Příští úterý se v Brně sejde krajský sněm hnutí, který zvolí nové předsednictvo. To pak bude rozhodovat o případném zpětném přijímání členů hnutí zpátky do struktur ANO.

Podle informací Blesku zevnitř hnutí jsou již posty rozdány.

„Jihomoravským předsedou ANO se má stát senátorský kandidát Lubomír Wenzl, ředitel nemocnice v Kyjově,“ řekl Blesk.cz dobře informovaný zdroj z předsednictva hnutí.

První místopředsedkyní bude poslankyně Taťána Malá, spolužačka Wenzela z bratislavské Panevropské univerzity. Druhým místopředsedou se má stát poslanec David Štolpa a třetím Lenka Dražilová, zastupitelka Blanska a bývalá členka ODS.

Brněnskému ANO má šéfovat starostka Králova Pole Karin Karasová.

Prý je to směšné

Podle zdrojů zevnitř hnutí je chystaná „rekonstrukce“ Babišova hnutí na jižní Moravě a v Brně směšná. „Sebereflexe nula. Jediná paní Dražilová neseděla v minulých letech ve starém předsednictvu,“ sdělili Blesku nezávisle dva zakládající, dnes řadoví členové hnutí. S obnovením svého vlastního členství prý v žádném případě nepočítají.

Babiš minulý týden uvedl, že problém se měl řešit už dřív. „Musíme udělat radikální řez a distancovat se od toho, co se stalo,“ uvedl tehdy předseda hnutí.

Loni po razii policie na radnici Brna-středu skončil kvůli podezření z korupce ve vazbě bývalý místostarosta Jiří Švachula (zvolen za ANO). Minulý týden se rozhodl z hnutí vystoupit i exprimátor Brna Petr Vokřál, přestože měl na podzim vést kandidátku do krajských voleb.