Mohutný dým a plameny šlehající metry vysoko! Pražští hasiči měli v noci na neděli v ulici Ke Kablu plné ruce práce. Kolem druhé ráno tam začaly hořet plasty. „Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že se na místě nachází celkem 150 tun plastu, požárem bylo zasaženo 50 tun a ohrožena cisterna s 20 000 litry nafty a přilehlá hala,“ popsal obrovské riziko mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Přítomní policisté z jedné z hal evakuovali 14 lidí, další hlídky v okolí řídily silniční provoz. Hasiči si místo rozdělili na pět požárních úseků. „Zásah probíhal v dýchací technice, část proudů byla vedena pomocí výškové techniky. Cisternu s naftou se podařilo ochladit a uchránit,“ popsal Kavka s tím, že plášť skladu poškodilo sálavé teplo.

Chemická služba následně měřila koncentraci škodlivin v ovzduší, ty naštěstí škodlivou mez nepřekročily. Dva hasiči se při zásahu lehce zranili. „Kolem 4. hodiny ranní se plameny nešířily, hasiči dohašovali a rozhrabávali odpad,“ dodal mluvčí. 

Milionová škoda

„Během dopoledne budou na místě pracovat kriminalisté, kteří budou zjišťovat, proč začalo hořet. Škoda zatím vyčíslena nebyla,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Hasičský vyšetřovatel v noci škodu předběžně odhadl na několik milionů.  „Prověřujeme, zda k požáru nedošlo nedbalostí. Konečné výsledky šetření předáme policejním vyšetřovatelům,“ dodal Kavka.

Na místě bylo celkem 8 profesionálních a 11 dobrovolných stanic, chemická služba z Petřin, 3 jednotky podnikových hasičů, na pomoc vyrazily také dvě jednotky ze Středočeského kraje, přítomna byla Policie ČR, záchranáři i Český červený kříž. 

Fotogalerie
13 fotografií