Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Návrat do lavic nebude povinný, slibuje Plaga. Letní tábory nejdřív v druhé polovině prázdnin

Aktualizováno -
15. dubna 2020
14:38
Autor: red, sab, ČTK - 
15. dubna 2020
11:50

Výuka se v plném rozsahu do českých škol do letních prázdnin nevrátí. Stát je plánuje otevírat postupně, a ne všechny. Třeba v případě dětí z prvního stupně, které by se podle předběžného plánu mohly do lavic vrátit 25. května, bude docházka dobrovolná. Řekl to ministr školství Robert Plaga (ANO). Zároveň nemá dobrou zprávu pro ty rodiče, kteří chtěli o letních prázdninách poslat děti na tábor. Podle ministra budou možné zřejmě až v srpnu.

Menší děti navštěvující první stupeň by se podle vládního harmonogramu měly do lavic vrátit 25. května. Děti se budou učit maximálně v patnáctičlenných skupinách. Škola ale povinná nebude. „V žádném případě to tak není. Je tam dobrovolnost pro rodiče,“ vysvětlil ministr Robert Plaga.

Připomněl také, že jde o školní skupiny pro ty děti, kterým výuka na dálku z různých důvodů nevyhovuje. Má jít také o pomoc rodičům, kteří potřebují polevit. „Není to tak, že bychom děti omlouvali, že od 25. května nepůjdou do školy. Naopak kdo bude mít zájem o to, se účastnit na vzdělávání v té školní skupině, která se odpoledne překlopí v tu školní družinu, tak si o to bude muset škole říct,“ upřesnil. Rodiče dětí, které do školy půjdou, by neměli podle Plagy dál pobírat ošetřovné.

Stát plánuje školy otevírat postupně podle harmonogramu v několika vlnách Stát plánuje školy otevírat postupně podle harmonogramu v několika vlnách | Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Podle koordinátora epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislava Maďara bude i nadále snaha rizikové skupiny udržet mimo kolektivy. „Snažíme se o to, aby ten virus vstupoval, když už, tak do lidské populace jistou řízenou formou,“ řekl.

„Zákonný zástupce toho dítěte bude muset podepsat, čestné prohlášení, že jednak dítě nesplňuje ty kritéria rizikovosti a jednak, že v rodině, ve společné domácnosti nežije někdo, ať už z rodičů nebo prarodičů, kdo by naplňoval ty kritéria té rizikovosti z hlediska možného horšího průběhu,“ vysvětlil Maďar.

To znamená, že děti, které půjdou do školy, nesmí žít s nikým, kdo má například oslabenou imunitu nebo nějaké chronické nemoci. Maďar také zmínil věk vyšší 65 let.

Ministr školství zopakoval, že pokud budou děti na prvním stupni sedět po jednom v lavicích, nebude nutné, aby měly roušky. Hlavní slovo ale budou mít učitelé.

„Ideální by bylo, kdyby všichni mohli mít roušku, ale to asi není reálné se domnívat, že by je děti v průběhu školního vyučování nosily. To by nevydrželi dospělí, natož děti,“ dodal poté ještě epideiolog Rastislav Maďar. Například po cestě na toaletu ale bude pro děti rouška povinná.

Jaký bude režim ve školních jídelnách ještě není jasné. Uvažuje se o časových i prostorových rozestupech.

První uvolnění jsou směřována k závěrečným ročníkům studentů vysokých škol. Další uvolnění budou podle Plagy navazovat na konkrétní vývoj v následujících týdnech. Studenti středních škol by se mohli vrátit 11. května k tomu, aby se připravili na maturity a závěrečné zkoušky.

„V tomto očekáváme, že na těch školách skutečně dojde ke kombinaci vzdálené výuky a konzultací zase při zabezpečení jasných standardů z pohledu zdravotnického,“ zmínil Plaga detaily k souhrnnému plánu, který vláda představila včera. Slíbil také, že školy dostanou manuál, podle kterého mají prostředí zabezpečit.

Letní tábory nejdřív v srpnu

Dětské letní by se mohly uskutečnit nejprve v druhé polovině prázdnin. Možnost jejich organizace v srpnu ale závisí na dobrém vývoji epidemie, řekl Plaga. „Pokud situace bude příznivá, tak bychom rádi nějaké vyrovnávací kurzy nebo letní kempy v našem systému viděli, ale až v průběhu srpna,“ uvedl Plaga.

Podle Maďara je třeba s počkat na výsledky první vlny otevírání veřejného života v Česku. „My bychom rádi tohle upřednostnili, na druhou stranu je tu riziko, že se tam sejdou děti z různých domácností z různých koutů země s různými riziky,“ uvedl Maďar.

Maďar také zdůraznil, že experti nemohou dát jistotu, že se skutečně v srpnu otevřou.

Školy se musí dostat k dezinfekcím

Plaga se dotkl i zajištění hygienických pomůcek do škol. Podle něj by stát měl zajistit, aby školy mohly za rozumnou cenu nakupovat ochranné prostředky a dezinfekci. Nakupovat by je ale přímo neměl, míní.

Plaga chce téma projednat na Ústředním krizovém štábu. „Na druhou stranu neočekávám, že by je stát měl nakupovat, ale měl by zajistit, že školy můžou za rozumnou cenu se dostat k dezinfekcím a požadavkům vydefinovaným ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl Plaga.

 

skocka ( 16. dubna 2020 02:04 )

Neztrapňujte se. Vzala bych vás na týden do práce, asi byste byl překvapený.

Desterz ( 15. dubna 2020 21:38 )

U všech všudy, jak může být povinná školní docházka dobrovolná?? Buďto je, nebo není! Já v takovám paskvilu vidím snahu o uvolnění pracovní síly u OČR, a školy mají vlastně nenápadně suplovat hlídání. 15 dětí ve třídě je ok, 15 pivařů v hospodě není ok? Obchoďáky narvané zákazníky jsou ok, ale jedna zákaznice u jedné kadeřnice není ok? Zdá se mi že ten zdejší Kocourkov je někomu stále příliš málo Kocourkovatý!

Prema M ( 15. dubna 2020 21:00 )

Může mi někdo říct proč nelze otevřít školy normálně v místech z minimální nákazou jako všemožné vesnické školy? Pochopím města ale vesnice?

Gunaz ( 15. dubna 2020 17:50 )

Ču..r.áák vy cenzorsky zmr.ii

Gunaz ( 15. dubna 2020 17:49 )

Tak parchanti mohou být ve třídě když jich je 15 ale v hospodě 15 osob být nesmí???To je ***

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa