Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při požáru přišli o syna i celý majetek: Vladimír a Věra promluvili o tragédii i novém přírůstku do rodiny

Autor: VaB - 
9. května 2020
05:02

Děsivý požár jim obrátil život vzhůru nohama. Přišli o střechu nad hlavou. Kriticky zraněný syn Gabriel (†17 měs.) v nemocnici zemřel a jeho otec Vladimír přišel o nohu. Jak žije rodina dva roky po tragédii?

K požáru hájenky na Táborsku tenkrát v lednu 2018 vyjelo několik jednotek hasičů. Když dorazily na místo, byla budova v plamenech. Škoda tehdy byla více jak 1,5 milionu korun, to nejhorší ale mělo teprve přijít.

V hájence žila pětičlenná rodina. Nejmladší dítě, teprve sedmnáctiměsíční Gabriel, bylo popálené a skončilo v kritickém stavu. „Jeho stav si vyžádal napojení na umělou plicní ventilaci a intenzivní přednemocniční neodkladnou péči. V kritickém stavu bylo transportováno do vinohradské nemocnice,“ řekla tehdy o batoleti mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Do nemocnice byl vrtulníkem transportován i Gabrielův otec Vladimír, ten utrpěl popáleniny na více než 50 procentech těla. Také matka chlapce Věra s dalším dítětem skončila v nemocnici, kam později dorazil i psycholog HZS a členka posttraumatické péče.

Přišli o všechno

Než hasiči požár zlikvidovali, ten mezitím stihl vzít vše, co v domě bylo. „Celý náš život, naše vzpomínky, naše oblečení, prostě věci, celá domácnost, všechno nám tam shořelo,“ řekla Věra v pořadu 168 hodin

Požár vznikl pravděpodobně od zapálené propanbutanové láhve. Věra na ní chtěla ohřát kávu. „Začalo to hořet nějak divně, bylo to strašně rychlý. Pak jsem tedy vběhla dveřmi do dětského pokoje, tam jsem našla dvě deky, jednu jsem hodila Vláďovi, druhou jsem se snažila hasit,“ uvedla dále žena. Gabrielek ležel v kolébce, jen kousek od místa, kde požár vypukl.  

Měsíc v umělém spánku

Obec neváhala a rodině postižené tragédií okamžitě zřídila transparentní účet. K tomu jí zdarma poskytla obecní byt. Podařilo se vybrat 4,5 milionu korun. „Jsou tam hasiči, kteří byli u spousta zásahů. Jejich mínění bylo, že za minulých dvacet let takovýhle případ neměli,“ řekl tehdy starosta obce Jan Kubart.

„To, že nám shořel dům, když to řeknu takhle hnusně, vem čert, důležitý je život mých kluků, to mi nikdo nevrátí,“ řekl žena. Nejvážněji zraněný Gabriel (†17 měs.) v nemocnici bohužel osm dní po požáru zemřel. Jeho otec byl měsíc v umělém spánku, lékaři mu kvůli rozsahu poranění museli amputovat jednu nohu. 

Duševní bolest

Poté, co lékaři Vladimíra probudili z umělého spánku, byl další půlrok v nemocnici, z toho tři měsíce jen ležel. Musel se ale vyrovnávat s obrovskou bolestí, hlavně tou duševní. „Ztráta nohy pro mě od začátku nebyla vůbec důležitá. Tam byl takový ten duševní stav, ztráta syna,“ popsal to Vladimír.

Rodina začala znovu, narodil se jim čtvrtý syn. „Dostal jméno po bráškovi, jmenuje se taky Gabriel,“ svěřila se jeho máma. Pronajali si dům se zahradou a začali nový život. Jistě i díky péči dobrých lidí, kteří sympatickou rodinu nenechali padnout na dno.

kralovna-vsech-mori ( 9. května 2020 12:53 )

Prý hájenka.

kralovna-vsech-mori ( 9. května 2020 12:50 )

Dát děcku jméno po mrtvole je strašné.

naidka ( 9. května 2020 09:49 )

Vypadají zanedbaně, jak nějací lesní lidi.

Zobrazit celou diskusi