Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dejte koberci druhou šanci! 11 zaručených triků, aby starý kousek vypadal zase skvěle

/
  • (istock.cz)
    4. listopadu 2022 ● 06:00

    Vztekáte se při každém pohledu na podlahu, protože váš koberec vypadá už dost sešle? Nemusíte hned utrácet za nový. Stačí vědět, jak na správné čištění. Zkuste to s našimi radami a snad budete příjemně překvapeni.

    Skvrny od kafe i vína, prach, zašlapaná špína... Koberec to zkrátka pořádně odnáší. Obzvlášť pokud máte v bytě malé děti nebo domácí mazlíčky. Jak tedy koberec udržovat? A co dělat, když k nějaké takové nehodě dojde? Podívejte se, jak snadno vyčistit koberec od skvrn od jídla či pití, ale i jak z něj odstranit žvýkačku nebo například vylitý lak na nehty. Vyzkoušejte naše praktické tipy a váš starý koberec bude vypadat zase jako nový…

  • 1.

    Skvrny od kávy

    Autor: istock.cz

    Skvrny od kávy co nejdřív polijte minerálkou a vysušte. Činnost několikrát zopakujte a nakonec poskvrněnou část koberce ošetřete čistým lihem. Na skvrny od čaje použijte teplou vodu. Pokud ale už stačily zaschnout, vezměte si na pomoc technický benzin. Můžete je také pokapat citronem a pak vyčistit vlažnou vodou a hadříkem. 

  • 2.

    Červené víno a jiné tekutiny

    Autor: istock.cz

    Určitě se vám to už taky stalo. Převrhnutá sklenička s vínem, rozlitá cola, flek od boloňských  špaget... Pokud se vám podařilo udělat na koberci nějakou skvrnu, odstraňte ji co možná nejrychleji. Eliminujete tak riziko, že koberec bude už navždy "zdobit" vzpomínka na takovou nehodu v podobě nevzhledné skvrny.

     

    Jestliže jste něco vylili, odsajte tekutinu z koberce papírovou utěrkou, ale neroztírejte skvrnu ještě dál a nezapracovávejte ji hlouběji do koberce. Čistěte ji vždy od okraje směrem ke středu, abyste ji neroztírali do okolí. Na běžné skvrny by měla stačit teplá voda s trochou saponátu, na záludné skvrny existují speciální čističe nebo se můžete inspirovat některými domácími radami. V případě červeného vína okamžitě bohatě zasypte skvrnu kuchyňskou solí, po chvíli působení místo dobře vysajte a propláchněte sodovkou. Skvrnu pak "dočistěte" pomocí hadříku a vlažné vody. Můžete použít i čistý alkohol, dobrým pomocníkem je třeba vodka. Ta platí i na skvrny od piva.

  • 3.

    Mastné skvrny

    Autor: istock.cz

    Nejhrubší zbytky jídla seškrabejte nožem a skvrnu překryjte silnější vrstvou papírových utěrek. Pak zapněte žehličku na nejnižší teplotu a papírové utěrky párkrát "přežehlete". Absorbují totiž tuk, který se teplem uvolní. Skvrnu následně vydrhněte roztokem připraveným z octa, mýdla a vlažné vody. Nakonec vše důkladně vytřete čistou vlažnou vodou.

    Pokud nemáte po ruce žehličku, můžete vyzkoušet jednodušší metodu. Mastné skvrny od jídla zasypejte moukou a počkejte, až se do ní tuk vsákne. Pak místo vysajte a dočistěte vlažnou vodou s trochou octa nebo citronové šťávy. Pokud jsou ale mastné skvrny staršího data, pak bude nejlepší nechat koberec vyčistit profesionálně.

  • 4.

    Skvrny od make-upu a laku na nehty

    Autor: istock.cz

    Stačí trocha neopatrnosti a další nehoda je na světě… Pokud se vám na koberec vylil lak na nehty, namočte bílý hadřík do acetonového odlakovače a koberec s ním dočista vytřete. Skvrn od líčidel se zbavíte tak, že je navlhčíte a vydrhnete houbičkou namočenou do mýdlové vody. Poté vše důkladně vypláchněte a vysušte. Pokud skvrny nezmizely, postupujte stejně jako u mastných skvrn. Například make-up obsahuje hodně olejových složek, takže je mastný. Pokud skvrna i přesto odolává, pusťte se do ní suchým hadříkem s pár kapkami rozpouštědla.

     

  • 5.

    Zašlý koberec

    Autor: istock.cz

    Starý zašlý koberec oživíte tak, že ho rovnoměrně posypete solí a necháte ji do něj den nebo dva zašlapat. Poté ji z koberce vyluxujete. K osvěžení barvy starších koberců můžete po předchozím vyluxování použít i hadřík nebo kartáček namočený v octové vodě.

  • 6.

    Psí značkování

    Autor: istock.cz

    V domácnostech se čtyřnohými mazlíky dojde občas k nehodě. Když už se pes nebo kočka na koberec vyčurají, je nutné místo době vyčistit. Obzvlášť kocouři mají tendenci se na něj vracet. Pomůže, když koberec přetřete obyčejným kuchyňským octem a pak přečistíte běžným kobercovým čističem. Stejná metoda se dá použít, i když vám koberec pejsek pozvrací.

  • 7.

    Zvířecí chlupy

    Autor: istock.cz

    Pokud máte doma čtyřnohého mazlíčka, jistě oceníte tento trik. Chlupy od zvířecích mazlíčků se lépe vysávají, když hubicí vysavače předem několikrát přejedete přes umělou tkaninu, vznikne tak elektrostatický náboj a vysávání je mnohem efektivnější.

  • 8.

    Žvýkačka

    Autor: istock.cz

    Děti mají ve zvyku odkládat si žvýkačky na ta nejnesmyslnější místa. Často pak skončí zašlápnuté právě do koberce. Takové místo obložte ledem, aby žvýkačka ztuhla a zkřehla. Potom ji snadno z vlasu oloupete a oddrolíte. Skvrnu pak přetřete kobercovým čističem.

  • 9.

    Mokré čištění

    Autor: istock.cz

    Máte-li vysavač vybavený funkcí mokrého čištění, pak je celý proces poměrně snadný. Pokud ne, musíte se do toho pustit ručně s pomocí hadříku, kartáče a vody s prostředkem na čištění. S jeho množstvím to ale nepřehánějte, spolehněte se spíše na mechanické odstranění špíny kartáčem. Nedostatečné odstranění prostředku z koberce totiž může mít za následek následné rychlejší špinění koberce, protože prach a nečistoty budou ulpívat na zbytcích prostředku.

    Pokud se vám nechce koberec čistit ručně, máte dvě další možnosti. Buď si objednáte odbornou firmu, nebo si přístroj vypůjčíte.

    Nevýhodou mokrého čištění je, že koberec může zůstat navlhlý ještě několik hodin až jeden den po dokončení čištění. Během té doby se nedoporučuje po něm chodit – nebo jen minimálně a s čistou obuví. Do vlhkého koberce se totiž velice snadno mohou zanést nečistoty z přilehlých prostor.

  • 10.

    Suché čištění

    Autor: istock.cz

    Čištění suchým přírodním granulátem má hned několik výhod. Můžete ho totiž použít na téměř všechny běžné druhy koberců, výjimku tvoří pouze bavlněné koberce a typy s opravdu vysokým vlasem. A dále pak speciální koberce z kokosu, juty, mořské trávy, rýžové slámy a papíru.

    Na koberec se nasype speciální prášek, který na sebe naváže mikroskopické částečky. Prášek se nechá určitou dobu působit a poté se čištěná plocha běžným způsobem vysaje. Prášek během čištění absorbuje organické i anorganické nečistoty. Koberec poté příjemně voní, vlhkost v prostoru se nezvyšuje, nehrozí vznik plísní a výsledek čištění lze okamžitě zkontrolovat.

  • 11.

    Čištění párou

    Autor: istock.cz

    Princip tohoto čištění tkví ve využívání horké páry, která dokáže efektivně rozpouštět usazenou špínu i bez použití nadměrného množství saponátu. Takové čištění je možné provádět pomocí speciálního přístroje, který je schopen vytvářet páru. Ta je vstřikována do koberce pod vysokým tlakem společně s přípravkem na čištění a posléze je z koberce vysávána. Tuto metodu si můžete také objednat od specializované firmy, případně si přístroj k tomu určený můžete zapůjčit.

     

    Sháníte koberec? Velký výběr najdete na našem Bazaru Blesk!

Články odjinud

Dnešní horoskopy