Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tohle všechno dokáže obyčejná zubní nit! Využijte ji netradičně doma i na cestách

/
  • (iStock.cz)
    27. března 2024 ● 05:00

    Většina z nás má doma zubní nit, kterou používá na čištění mezizubních prostor. Málokdo ale ví, že tahle obyčejná věcička může být ještě více užitečná. V kterých situacích se skvěle hodí a může vás i zachránit?

    Bylo by škoda, aby dentální nit zůstala ležet jen v koupelnovém šuplíku. Díky pevnému a pružnému vláknu přijde vhod na dovolené, ale i v domácnosti. A to při různých příležitostech, které by vás nejspíš možná ani nenapadly. Podívejte se na 8 originálních tipů…

  • 1.

    Provizorní tkaničky do bot

    zubní nit
    Autor: iStock.cz

    Potkala vás nepříjemná situace, při které se vám na výletě přetrhla tkanička od bot? Zachrání vás krabička s dentální nití. Nit totiž v nouzi tkaničku skvěle zastoupí. Na cestách se ale může hodit i na další užitečné věci, tak ji nezapomeňte do batohu přibalit. Je malá, lehká, a navíc nevyjde draho.

     

  • 2.

    Nouzová gumička do vlasů

    zubní nit
    Autor: iStock.cz

    Dámy s dlouhými a hustými vlasy mi jistě dají za pravdu, že když jim praskne gumička do vlasů a jinou nemají k dispozici, dost je to rozhodí. I tentokrát vám ale pomůže obyčejná zubní nit. Sice tato náhradní „gumička“ nebude tak pružná a vzhledově pěkná, ale v nouzi ji určitě oceníte. Použít ji můžete také podobně jako stuhu do vlasů – vlasy jí stáhnete a nit zavážete.

     

  • 3.

    Prádelní šňůra

    zubní nit
    Autor: iStock.cz

    Jaká je další situace, kdy oceníte, že jste si přibalili krabičku s dentální nití? Třeba ta, když jedete kempovat nebo jste na dovolené a potřebujete na něco pověsit mokré prádlo. Pokud nemáte prádelní šňůru k dispozici, nemusíte zoufat. Stačí jednoduše nit natáhnout třeba mezi dva stromy nebo zábradlí na balkoně a můžete bez obav sušit.

     

  • 4.

    Zaváže cokoli

    zubni nit
    Autor: istock.cz

    Dentální nit přijde vhod i tehdy, když potřebujete něco pevně svázat a nemáte po ruce třeba provázek. Určitě jste někdy na cestách řešili, že potřebujete dobře uzavřít třeba pytlík od chipsů, sušenek či dalších potravin. A nechtěli jste, aby se vám rozsypaly a rozdrobily do batohu. Sáhněte po niti, pevně stáhněte a zauzlujte. A je po problému!

     

  • 5.

    Pomocník na zahradě

    zubní nit
    Autor: iStock.cz

    Dentální nit můžou překvapivě ocenit také zahrádkáři. Pokud se chystáte na pěstování rajčat, fazolí, okurek či jiné pnoucí zeleniny, budete muset uchytit rostlinky k opěrné tyči. Skvělou službu udělá i v tomto případě zubní nit. Oproti klasickému provázku má navíc výhodu, že díky pevnému nylonovému vláknu vydrží mnohem déle.

     

  • 6.

    Krájení dortu nebo knedlíků

    zubní nit
    Autor: iStock.cz

    Připravujete doma dort a potřebujete korpus podélně rozkrojit? Tak, aby se nerozpadl a řez byl rovnoměrný? Pomocí obyčejného nože, kterým běžně krájíte kdeco, se vám to asi jen tak nepodaří. A bylo by škoda, abyste kvůli tomu museli dělat nový. Vezměte si raději na pomoc dentální nit. Pak si ji omotejte na obou rukou kolem prstů a napnutou částí veďte řez vodorovně přes dortový základ. Uvidíte, že to půjde jako po másle. Stejně hezky a pravidelně nakrájíte také houskové nebo bramborové knedlíky. Jen raději nepoužívejte mentolovou či jinak ochucenou zubní nit, ať zbytečně nezkazíte chuť připravovaných pokrmů.

     

  • 7.

    Spraví rozpadlé brýle

    zubní nit
    Autor: iStock.cz

    Možná by vás nenapadlo, že nit zachrání i vaše rozpadající se brýle. Když vám z nich vypadne šroubek, jiné náhradní nemáte a žádný optik není nablízku, může to znamenat velkou nepříjemnost. Záchrana ale existuje. Je to sice provizorní řešení, ale pořád lepší než špatně vidět. Protáhněte nit dírkou na šroubek a svažte obě části (bočnici s rámkem) brýlí dohromady pomocí uzlíku. Když konce uzlíku odstřihnete, skoro nic nebude poznat.

     

  • 8.

    Přišije upadlý knoflík

    zubní nit
    Autor: iStock.cz

    Zubní nit se dobře může hodit i tam, kde je potřeba klasické nitě. Nebo tehdy, když ta svou silou nestačí. Pokud potřebujete třeba dobře uchytit knoflík či něco jiného opravdu pevně a po ruce nemáte režnou nit, nahraďte ji tou zubní, která má pevné nylonové vlákno. Stačí ji navléknout do jehly s větším ouškem a začít šít jako obvykle.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy