Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdo bude hlídat školáky, když se otevřou obchody? Středula se bojí propouštění rodičů

Autor: Sabina Dračková, sova - 
15. dubna 2020
05:30

Vláda sice počítá s uvolňováním opatření, školy na tom ale tak „slavně“ nejsou. Již nyní je jisté, že minimálně do července se jejich plný chod neobnoví. Přitom drtivá většina obchodů v té době nejspíš už bude otevřená. Nabízí se proto otázka, kdo se o děti doma postará, když rodiče půjdou do práce. Šéf odborových svazů Josef Středula se obává, že firmy budou ty rodiče, kteří zůstanou s dětmi doma, propouštět. A vyzývá vládu, aby zavedla opatření, která je pomohou ochránit.

Jako další komplikací pro rodiče by se dala shrnout současná situace. Česko se totiž v boji s novým typem koronaviru nachází ve fázi, kde chce vláda na jednu stranu sice uvolňovat opatření, ale epidemiologové radí, aby děti ještě nechodily do škol. 

To ale nejde dost dobře dohromady. Řada rodičů totiž pracuje ve službách, v obchodech a dalších firmách, které se mají postupně vracet k normálnímu provozu. Podle posledního vyjádření hlavní hygieničky Jarmily Rážové by se ale žáci a studenti měli do škol plošně vrátit nejspíš až v září.

Epidemiologové totiž nedoporučují úplné obnovení povinné školní docházky do konce června, uvedla Rážová pro Radiožurnál. Vrátit do školy by se tak měli maximálně ti, kteří zakončují ročník nějakou závěrečnou nebo postupovou zkouškou.

Plaga: Nárok na ošetřovné zůstane

Nakonec dostanou od 25. května možnost vrátit do školních lavic své potomky alespoň rodiče žáků 1. stupně ZŠ. Účast dětí ve skupinách maximálně po 15 školácích je nepovinná, naopak doporučeny jsou roušky a jejich rozsazení po jednom do školní lavice.

Po úterním jednání vlády to uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Rovněž zmínil, že rodiče budou mít nárok na ošetřovné, i když se školy částečně otevřou. Je to z toho důvodu, že by musela být zavedena povinná docházka, což není tento případ.

Vláda dostává petice z obou stran

O tom, kdy by se měly děti vrátit do školy, se vedou spory. Petici za to, aby se tak stalo až v září, podepsalo 91 tisíc lidí. Šest tisíc lidí zároveň podepsalo jinou petici, která volá po tom, aby se děti mohly do školy vrátit dřív. Děti podle této skupiny lidí mají právo na kvalitní vzdělávání a setkávání s vrstevníky.

Mnozí rodiče podle autorů petice nezvládají svým dětem s učením doma pomoct. Důvodem zavření škol podle nich nemá být jen obava z nákazy, protože ta tu může být i v září. Na druhé straně ale početnější skupina signatářů mluví o nebezpečí prudkého rozšíření nákazy.

Rodiče potřebují vydělávat

Šéf odborářů Josef Středula upozorňuje, že rodiče, kteří jsou doma s dětmi mladšími třinácti let, pobírají ošetřovné pouze ve výši 60 procent svého platu.

„Nikoli ze svého rozhodnutí, nikoli proto, že ti rodiče nechtějí jít do práce, ale protože jsou zavřené školy, školky i předškolní zařízení, musí zůstat doma, a to jen na šedesát procent,“ vysvětluje Středula.

Pokles příjmů o čtyřicet procent může být v rodinách velkou ztrátou. O to víc například pro samoživitele nebo samoživitelky. „To už je opravdu velmi vážná věc,“ hodnotí Středula.

Středula zmínil jednoduchý vyhazov

Šéf odborářů se proto obává možného propouštění. „Aby se nestalo, že právě rodiče s malými dětmi budou těmi, které budou zaměstnavatelé propouštět proto, že když je tam nemají, tak se jednoduše rozhoduje o ukončení té profese nebo toho místa, které ten člověk má,“ nastínil Středula.

To se podle něj může týkat konkrétně například pozic v administrativě. Dodává také, že je velice složité si vůbec představit, že by se návrat opravdu týkal konce června. „Vezměme v potaz i to, že celá řada rodin nemá možnost, aby jim někdo hlídal dítě,“ říká Středula s tím, že může jít jak o finanční důvody, tak o kapacitní důvody a důvěru v danou osobu.

Zaměstnavatelé často také nejsou připraveni na speciální požadavky a přání zaměstnanců na sladění rodinného a pracovního života. To je podle Středuly problém třeba i těch, kteří pracují v první linii, tedy třeba u hasičů a zdravotníků.

„To je opravdu celá řada aspektů, o kterých se nemluví nebo neberou se v potaz, přitom ty rodiny velmi silně chřadnou, jejich příjem se velmi radikálně snížil a pochopitelně jsou daleko více ohroženi pádem do nějaké nepříjemné situace než kdokoli jiný,“ shrnuje situaci pro Blesk Zprávy Středula.

S hlídáním dětí firmy nepomůžou

Komplikovaná je situace zejména pro ty, kteří pracují v podnicích a továrnách, které své činnosti nepřerušily. „Nepočítejme s tím, že lidé žijí ve velkých městech. Lidé žijí na vesnicích, musí jezdit do práce na šestou hodinu ráno a dítě je doma a musí se o něj někdo postarat,“ upozorňuje šéf odborových svazů.

V této situaci bohužel není příliš reálná možnost, že by hlídání pro děti svých zaměstnanců zajistily samy firmy. „Je to hodně složité, protože tato činnost mnohdy nebývá ani součástí té činnosti, kterou má ten zaměstnavatel povolenou,“ nastínil Středula.

Dalším důvodem proti této možnosti je také samozřejmě zákaz shlukování, který po dobu zavření škol bude platit i na jiná zařízení, kde by mohly děti hromadně pobývat, než se rodiče vrátí z práce. Podle Středuly by rovněž pro tyto účely bylo obtížné zajistit dostatek ochranných a hygienických prostředků.

nespokojeny ( 15. dubna 2020 19:29 )

Stredulo,prosim te nikomu nerad. Radeji sdel kolik prispejes ze sveho odborarskeho platu. Zbytecny clovek.Stara se jen o sve koryto. Odporny slizoun.

frantacizek ( 15. dubna 2020 17:14 )

no v každém odboráři musí být kus marxisty ne? to by nedávalo logiku vzhledem k jejich lobbingu

frantacizek ( 15. dubna 2020 13:19 )

chtějí zjevně ušetřit na ošetřovném pro rodiče těchto malých dětí, o školství vůbec nejde zase.. Přitom hlídat bude z toho jejich epidemiologického hlediska třeba i starší děti, to si stát neuvědomuje, co vše jim řeší výuka ve školách a nějaký režim.. Ale naše vláda pracuje stylem pokus-omyl, tak se zase o tom postupně přesvědčí

frantacizek ( 15. dubna 2020 13:14 )

k článku:

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-koro­navi­rus/64­0592/u­citel­ka-petra-36-odmita-brzky-navrat-deti-do-lavic-promorovat-pres-skoly-nemuzeme.html

ono ten 1. stupeń, to je celé samostatná kategorie školství. Je to tam maminkovské, rozhoduje spíše ten vztah učitelka-dítě, protože je učí jeden kantor vše, výuku pak stran náplně zvládne i velmi špatný zedník ve svém oboru s dítětem doma, z tohoto pohledu je úplně jedno, zdali se vyučuje online nebo naživo. Ministerstvo mělo řešit spíše 2. stupeň v první fázi, pokud se již zaměřili jen na základní školy, první nechat na dohodě kantorky s rodiči stran formátu výuky.

gejzovic ( 15. dubna 2020 12:27 )

80tisic jich bylo v Italii ,jim se nejedna o deti, ale placenou karantenu,kdyz neposlechli nedal bych jim nic

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa