Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Češka Jana chytila v Itálii koronavirus: Zemřel tchán i strýc, ani jsme se nerozloučili

Autor: DH - 
22. dubna 2020
05:02

Češka Jana Rychterová s rodinou žije na jihu Itálie. Její příbuzní byli jedni z prvních lidí z regionu, u kterých testy prokázaly nákazu koronavirem. Nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehl Janin tchán i strýc, manžel skončil ve vážném stavu v nemocnici. Svůj pohled na situaci v rodině i celé Itálii Jana přiblížila v rozhovoru pro server Info.cz.

Jana se s rodinou virem nakazila patrně na velkém pohřbu, kterého se s příbuznými zúčastnila. „Jak jsou Italové družný národ, tak jsme se samozřejmě objímali, podávali si ruce, symbolicky se líbali. Nebyli jsme nezodpovědní, ale něco, co je zakořeněno v národu tak hluboce, ze dne na den prostě nezměníte,“ řekla Jana serveru Info.cz s tím, že druhý den už byl její tchán nemocný.

„V pondělí ráno byla horečka skoro čtyřicet a špatně se mu dýchalo, tak jsme jej vezli k lékaři. Sami jsme navrhli, že by to mohl být koronavirus, ať mu udělá testy. Lékař se zasmál, že v regionu ještě není hlášený žádný případ nákazy, takže určitě nebudeme první. Notabene když jsme nikam necestovali. A poslal nás domů,“ uvedla Češka s tím, že večer se tchánův stav ještě zhoršil a musel na plicní ventilaci.

Nemoc ho bohužel skolila a stejný osud vzápětí potkal i Janina strýce. Na pohřeb ani jednoho z nich nesměla, podle svých slov si fotografie z rozloučení prohlédla v deníku The Sun.

Ve vážném stavu byl zpočátku i Janin manžel, jeho kondice se ale naštěstí zlepšila. Z nemocnice ale jen tak neodejde. „Dokud nebude mít oba testy negativní, tak jej nepustí. Už ho přemístili do takzvané „post covid“ nemocnice a teď čekáme, co bude. Díkybohu je snad z nejhoršího venku, už nemusí být na plicní ventilaci,“ sdělila Infu Češka.

Jana si myslí, že Itálie ještě není z nejhoršího venku. A pro Česko má zdravotní sestra podobné prognózy. Do nemocnice by se ale nebála. Kdyby Itálie vyřídila její papíry a uznala včas vzdělání, ráda by nastoupila a pomohla. „Vždyť to není zaměstnání, to je cíl, smysl života, poslání. Žádný ze zdravotníků, kteří dnes pečují o nemocné nakažené pacienty, není schopen to vzdát. Zradil by sám sebe,“ uvedla.

Celý rozhovor s Češkou Janou je k dispozici na serveru Info.cz.

aeraluna ( 22. dubna 2020 13:28 )

Aspoň paní Jana nemusí rodinným senilním prostatikům měnit pleny. A ať zkusí říci, že se jí v podstatě neulevilo - věřit jí to nikdo nebude.

Evka4 ( 22. dubna 2020 11:05 )

zada: Přesně tak. Také mě rouška štve a různá omezení také, ale chápu je a nejsem pro přílišné uvolňování. Ta nemoc je opravdu hnusná a může napadnout kohokoliv. Bohužel i ty opravdu zodpovědné.To je velká nespravedlnost. Ty věčné remcaly, rebely a lidi nabádající k neposlušnosti bych opravdu nelitovala. Bohužel, tohle Covid nerozezná

zada ( 22. dubna 2020 08:23 )

Je to smutné, ale číst a hlavně prožít by takovou událost měli ti, co se bouří, že musí snášet nařízení vlády, kdy musí omezovat svůj život v e prospěch zdraví druhých a mají jen remci. J epravdou, že kdo to nezažije tak je mu to fuk a myslí si, že je nesmrtelný. Bohužel opak je pravdou. Nejsem moc pro uvolnění, hlavně aby to nezasáhlo mou rodinu a známé a už vůbec aby kvůli tomu přišla do našich domovů smrt. Ale pokud by to mělo být tak, že ty řvouny nespokojený a nedisciplinovaný to zasáhne osobně, tak jsem pro uvolnění!

Jirik-ta ( 22. dubna 2020 08:02 )

hezky napsáno

bestteckaie ( 22. dubna 2020 07:16 )

Takže jste se, ani nerozloucili? Ale privitat a olizovat jste stihli. Tak my vam mockrat dekujeme. Kolektiv hrobařů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa