Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čekají nás online prohlídky, říká makléř. Klesnou konečně ceny domů a bytů?

Autor: ula - 
14. dubna 2020
05:30

Před pandemií koronaviru byl trh s nemovitostmi na svém maximu. Ceny bytů zejména v hlavním městě stoupaly do závratných výšin, podobné to ale bylo i v jiných částech Česka. Odborníci předpokládali, že ceny nemovitostí se jen tak nesníží. Nyní svět ochromil covid-19 a jako první pocítili následky provozovatelé Airbnb. Byty, které dříve sloužily turistům, si nyní můžete pronajmout v Praze „za hubičku“. Klesnou ceny bytů? Vyplatí se nyní prodat nemovitost nebo ji koupit? Blesk Zprávy se ptaly realitního makléře.

Pronájem v Praze 1 za hubičku

„Když se podíváte na realitní servery a budete hledat pronájem například na Praze 1, budete překvapeni, kolik hezkých bytů na lukrativních adresách je k dispozici. K tomu ještě za cenu nižší než nájem na sídlišti. Je to z důvodu dočasného zákazu ubytovacích služeb (Booking, Airbnb atd.) kvůli pandemii koronaviru, a proto se majitelé rozhodli své nemovitosti nabídnout klasickou cestou pronájmu. Budou tak mít z bytu alespoň nějaký příjem, “ říká realitní makléř Jan Chundela.

Ceny klesnou ... na chvilku

Podle odborníka ceny rezidentních nemovitostí klesnou, i když Praha asi vyšší ceny udrží.

„Můžeme zaznamenat snížení cen krátkodobé , hlavně díky tomu, že prodávající bude potřebovat rychle nemovitost zpeněžit. To se může stát v centru města, kde se kupovaly nemovitosti z velké části ke krátkodobým pronájmům. Toto skončilo a lidé tam koupí nemovitost především k uložení peněz a ne za účelem vysokého zhodnocení. Majitelé některých nemovitostí na Praze 1 budou muset prodávat, protože nezvládnou splácet úvěry, které na nemovitosti mají. Tyto faktory mohou ovlivnit prodejní cenu nemovitostí v dané lokalitě,“ myslí si Chundela.

Má smysl teď prodávat nemovitost?

Pokud chcete nemovitost prodat, tak má podle makléře smysl ji nabízet ke koupi i nyní. Pokud tedy s prodejem nespěcháte, tak si můžete nastavit cenu, jakou byste si představovali.

„Lidé stále bydlení řeší a pokud se jedná o zajímavou lokalitu, prohlídky a zájemci jsou stále. Prohlášení se mění ze dne na den, a proto kdybych prodával, za současných podmínek neváhá. Zde platí, že hůře se nyní budou prodávat nemovitosti v centru města. Zahraniční klientela je teď značně omezená. Do budoucna však očekávám návrat investorů do centra Prahy jakožto bezpečného přístavu pro uložení peněz,“ říká k tomu Jan Chundela.

Má cenu hledat nyní investiční nemovitost?

Vlastníci bytů, kteří pronajímají dlouhodobě, by měli být v klidu, protože je dost pravděpodobné, že se ještě zvýší zájem o pronájmy. Banky zpřísní podmínky poskytnutí úvěru a některé skupiny obyvatel, které jsou pro ně rizikové (například zaměstnanci gastronomie, menší podnikatelé atd.) mohou mít problém hypotéku získat. To je důvod, proč by se měl ještě zvýšit zájem o nájemní bydlení.

Mé doporučení pro lidi, kteří nyní mají k dispozici peníze na nákup nemovitosti, i za účelem pronájmu a zhodnocení, je, ať začnou vyhledávat zajímavé nabídky. Ty se na trhu, kde je nyní snížená poptávka po nákupu, častěji objevují. Kdo potřebuje rychle prodat, bude prodávat za míň,“ vzkazuje realitní makléř.

Online prohlídky na vzestupu

Některé realitní kanceláře  ve světě již začaly na popud aktuální situace přecházet na online prohlídky. „I v České republice se makléři snaží o progresivnější způsoby, jak si z pohodlí domova prohlédnout nabízenou nemovitost. Využívají tzv. 3D prohlídky, díky nimž je nemovitost prostorově zachycena a zájemci si ji mohou projít na obrazovce svého počítače. Přináší to rozhodnuté zájemce, které už jen tak nic nepřekvapí, celá nemovitost je naskenovaná a vzbuzuje větší důvěru a urychlí prodej,“ dodává Chundela.

Někteří lidé na hypotéku nedosáhnou

Kvůli zmírnění dopadu pandemie na ekonomiku, se snížila úroková sazba pro banky na 0 %. Česká národní banka vzápětí také zareagovala a snížila ji o 0,5 %. „To může vyvolat v lidech přesvědčení, že půjdou úrokové sazby pro nové hypotéky dolů. Pravděpodobně se to však nestane. Banky tím pokryjí ztráty, které jim vzniknou odkladem splátek. To je ta pozitivní zpráva pro ty, co nyní nemohou plně pracovat a splácí hypotéku. Banky jim nabízí odklad tří měsíčních splátek a adekvátně prodlouží splatnost úvěru. Na druhou stranu se však chystá zpřísnění podmínek pro žadatele o úvěr a budou povolání, která jsou pro banku riziková, jako např. gastronomie nebo cestovní ruch. Zpřísnění podmínek povede zase k většímu zájmu o nájemní bydlení,“ doplňuje Jan Chundela.

 

Axell ( 16. dubna 2020 14:25 )

Pronájmy sice na hubičku v centru teď jsou, ale už v inzerátech je napsáno že cena platí na 3 měsíce, poté se nájem zdvojnásobí, podle mě u něčeho i ztrojnásobí, takže k ničemu…bohužel u tohoto odvětví se ani nějakého velkého propadu asi nedočkáme http­s://ct­24.ces­kate­levi­ze.cz­/eko­nomi­ka/306­7278-nove-auto-uprostred-pandemie-tezko-cesi-zjistuji-jak-jim-karantena-promenila

Pavel Vodnar ( 14. dubna 2020 10:17 )

Na ceny nemovitostí Covid vliv mít bude, ale podle mého velmi malý. Aby ceny klesly o 20% a více musel by trvat nouzový stav rok....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa