Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česko plné dobrovolníků: Pomáhat může každý, senioři sází na ty proškolené

Autor: Sabina Dračková - 
5. dubna 2020
05:10

Šití roušek, nakupování, venčení domácích mazlíčků. To jsou jen některé z širokého výčtu aktivit dobrovolníků. S těmi se teď v Česku roztrhl pytel a organizace, které je sdružují, z toho mají radost: „Lidí, kteří chtějí pomáhat, není nikdy dost!“ Problém ale může být u těch, kteří se rozhodnou pomáhat na vlastní pěst. Takovou i dobře myšlenou pomoc mohou například důchodci raději odmítnout. Český červený kříž (ČČK) proto dobrovolníky prověřuje a školí v tom, jak se přesně při pomáhání chovat.

S nadsázkou lze říct, že v Česku se snaží pomáhat snad každý, kdo má ruce, nohy a je zdravý. Sociální sítě se každým dnem plní skupinami, kde lidé z různých koutů země nabízejí svoji pomoc. A stále jsou tisíce těch, kteří jejich pomoc potřebují. Jsou to lidé nakažení koronavirem, ale i ti, kteří jsou kvůli možném kontaktu v karanténě nebo senioři, pro které je vycházení v těchto dnech velkým rizikem.

Pomáhají profesionálové i laici

Všem těmto se rozhodly pomoct desítky organizací a tisíce dobrovolníků. Mezi prvními přiložili pomocnou ruku dobrovolní hasiči. Stejně jako oni pak pomáhají občanům i organizace jako Armáda spásy, Český červený kříž a řada dalších.

V nemocnicích už také začali sloužit studenti medicíny. Ti doslova neváhají nasadit vlastní životy. Zbytek Česka šije roušky a následně je rozdává potřebným. Jiní třeba nakupují potraviny starším sousedům.

Pracovníci ČČK pomáhají také třeba na hranicích. Teď je podle vedoucí programového oddělení organizace nejpotřebnější oblastí sběr a vydávání roušek i jejich šití. V jednotlivých krajích organizace spolupracuje s krizovými štáby a požadavky napříč republikou jsou různé. 

Náplní práce ale nemusí být pouze kontakt s potřebnými, občas je potřeba jednoduše něco odvézt z bodu A do bodu B. „Například v Ústeckém kraji oblastní spolek Teplice poskytoval třeba humanitární stany, které se provozují před krajskou nemocnicí v Ústí nad Labem. Také stále provozujeme seniordopravu, která pořád nějakým způsobem běží,“ popisuje vedoucí programového oddělení Miroslava Jirůtková.

Další pomocníky sdružuje Masarykova univerzita. V Brně je podle jejich mapy přes dva tisíce pomocníků. Vznikla už dokonce i mapa, do které se zapisují dobrovolníci z všech koutů Česka. Ti nefungují pod žádnou organizací, ale na vlastní pěst.

„Nakupovaní, hlídání, donáška drogerie/léků, venčení aj. Dobrý den, nabízím jakoukoliv pomoc. Nakoupím, vyvenčím pejska, dojdu na poštu,“ nabízí třeba žena z Prahy 5.

„Prosím o pomoc o vyzvednutí injekcí z dětské fakultní nemocnice z revmatologické ambulance v Brně a o přiblížení např. Pelhřimov. Děkuji,“ žádá naopak žena z Pelhřimovska. Podobných příspěvků je v mapě okolo pěti set.

Tisíce mladých chtějí k červenému kříži

Velkému zájmu se těší i Český červený kříž. Vedoucí programového oddělení Miroslava Jirůtková mluví o zhruba třech tisících nových lidí. „Úplné skvělé je v této situaci, že jsme zaznamenali, že hlavně mladá generace má o to zájem,“ pochvaluje si.

Zájem mladých je podle ní částečně daný i tím, že jsou uzavřené školy. Jejich náplní práce je nyní starost o nejpotřebnější. „To znamená, že seniorům zajišťují ty nákupy, ať už jde o potraviny nebo nákupy drogistického zboží, vyzvedávají jim léky,“ nastínila Jirůtková.

Další dobrovolníci stále pomáhají s šitím roušek. Kvůli těm má červený kříž ve spolupráci s magistrátem na Mariánském náměstí v Praze i postavený sběrný stan. Tam mohou lidé nosit ručně vyráběné roušky pomáhající proti šíření koronaviru. Po sterilizaci v Nemocnici Na Františku je budou dobrovolníci roznášet seniorům, do zdravotnických zařízení, léčeben a dalším potřebným.

Video  Před pražským magistrátem na Mariánském náměstí vznikly dva stany Českého červeného kříže. Probíhají zde nábory dobrovolníků, kteří v Praze pomáhají například seniorům nebo lidem v karanténě s dodávkami jídla či léků.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Pomoc je zde šířená centrálně. Zaregistrovaní dobrovolníci jsou nejprve vybaveni ochrannými pomůckami a proškoleni. „Ve chvíli, kdy je ověřená totožnost, dostanou kartičku od magistrátu s vyznačením jména a osobních údajů, aby si je mohl kdokoliv ověřit,“ vysvětluje Jirůtková.

Až po takové registraci dobrovolníci dostávají přístup do speciální aplikace. „Ta je potom vyzývá, kde je potřeba pomoc, oni už potom jen dostanou zprávu podle toho místa, kde se nacházejí, že je tam nějaká ta potřeba,“ popisuje.

Jistější je obracet se na prověřené

Systém přihlašování je v každém regionu odlišný. Platí ale, že první přihláška se odesílá elektronicky. Třeba v Praze lze využít aplikaci s názvem „Pomáháme Praze“, na té spolupracuje i organizace Život 90, která pomáhá seniorům.

Odborníci zároveň upozorňují, že jistější pro seniory je se obrátit na ty, kteří jsou třeba právě pod organizací, jako je Český červený kříž, tedy o pomoc zažádat centrálně.

To potvrzují i oslovené domovy s pečovatelskou službou. „Nemohu pro své klienty bohužel přijmout pomoc od ledajakého dobrovolníka, i když bych za ni byla ráda, protože nemůžu tušit, jak se chová ve volném čase, jak je obezřetný a jestli nákazu náhodou nepřenáší, i když třeba nemá příznaky. Ale na druhou stranu třeba za nabídku vyvenčení domácího mazlíčka jsme vděční, protože to často v silách našich pečovatelek už není,“ popsala situaci šéfka jednoho z pražských domovů, která si nepřála jeho konkretizaci.

Právě organizace, jako je Český červený kříž, má své dobrovolníky zaregistrované v databázi a prověřené. „Procházejí takovým systémem, aby bylo jasné, že když tomu seniorovi nesou nákup, tak že opravdu jsou to lidi, kteří jsou prověření, které jsme na vlastní oči viděli, proběhla identifikace,“ nastínila Jirůtková.

Všichni dobrovolníci z této organizace také prochází školením. Tam dostanou hlavně přesné informace, jak používat ochranné pomůcky či jak dodržovat odstup. Velmi důležité ale je, aby byli opatrní i když zrovna nedobrovolničí, aby pak nákazu nešířili směrem k těm, kterým v dobré víře přišli pomoct.

„Za jakékoli situace, nejen za té mimořádné, platí, že pochopitelně čím jsme starší, tak jsme trošku obezřetnější. Více důvěřujeme organizaci, kterou známe, a méně důvěřujeme tomu, kdo je z ulice, byť by nám samozřejmě s plnou náručí šel pomoct,“ popisuje vnímání a správnou opatrnost seniorů Jirůtková.

Základním pravidlem je podle ní, že Český červený kříž nabízí pomoc na vyžádání. Není tedy možné, aby někdo doma zazvonil s tím, že je z Červeného kříže bez předchozí komunikace. „Rozhodně neděláme akce, které by byly neřízené, nekoordinované. Nemůžeme nikoho nikam poslat, pokud to třeba druhá strana nechce přijmout,“ dodala.

Na Český červený kříž a podobné známé organizace podle ní už senioři slyší. I přesto, že je organizace mile překvapená zvýšeným zájmem, Jirůtková dodává, že lidí, kteří chtějí pomáhat, není nikdy dost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa