kteří šli pěšky. Posádka vrtulníku zatím stačila ženu ošetřit,“ uvedl zasahující člen Horské služby Krkonoše Tomáš Novák.

Záchranáři poté pacientku připravili k leteckému transportu. Kvůli terénu bylo vyloučené, aby jí šetrně převezli k místu přistání vrtulníku. „Posádka jí proto naložila do podvěsu a spolu s lékařem letecké záchranné služby s ní přeletěla na místo, kde mohli bezpečně přistát. Tam pak zdravotníci ženu definitivně ošetřili a vrtulník ji transportoval k dalšímu ošetření do královéhradecké nemocnice," uvedl Novák.

Členové Horské služby pak dopravili posádky sanitních vozů zpět. Z místa nehody je převezli na čtyřkolce a pak v těžkém terénním automobilu do Velké Úpy. Kromě nich a posádky letecké záchranné služby se na zásahu podíleli i policisté a inspektor provozu Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání