Sandhu podle obžaloby jako člen statutárního orgánu britské společnosti B&A Capital Limited v roce 2015 společně se dvěma dalšími muži, kteří jsou stíháni odděleně, inicioval nákup české společnosti B&A Capital Trading. Za společnost pak podle státního zástupce vedl jednání s Pražskou plynárenskou, která v březnu 2015 vyústila v uzavření rámcové smlouvy o obchodu se zemním plynem.

Plyn ale ve skutečnosti nakupovala britská společnost, B&A Capital Trading totiž neměla pro nákupy zemního plynu na německé burze oprávnění. Jelikož Pražská plynárenská byla přesvědčena, že na německé platformě obchodovala s českou společností, zahrnula faktury do svého účetnictví a uplatnila z nich nárok na odpočet daně. Pokud by byly faktury vystavovány podle skutečného, tedy zahraničního dodavatele, musely by být dodávky fakturovány za cenu bez DPH.

Kvůli tomu, že byly faktury vystaveny jménem české společnosti, uplatnila Pražská plynárenská nárok na odpočet daně podle obžaloby nezákonně a celou částku vyplatila firmě B&A Capital Trading jako součást kupní ceny. Peníze následně podle spisu skončily na účtech zahraničních společností. Sandhuovi hrozí za krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti až deset let vězení.

Zákon prý neporušil

Sandhu dnes vypověděl, že postupoval podle norem a směrnic, kterými se řídí i jiné společnosti, které se zabývají nákupy zemního plynu. Upozornil, že v rámci společnosti pracoval jako konzultant a obchodník a neměl tudíž žádné rozhodovací pravomoci. Podle něj také z obžaloby není jasné, jak přesně porušil zákon. „Nevím, jestli státní zástupce tvrdí, že jsem o tom věděl, že jsem se na tom podílel, že jsem to naplánoval, že jsem kontroloval bílé koně... Nevím, jak se mám hájit, když nevím, co je mi kladeno za vinu,“ řekl prostřednictvím tlumočníka Sandhu.

Popřel také, že by zahájil akvizici společnosti B&A Capital Trading. Podle něj šlo o iniciativu jednoho z mužů, které policie stíhá odděleně, Shaveze Ijaze Awana. Podle obžalovaného je navíc běžné, že smlouvy na dodávky podepisují jiné firmy než ty, co plyn ve výsledku nakupují. Tzv. shipper kódy, které slouží k přihlašování na platformu operátora trhu se zemním plynem, se podle Sandhua běžně pronajímají.

Sandhu také kritizoval, že měl ke spisu, který má přes 37.000 stran, pouze omezený přístup. Nemohl se tak na hlavní líčení řádně připravit. Připomněl také, že do Česka přicestoval dobrovolně, aby v případu svědčil, ale byl zatčen. Ve vazbě je od loňského ledna.

Pražskou plynárenskou, kterou stoprocentně vlastní hlavní město, v roce 2015 vedl její současný ředitel Pavel Janeček. Město po volbách v roce 2014 řídila koalice ANO s ČSSD a Trojkoalicí. V dubnu 2015 podle serveru Seznam Zprávy představenstvo Pražské plynárenské pověřilo ředitele Janečka a dalšího tehdejšího člena představenstva Aloise Těšitele, aby podepsali s B&A Capital Trading smlouvy. Pražská plynárenská přitom sama finančnímu úřadu přiznala, že B&A Capital Trading neměla od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) licenci na obchod s energiemi, napsal server.